Το Ίδρυμα θρακικής Τέχνης και Παράδοσης είναι ένας μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός φορέας που δραστηριοποιείται στον χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Ιδρύθηκε το 1998 με πρωτοβουλία της αειμνήστου Βιργινίας Τσουδερού η οποία έφυγε από την ζωή το 2018, αποβλέποντας στην ευρύτερη ανάδειξη του πολιτισμικού κεφαλαίου της περιοχής, με παράλληλη ανάπτυξη υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού. Στο διάστημα λειτουργίας του, εξελίχθηκε σε πρότυπο πολιτισμικής οντότητας με την υποδειγματική αναστήλωση, αξιοποίηση και διαχείριση διατηρητέων μνημείων της βιομηχανικής κληρονομιάς μας, με ιστορικό και αισθητικό ενδιαφέρον.
Οι ποικίλες δράσεις του Ιδρύματος (συντήρηση πολιτιστικών τεκμηρίων, λειτουργία εργαστηρίων για την εκμάθηση τεχνών, εκθέσεις, διαλέξεις) στεγάζονται σε συγκροτήματα της περιοχής των καπναποθηκών με συνολική έκταση στην παρούσα φάση, πλέον των 2.000 τ.μ.
Οι εκθέσεις καταξιωμένων καλλιτεχνών, οι διαλέξεις διακεκριμένων ομιλητών, οι συναυλίες, τα πολυθεματικά σεμινάρια, οι ευκαιρίες ανάδειξης και προβολής θρακιωτών δημιουργών, οι οργανωμένες παρεμβάσεις σε μειονεκτούσες πληθυσμιακές ομάδες, οι δραστηριότητες βασισμένες σε επεξεργασμένες παιδαγωγικές παρεμβάσεις, το εμπλουτισμένο μαθησιακό περιβάλλον και η συνεχής λειτουργία εργαστηρίων, προσδιορίζουν την ταυτότητα του Ιδρύματος. Στόχος των δράσεων είναι η προαγωγή της πολιτισμικής μνήμης, η δημιουργική έκφραση της φαντασίας, η ανάπτυξη της κριτικής και αναστοχαστικής σκέψης, η διάδοση των τοπικών παραδόσεων και του πολιτισμού σε όλη την Θράκη, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η δημιουργία πολιτισμικού κεφαλαίου.
Το Ίδρυμα, παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών, συνεχίζει τις δράσεις του, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό και την παράδοση στην πόλη της Ξάνθης, αλλά και της Θράκης ευρύτερα.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το παρόν πρόγραμμα περιλαμβάνει τις κυριότερες δραστηριότητες του Ιδρύματος θρακικής Τέχνης και Παράδοσης ανά μήνα, για το Β’ εξάμηνο του 2021. Οι σχεδιασθείσες δραστηριότητες, λόγω της εφαρμογής των προστατευτικών μέτρων που καθόρισε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την μη διάδοση του covid-19, θα λάβουν χώρα από τους εξής περιορισμούς:
- Στην κύρια αίθουσα εκδηλώσεων του ιδρύματος “ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ”, θα επιτρέπεται η είσοδος με βάση τα μέτρα που θα ισχύουν κάθε φορά, λόγω της πανδημίας. Με τα νυν ισχύοντα, η είσοδος στην αίθουσα (που είναι κλειστός χώρος) θα επιτρέπεται μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους.
- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.
- Για όλες τις εκδηλώσεις θα εκδίδονται δελτία τύπου αρκούντως ενωρίς, ώστε να γίνονται κρατήσεις θέσεων μέσω της Γραμματείας του Ιδρύματος.
- Ουδείς θα παρακολουθεί εκδήλωση, χωρίς να έχει κάνει κράτηση θέσεως και χωρίς να έχει λάβει συγκεκριμένο αριθμό καθίσματος.
Το Ίδρυμα θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, να πραγματοποιήσει, εάν χρειαστεί, κάποιες εκ των εκδηλώσεων μέσω διαδικτύου.
Οι δραστηριότητες του παρόντος προγράμματος αποτελούν τον πυρήνα των εκδηλώσεων, αλλά δεν είναι οι μόνες που θα λάβουν χώρα ανά μήνα.
Εκδηλώσεις σχεδιάζονται συνεχώς, αναλόγως και της επικαιρότητας, για τις οποίες το κοινό της Ξάνθης θα ενημερώνεται από τα ΜΜΕ, την ιστοσελίδα και τις σελίδες του Ιδρύματος στα κοινωνικά μέσα.
Στην διάρκεια του Β” Εξαμήνου του 2021, οι άξονες του προγράμματος είναι:
- Διήμερο αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.
- Εσπερίδα αφιερωμένη στην παραδοσιακή μουσική και τα τραγούδια των Πομάκων.
Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται παράλληλα με τα εργαστήρια του Ιδρύματος που θα αρχίσουν τον Οκτώβριο και θα τελειώσουν στις αρχές Ιουνίου του 2022.
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος περιλαμβάνονται εφέτος δύο σεμινάρια – εργαστήρια, τα οποία θα διεξαχθούν από Οκτώβριο μέχρι Ιούνιο του 2022 ώς εξής:
-‘Ενα για με τίτλο «Γνωριμία με τα Πομακοχώρια. Η γλώσσα, η ιστορία και η προφορική παράδοση των Πομάκων της Θράκης», που θα διεξαχθεί σε 20 ενότητες.
-‘Ενα για την βουλγαρική κατοχή της Ξάνθης κατά τον Β’ΠΠ.
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων αναλυτικά.
