Sparmatseto

Μάρτιος, 2021

08Μαρ6:00 μ.μ.«ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ. ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1946-1949» | ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ6:00 μ.μ.

Λεπτομέρειες Εκδήλωσης

Τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Επίμετρο-Παπαζήση διοργανώνουν διαδικτυακή παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Χριστοδουλάκη, «Το τίμημα του Εμφυλίου. Συγκρούσεις και κατάρρευση στην Ελλάδα 1946-1949».

Η ανάλυση των συγκρούσεων που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα την περίοδο 1946-1949 και των συνεπειών που είχαν στην οικονομία, το πολιτικό σύστημα και την διεθνή θέση της χώρας, οδηγεί τον συγγραφέα στο συμπέρασμα ότι ο Εμφύλιος ήταν η πιο ολέθρια και παράλογη πράξη αυτοκαταστροφής στην νεότερη ελληνική ιστορία.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Κωνσταντίνος Τασούλας, Πρόεδρος της Βουλής
  • Αλέκος Αλαβάνος, Πολιτικός
  • Κωνσταντίνα Μπότσιου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου
  • Κώστας Κωστής, Καθηγητής Πανεπιστημίου
  • Δημήτρης Κούρκουλας, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών

 

Συμμετέχει και ο συγγραφέας Νίκος Χριστοδουλάκης, πρώην Υπουργός & Καθηγητής Πανεπιστημίου

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

 

Livestreaming link: https://www.youtube.com/watch?v=I1BZqKrJ3to

Link Βιβλίου: https://www.ianos.gr/to-timima-tou-emfiliou-0508532

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά από τη σελίδα Facebook & το κανάλι Youtube του ΙΑΝΟΥ.


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στο βιβλίο επιχειρείται μια ανάλυση των συγκρούσεων που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα την περίοδο του Εμφυλίου 1946-1949, με στόχο να προσδιοριστεί το τίμημα που είχε σε όρους κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς. Η αποτυχία των αντιμαχόμενων μερών να αποτρέψουν την σύγκρουση –ή τουλάχιστον να διαπραγματευτούν την λήξη της πριν κλιμακωθεί– εξετάζεται ως μια συνολική αποτυχία λειτουργίας των θεσμών της ελληνικής κοινωνίας, οι συνέπειες της οποίας ανιχνεύονται ακόμη και σήμερα σε πολλές πτυχές της πολιτικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Ο Εμφύλιος απαιτούσε αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες εις βάρος των παραγωγικών επενδύσεων και της παιδείας ενώ παράλληλα προκάλεσε μεγάλες απώλειες ανθρώπινου δυναμικού και για μεγάλο διάστημα ένα διχαστικό πολιτικό σύστημα. Η Ελλάδα –αν και ήταν στην πλευρά των νικητών κατά του Άξονα– απώλεσε σχεδόν όλα τα προσδοκώμενα εθνικά οφέλη και τέθηκε στο περιθώριο της ανασυγκρότησης που ακολούθησαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το τίμημα υπήρξε τόσο βαρύ που κάνει τον Εμφύλιο του 1946-1949 να είναι μακράν η πιο ολέθρια και παράλογη πράξη αυτοκαταστροφής στην νεότερη ελληνική ιστορία.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης είναι καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος Ερευνητικού Συμβουλίου στο Hellenic Observatory, ενώ το 2018-2019 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο London School of Economics. Την περίοδο 1993-2004 διατέλεσε υφυπουργός Οικονομικών, υπουργός Ανάπτυξης, και υπουργός Οικονομικών. Το διάστημα Ιουλίου 2002 – Ιουνίου 2003 ήταν Πρόεδρος του Eurogroup, ενώ το 2015 ορίστηκε υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας.

Αρκετά βιβλία του έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, όπως το How Crises Shaped Economic Ideas and Policies, (Springer, 2014) και το Greek Endgame (Rowman & Littlefield, 2015). Στην Ελλάδα το βιβλίο για την Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας κυκλοφορεί από την διαΝΕΟσις (2018).

Youtube Channel: https://www.youtube.com/c/ianos/featured

Link εκδήλωσης: https://www.ianos.gr/events/paroyasiash-vivlioy-to-timhma-toy-emfulioy-nikos-xristodoylakis/

Ώρα

(Δευτέρα) 6:00 μ.μ.

Τοποθεσία

Διαδικτυακά

Διοργανωτής

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X