
Λίγο πριν τον θάνατό του το 2018, ο διάσημος αστροφυσικός Στήβεν Χώκινγκ είχε εκφράσει τεράστιο σκεπτικισμό απέναντι στην εξέλιξη της “ισχυρής” ΤΝ.
- Το δίλημμα: “Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πολύ πιθανό να είναι είτε το καλύτερο, είτε το χειρότερο πράγμα που θα συμβεί στην ανθρωπότητα”.
- Η απειλή: Ο Χόκινγκ προειδοποιούσε συχνά πως η ανάπτυξη μιας πλήρους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της ανθρώπινης φυλής, καθώς οι μηχανές θα μπορούσαν να εξελιχθούν ταχύτερα από τον άνθρωπο και να δράσουν ανεξάρτητα.

Έκτοτε πολύ συζήτηση γίνεται ειδικά το τελευταίο διάστημα για την ΑΙ(Τεχνιτή Νοημοσύνη).
Λογικό αν σκεφτεί κανείς τις ασύλληπτες και ανησυχητικές δυνατότητες που προαναγγέλλει η ύπαρξη της , καταφέρνοντας όμως να δημιουργήσει ένα φοβικό κλίμα που διαμορφώνεται από την φλυαρία πολλών, ακόμα και συγγραφικά , τις περισσότερες φορές άσχετων ακαδημαϊκά με την συγκεκριμένη επιστήμη.
Μιλούν λοιπόν πολλοί και πολύ για την «απειλή» της ΤΝ ενώ θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο ηθικό πλαίσιο της αξιοποίησης της νέας αυτής τεχνολογίας στο μέγιστο, μιας και η ιστορία μας ενημερώνει πως η τεχνολογία δεν γυρίζει πίσω. Η ιατρική επιστήμη θα είχε πολλά να ωφεληθεί αν αξιοποιηθεί ηθικά η ΤΝ, καθώς επίσης η γενετική, η κοινωφελής ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες , τα μαζικά μέσα μεταφοράς , η αυτοκίνηση και πολλά άλλα….
Καταλαβαίνω πως εκεί έξω υπάρχουν και αυτοί που τους τρέχουν τα σάλια για την ασύστολη κερδοσκοπική εκμετάλλευση της ΤΝ, …ναι υπάρχουν και αυτοί και πάντα υπήρχαν… επομένως έχει την αξία του το ποιος ελέγχει την παραγωγή της και σε ποιανού τα χέρια θα εξελιχθεί .Μια ενδεχόμενη λύση, αν και αμφίβολη ως προς την αποτελεσματικότητα της , στο πλάνο της πλήρους εξέλιξης του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού θα ήταν η αυστηρή νομοθέτηση δικλίδων ηθικής ασφαλείας ως προς την παραγωγή και αξιοποίηση της ΤΝ. Μια γνωμοδοτική επιτροπή «σοφών» που θα περιλαμβάνει όλο το φάσμα των εμπλεκομένων (θετικοί επιστήμονες- κοινωνιολόγοι-πολιτικοί-ψυχολόγοι-γιατροί –ποινικολόγοι –καλλιτέχνες κλπ), θα μπορούσε να αποβεί ιδιαίτερα παραγωγική προτάσσοντας προς την νομοθετική εξουσία το καταλληλότερο νομοθετικό έργο για την περίπτωση.
Επιπλέον η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση προσωπικοτήτων προετοιμασμένων να αποφύγουν το ενδεχόμενο σοκ από την ταχύτατη ανάπτυξη της ΤΝ , ώστε να μπορέσουν να αφομοιώσουν με σωστό τρόπο την ασύμμετρη διόγκωση της.

Η γλυπτική ,ως παραστατική εικαστική δραστηριότητα, αν παραμείνει στα χέρια του γλύπτη και δεν μεταπηδήσει αυτούσια και εξ ολοκλήρου στις μηχανές της ΤΝ, δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα και ο ρόλος της θα εξαντληθεί στη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στον καλλιτέχνη σε θέματα στατικής επάρκειας του γλυπτού καθώς και γρήγορη – άνετη πληροφόρηση για επιμέρους λεπτομέρειες τεχνικής φύσεως που στο κάτω-κάτω έχουν και μαθησιακό χαρακτήρα βελτιώνοντας τις γνώσεις του ενδιαφερόμενου.
Επομένως ο καλλιτέχνης που θα επιλέξει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την συνείδηση του, τα συναισθήματα του, την έμπνευση του, την ροή του, θα πυροδοτεί την αυθεντική δημιουργία και θα φιλοτεχνεί με πάθος σε αντίθεση με την ΤΝ που απλώς θα κατασκευάζει μηχανικά.
Ως γλύπτης δεν έχω αισθανθεί, έστω και στο παραμικρό τη φημολογούμενη απειλή από την ΤΝ, ίσως επειδή την αντιλαμβάνομαι στις διαστάσεις που εγώ αποφασίζω υιοθετώντας κριτική στάση απέναντι στην άλογη διάδοση της τρομοκρατικής της φήμης.
Άρις Ασσαριωτάκης
Μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος(ΕΕΤΕ), Πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ν Ροδόπης(ΑΘΗΝΙΩΝ) και μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος.(ΣΚΕΤΒΕ)