ΜΑΡΩΝΕΙΑ – Η βαθιά ρίζα μου στη Θράκη
ΜΑΡΩΝΕΙΑ
ΜΑΡΩΝ
Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Μάρωνας είναι γνωστός ένας ιερέας του Απόλλωνα στην Ίσμαρο της Θράκης, γιος του Ευάνθη. Ο Μάρωνας, που κατοικούσε σε πυκνό άλσος του Απόλλωνα, αναφέρεται στην Οδύσσεια (ραψωδία ι, στίχοι 197 κ.ε.), καθώς ο Οδυσσέας τον είχε κάποτε σώσει μαζί με τη γυναίκα και τον γιο του. Ο Μάρωνας τότε είχε ανταμείψει τον Οδυσσέα με δώρα αξίας: 7 τάλαντα μάλαμα, έναν ασημένιο κρατήρα και, πάνω απ’ όλα, 12 αμφορείς κρασί. Ο Μάρωνας και οι δικοί του, όταν ήθελαν να πιούν αυτό το κρασί, το αραίωναν πολύ με νερό, σε αναλογία 1:20, «και τότε μια γλυκιά ευωδιά κι ουράνια απ’ το κροντήρι / χυνότανε που να μην πιεΙς δε βάσταε η καρδιά σου.» (ι 210-211).
Ο Οδυσσέας, όταν με 12 συντρόφους του βγήκε στη γη του Κύκλωπα Πολύφημου για να γνωρίσει τους κατοίκους της, είχε πάρει μαζί του ένα μεγάλο γιδίσιο ασκί γεμάτο από το κρασί αυτό του Μάρωνα για να καλοπιάσει όποιον έβρισκαν. Με αυτό μέθυσε τελικά τον Πολύφημο.
[penci_related_posts dis_pview=”yes” dis_pdate=”no” title=”Ανιχνεύοντας την εικόνα που είχαν οι Ομηρικοί ήρωες για τους θεούς τους” background=”#eee” border=”” thumbright=”no” number=”1″ style=”grid” align=”none” withids=”4351″ displayby=”recent_posts” orderby=”rand”]
ΙΣΜΑΡΟΣ
Η Ίσμαρος ή Ισμάρα, είναι αρχαία παραθαλάσσια θρακική πόλη των Κικόνων που αναφέρεται από τον Όμηρο στην Οδύσσεια. Αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού του Οδυσσέα μετά την καταστροφή της Τροίας. Στη ραψωδία ι, ο Οδυσσέας διηγείται ότι ο άνεμος έφερε τα πλοία του στην Ίσμαρο, την οποία κυρίευσε με τους συντρόφους του. Αφού σκότωσαν τους άνδρες, πήραν πολλά λάφυρα και δούλες, φροντίζοντας να μοιραστούν όλα εξ ίσου. Ο Οδυσσέας προέτρεψε τους συντρόφους του να αποχωρήσουν το συντομότερο δυνατό, όμως αυτοί έστησαν φαγοπότι και μέθυσαν. Στο μεταξύ, οι επιζήσαντες Κίκονες της πόλης ζήτησαν ενισχύσεις από τους Κίκονες της ενδοχώρας, οι οποίοι κατέφθασαν σε μεγάλους αριθμούς, έφιπποι και πεζοί. Στη μάχη που ακολούθησε οι Κίκονες επικράτησαν των Αχαιών, από τους οποίους πέθαναν έξι από κάθε καράβι και οι υπόλοιποι τράπηκαν σε φυγή προς τα πλοία. Το κρασί που πρόσφερε ο Οδυσσέας στον Πολύφημο του είχε δοθεί στην Ίσμαρο ως δώρο από τον Μάρωνα, ιερέα του πολιούχου Φοίβου Απόλλωνος, επειδή σεβάστηκαν τον ίδιο και την οικογένειά του. Ορισμένοι ιστορικοί ταυτίζουν την Ίσμαρο με τη Μαρώνεια.
ἀτὰρ αἴγεον ἀσκὸν ἔχον μέλανος οἴνοιο, ἡδέος, ὅν μοι δῶκε Μάρων, Εὐάνθεος υἱός, ἱρεὺς Ἀπόλλωνος, ὃς Ἴσμαρον ἀμφιβεβήκει, οὕνεκά μιν σὺν παιδὶ περισχόμεθ’ ἠδὲ γυναικὶ ἁζόμενοι• ᾤκει γὰρ ἐν ἄλσεϊ δενδρήεντι Φοίβου Ἀπόλλωνος.
Μαρωνίτης οίνος
Στη μνήμη της μητέρας
Αρχαία ρίζα μαρωνίτικη,
– ψάχνω τι έμεινε.
Θυμάμαι τη γιαγιά,
τη μάνα τη δική σου.
Ήταν γλυκιά σε χρώμα απαλό,
με πρόσωπο να πλέει στο χαμόγελο.
Αρχαία ρίζα μαρωνίτικη,
– ψάχνω τι έμεινε.
Θυμάμαι, μια ζωή μιλούσατε
για μια κληρονομιά που θα πουλήσετε,
και υπογράφατε
και τρέχατε αναζητώντας
παρόντες και απόντες.
Αρχαία ρίζα μαρωνίτικη,
– ψάχνω τι έμεινε.
Το χαμόγελο της γιαγιάς,
λίγοι συγγενείς,
η κρυφή τζούρα της μάνας,
μια αντσούγια με ούζο,
μα πάνω απ’ όλα
ο μαρωνίτης οίνος.
Ένα καραφάκι πίνεις
ἐν ἄλσεϊ δενδρήεντι Φοίβου Ἀπόλλωνος
και βρήκες
αρχαία ρίζα μαρωνίτικη.
Χιλιάδες χρόνια
δίπλα σου και μέσα σου,
μητέρα μαρωνίτισσα.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΩΝΕΙΑ – Η βαθιά ρίζα μου στη Θράκη…
[penci_related_posts dis_pview=”yes” dis_pdate=”no” title=”Ο πλούτος της Θράκης στην αρχαιοελληνική λογοτεχνία” background=”#eee” border=”” thumbright=”no” number=”1″ style=”grid” align=”none” withids=”8431″ displayby=”recent_posts” orderby=”rand”]
[penci_related_posts dis_pview=”yes” dis_pdate=”no” title=”Μινωικά και Μυκηναϊκά Ανάκτορα: μια σύγκριση που αποκαλύπτει πολλά” background=”#eee” border=”” thumbright=”no” number=”1″ style=”grid” align=”none” withids=”3649″ displayby=”recent_posts” orderby=”rand”]
