Sparmatseto
Τέχνες

Αρχίστε να επισκέπτεστε μουσεία συχνότερα. Μπορεί να ζήσετε περισσότερο!!!

Ερευνητές στη Βρετανία διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που πηγαίνουν σε μουσεία, θέατρο και όπερα είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους που δεν πήγαιναν καθόλου.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η τέχνη μπορεί να ανακουφίσει τον χρόνιο πόνο, να επιβραδύνει τα συμπτώματα της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους, καθώς και να επιταχύνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα μικρά παιδιά.

Τώρα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η απλή έκθεση στις τέχνες μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους ακόμα και να ζήσουν να ζήσουν περισσότερο.

Ερευνητές στο Λονδίνο, οι οποίοι παρακολούθησαν χιλιάδες άτομα 50 ετών και άνω για μια περίοδο τουλάχιστον 14 ετών, ανακάλυψαν ότι όσοι πήγαιναν σε ένα μουσείο ή παρακολουθούσαν μια ή δύο φορές το χρόνο μια συναυλία είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σε σχέση με όσους δεν πήγαιναν.

Οι πιθανότητες μάλιστα να ζήσουν περισσότερο αυξάνονταν μόνο όσο πιο συχνά οι άνθρωποι ασχολούνταν με τις τέχνες, σύμφωνα με τη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο The British Medical Journal.

Οι άνθρωποι λοιπόν που πήγαιναν σε ένα μουσείο ή στο θέατρο μία φορά το μήνα ή ακόμη και κάθε λίγους μήνες είχαν 31% μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν κατά την περίοδο αυτή, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή.

Η μελέτη έλεγξε κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες όπως το εισόδημα, το μορφωτικό επίπεδο και η δραστικότητα του συμμετέχοντα, δήλωσε ο Andrew Steptoe, συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του Ερευνητικού Τμήματος Συμπεριφορικής Επιστήμης και Υγείας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

«Πρέπει να λάβετε σοβαρά στα υπόψη αυτά τα πράγματα,γιατί διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την μακροζωία των ανθρώπων που ασχολούνται με τις τέχνες», δήλωσε ο καθηγητής..

Ο καθηγητής Steptoe δήλωσε ότι οι ερευνητές θεωρούν ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται στις τέχνες είναι πιθανό και να ασχολούνται περισσότερο με τους συνανθρώπους τους.

«Γνωρίζουμε ότι η αίσθηση ενός σκοπού στη ζωή είναι σημαντική», είπε. «Το να εμπλέκεσαι και να ενθουσιάζεσαι με τις τέχνες διατηρεί και συντηρεί τον σκοπό της ζωής σου».

Η μελέτη σημείωσε επίσης ότι η ενασχόληση με τις τέχνες μπορεί να μειώσει τη μοναξιά, να προάγει την ενσυναίσθηση και τη συναισθηματική νοημοσύνη και να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να γίνονται καθιστικοί, κάτι που όλοι αυτοί οι παράγοντες συνεπάγονται σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τις θετικές επιδράσεις των τεχνών στους ηλικιωμένους.

Οι Αμερικανοί άνω των 55 ετών που δεν ασχολούνταν με την τέχνη ή δεν πήγαιναν σε συναυλίες, μουσεία ή θεατρικές παραστάσεις έφεραν υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης και γνωστικής αλλοίωσης από εκείνους που το έκαναν, σύμφωνα με μια μελέτη σχεδόν 1.500 συμμετεχόντων που δημοσίευσε το Εθνικό Ίδρυμα Τεχνών το 2017.

Παρόμοιες μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη της έκθεσης των παιδιών και των εφήβων στην τέχνη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που πήγαιναν εκδρομές σε μουσεία είχαν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και υψηλότερη βαθμολογία σε τεστ από εκείνα των οποίων τα σχολεία δεν πήγαιναν τους μαθητές πουθενά.

Η συγκεκριμένη μελέτη πιστεύεται ότι είναι η πρώτη ολοκληρωμένη εξέταση των επιδράσεων της τέχνης στη θνησιμότητα.

Από το 2004 έως το 2005, οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από 6.710 άτομα που απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με το πόσο συχνά πήγαιναν σε συναυλίες, μουσεία, γκαλερί, θέατρο ή όπερα.

Εκτός από την παροχή προσωπικών πληροφοριών, όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, η οικογενειακή κατάσταση, το εκπαιδευτικό υπόβαθρο, το επάγγελμα και το εισόδημα, οι συμμετέχοντες απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με τη σωματική και ψυχική τους υγεία, πόσο συχνά κάπνιζαν ή έπιναν και πόσο αθλούνταν.

Στα επόμενα 14 χρόνια, περίπου 2.000 συμμετέχοντες πέθαναν – η συντριπτική πλειοψηφία  τους από ασθένειες που σχετίζονται με τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τα αναπνευστικά προβλήματα και άλλα φυσικά αίτια, σύμφωνα με τη μελέτη. Το μικρό ποσοστό των συμμετεχόντων που πέθανε από μη φυσικά αίτια εξακολουθούσε να περιλαμβάνεται στη μελέτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα που είχαν συλλέξει για να αναζητήσουν μοτίβα. Είπαν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν, αλλά δεν αποδεικνύουν, ότι η συμμετοχή στις τέχνες μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

«Η μελέτη αυτή εγείρει μια σειρά από μελλοντικά ερευνητικά ερωτήματα», έγραψαν οι συγγραφείς.

Για παράδειγμα, μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να εξετάσουν πώς η ενασχόληση με τις τέχνες από νεαρή ηλικία μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου.

Η μελέτη δεν εξέτασε επίσης αν υπήρχε αλληλεπίδραση με τους συμμετέχοντες που συμμετείχαν ενεργά στην τέχνη, όπως παίζοντας μουσική, χορεύοντας ή ζωγραφίζοντας.

Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα της μελέτης ενθουσίασαν τους υποστηρικτές της τέχνης και του θεάτρου, οι οποίοι δήλωσαν πως ήλπιζαν ότι η έρευνα θα δώσει κίνητρο για την αποκατάσταση των προγραμμάτων τέχνης και μουσικής που έχουν περικοπεί από τα σχολεία της Νέας Υόρκης και όλης της χώρας κατά τη διάρκεια των ετών.

«Πολύ συχνά, οι τέχνες αντιμετωπίζονται ως ένα διακοσμητικό στοιχείο, αλλά παίζουν πραγματικά ουσιαστικό ρόλο στη ζωή μας», δήλωσε η dr. Hitsens. «Τώρα έχουμε μια μελέτη που μας λέει ότι μας βοηθά να ζήσουμε περισσότερο. Είναι απλώς ένα ακόμα παράδειγμα του πόσο ισχυρές είναι οι τέχνες».

Οι υποστηρικτές δήλωσαν ότι η μελέτη ήταν επίσης μια υπενθύμιση του πόσο σημαντικό είναι οι τέχνες να είναι πιο προσιτές οικονομικά σε όλους τους ανθρώπους.

Η Gabriella Souza, εκπρόσωπος του Μουσείου Τέχνης Walters στη Βαλτιμόρη, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν αποτελούν έκπληξη.

«Όσον αφορά την εύρεση γαλήνης και ηρεμίας στις γκαλερί, αυτός είναι ένας και από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι έρχονται στα μουσεία μας», είπε.

«Είναι μια πραγματική απόδειξη για το πόσο σημαντική είναι η παρακολούθηση μιας έκθεσης. Πρέπει να έχεις πρόσβαση στην τέχνη για να μπορέσεις να την εκτιμήσεις και γιατί όχι, να ζήσεις και περισσότερο».

Σχετικά άρθρα

ΧΟΡΟΣ | ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ. ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ

Βασίλειος Μακέδος

Πέντε ψηφιακές παραγωγές του ΚΘΒΕ και πάλι online και Δωρεάν

61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης | Άρχισε η προετοιμασία

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X