Sparmatseto
Projects Sparmatseto Projects

Ανοικτό κάλεσμα σε γνωριμία με τα νέα εργαστήρια του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας

 

Ανοικτό κάλεσμα σε γνωριμία με τα νέα εργαστήρια του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας

Ανοικτό κάλεσμα στο πρώτο μάθημα των νέων εκπαιδευτικών εργαστηρίων

 

Ανοικτό κάλεσμα σε γνωριμία με τα νέα εργαστήρια του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας

Ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας με χαρά ανακοινώνει την έναρξη δύο Νέων Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων, σε συνεργασία με την πολιτιστική και εκπαιδευτική πλατφόρμα sparmatseto.gr.

και

 

Το πρώτο μάθημα – ενημέρωση θα γίνει την Παρασκευή 6 Μαΐου και ώρες 17:00-19:00 για το τμήμα της Εικαστικής Θεραπείας και στις 19:00-21:00 για τα τμήματα της Ρομποτικής στη Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών οδός Κύπρου 16 Καβάλα.

Σας προσκαλούμε όλους να έρθετε και να ενημερωθείτε για τα νέα προγράμματα του Συνδέσμου, να συμμετάσχετε σε αυτά και… να δείτε την τέχνη με άλλη ματιά.

 

Πληροφορίες εγγραφές καθημερινά, 08:00 – 20:00 στα τηλέφωνα 25410 27185 και 6972076579

 

Τα προγράμματα αναλυτικά

 

ArtTherapy: Εικαστική Θεραπεία για όλους

 

Περιγραφή προγράμματος

ArtTherapy ή Εικαστική Θεραπεία ή Θεραπεία μέσω της Τέχνης είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους που έχουμε δώσει σ’ ένα διεθνώς αναγνωρισμένο μοντέλο που λαμβάνει χώρα τόσο στο πλαίσιο δομών ψυχικής υγείας όσο και στην εκπαίδευση και σε φορείς στήριξης ευπαθών ομάδων.  Αποτελεί μια μέθοδο προσέγγισης, κατανόησης και παροχής βοήθειας σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα ή μικρότερα ψυχικά προβλήματα. Είναι μια μορφή θεραπείας, που χρησιμοποιεί την τέχνη για να ανιχνεύσει και να αντιμετωπίσει προβλήματα.

Παράλληλα,  η ArtTherapy είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης  του άγχους, διαχείρισης δύσκολων συναισθημάτων και αποτελεσματικής αντιμετώπισης ψυχολογικής φύσης προβλημάτων της καθημερινότητας.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προτείνεται θα έρθουμε σε επαφή με τον υπέροχο κόσμο της ArtTherapy, τις βασικές της αρχές, την μεθοδολογία της και τους τρόπους που αυτή μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους κάθε ηλικίας να αποκαταστήσουν ψυχικές καταστάσεις.

 

Σκοπός και Στόχοι

Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών σχετικά με την εικαστική θεραπεία, τις μεθόδους της, τις εφαρμογές που αυτή μπορεί να έχει αλλά και την αποτελεσματικότητά της. Παράλληλα επιδιώκεται να παρασχεθεί το κατάλληλο υπόβαθρό το οποίο είναι απαραίτητο για την ανίχνευση και αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Στόχος του προγράμματος είναι  να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με όλες τις γνωστικές, μεθοδολογικές και επιστημολογικές δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να εμβαθύνουν στην εικαστική θεραπεία, να την κατανοήσουν και να την εφαρμόσουν ο καθένας υπό το πρίσμα και τις προϋποθέσεις της δική του ιδιότητας.

 

syndesmos-kavala-sparmatseto 

 

Θεματικές ενότητες

 • Εισαγωγή στην Εικαστική Θεραπεία
 • Ιστορική εξέλιξη και αναγνώριση
 • Ξεκινώντας από το άτομο
 • Τεχνικές εικαστικής θεραπείας
 • Τα μέσα στην εικαστική θεραπεία
 • Εικαστική θεραπεία για παιδιά και εφήβους
 • Εικαστική θεραπεία για ειδικές ομάδες
 • Εικαστική θεραπεία και καθημερινότητα
 • Βασικές αρχές προσέγγισης στην εικαστική θεραπεία
 • Δράμα και Μουσική στην ArtTherapy

 

Τι θα μάθω;

 • Γνώση της ιστορικής εξέλιξης και της αναγνωρισμένης αξίας της εικαστικής θεραπείας
 • Γνώση των αρχών και των προϋποθέσεων για να έχει αποτελέσματα η εφαρμογή της.
 • Εφαρμογή τεχνικών ArtTherapy στο πλαίσιο της ιδιότητάς του κάθε συμμετέχοντα
 • Χρήση τεχνικών ArtTherapy για την ανίχνευση και αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων
 • Κατανόηση της αξίας της εικαστικής θεραπείας
 • Κριτική προσέγγιση της διαδικασίας της εικαστικής θεραπείας

 

Περισσότερες πληροφορίες

Λειτουργία Εργαστήριου:

Δύο δια ζώσης δίωρα εργαστήρια ανά μήνα (ένα κάθε δεκαπέντε ημέρες) και εκπόνηση δύο εργασιών ανά μήνα στις εβδομάδες που δεν υπάρχει εργαστήριο, δίχως να απαιτείται η φυσική παρουσία στον χώρο της Στέγης.

 

Workshops: Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα υλοποιούνται έξτρα workshops με στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με την πρακτική της εικαστικής θεραπείας.

 

Ακαδημαϊκός υπεύθυνος εργαστηρίου: Βασίλειος Κ. Μακέδος (Ιστορικός τέχνης, ΜΑ Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, arttherapist).

 

Βεβαίωση εκπαίδευσης

Με την επιτυχή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων οι συμμετέχοντες λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης και συνοδευτικό βεβαίωσης στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά οι θεματικές που καλύφθηκαν.

 

Διάρκεια εργαστηρίου: Το εργαστήριο αποτελείται από δύο κύκλους (ο πρώτος αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον δεύτερο). Η διάρκεια του πρώτου (εισαγωγικού κύκλου) είναι τρεις (3) μήνες (Μάιος – Ιούλιος) και του δεύτερου επτά (7) μήνες (από τον Οκτώβριο 2022).

 

Το πρώτο μάθημα – ενημέρωση θα γίνει την Παρασκευή 6 Μαΐου και ώρες 17:00-19:00 για το τμήμα της Εικαστικής Θεραπείας και στις 19:00-21:00 για τα τμήματα της Ρομποτικής στη Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών οδός Κύπρου 16 Καβάλα.

 

 

Εκπαιδευτική – Καλλιτεχνική Ρομποτική

 

Περιγραφή προγράμματος

Η εκπαιδευτική ρομποτική έχει δομήσει μια στιβαρή βάση θεωρητικών, επιστημολογικών και πρακτικών αρχών οι οποίες της επιτρέπουν να δρα αυτόνομα ως ένα μέσο εκπαίδευσης προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες αρχές της διερευνητικής μάθησης χαρακτηριστικό που την καθιστά εξαιρετικά αποτελεσματική.

Το εργαστήρι καλλιτεχνικής – εκπαιδευτικής ρομποτικής εστιάζει στη χρήση της εκπαιδευτικής ρομποτικής με στόχο τη μάθηση μέσα από τη δημιουργία καλλιτεχνημάτων και τη χρήση τους για περαιτέρω διεύρυνση τόσο της γνώσης που αποκτήθηκε όσο και των καλλιτεχνικών αισθητηρίων των συμμετεχόντων.

Στο Εργαστήρι καλλιτεχνικής – εκπαιδευτικής ρομποτικής θα έρθουμε σε επαφή με την εκπαιδευτική ρομποτική, τη θεωρία της και τα υλικά της. Θα εξερευνήσουμε τον υπέροχο κόσμο της και θα φτιάξουμε και θα προγραμματίσουμε ρομποτικές κατασκευές που θα δημιουργούν τέχνη. Όλα αυτά με απώτερο σκοπό τη γνώση αλλά και την καλλιτεχνική ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων.

 

 

Σκοπός και Στόχοι

Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών σχετικά με την εκπαιδευτική ρομποτική, τις μεθόδους της, τις εφαρμογές που αυτή μπορεί να έχει αλλά και την αποτελεσματικότητά της. Παράλληλα επιδιώκεται να παρασχεθεί το κατάλληλο υπόβαθρό το οποίο είναι απαραίτητο για την ενασχόληση των συμμετεχόντων με ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό μέσο εκπαίδευσης.

Στόχος του προγράμματος είναι  να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με όλες τις γνωστικές, μεθοδολογικές και πρακτικές δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να εμβαθύνουν στην εκπαιδευτική ρομποτική, να την κατανοήσουν και να την εφαρμόσουν αποκτώντας χρήσιμες εμπειρίες και κατακτώντας τη γνώση μέσα από τη ρομποτική.

 

Πληροφορίες εγγραφές καθημερινά, 08:00 – 20:00 στα τηλέφωνα 25410 27185 και 6972076579

 

Ηλικιακές ομάδες συμμετεχόντων

Μιας και η εκπαιδευτική ρομποτική έχει να κάνει και με τις γνώσεις και δεξιότητες που έχει κατακτήσει κάθε ηλικιακή ομάδα θα δημιουργηθούν  τα εξής τμήματα:

 • Παιδιά πρώτης μέχρι και τρίτης τάξης δημοτικού
 • Παιδιά τετάρτης μέχρι και έκτης τάξης δημοτικού
 • Παιδιά γυμνασίου και λυκείου (μέχρι τη δεύτερη τάξη του λυκείου)

και

 • Τμήμα ενηλίκων με εστιασμό στην εκπαιδευτική χροιά της ρομποτικής (εξαιρετικό για εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς και φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων)

 

Έννοιες και γνωστικά αντικείμενα που καλύπτονται στο εργαστήριο:

 • Φυσική (κίνηση, τριβή, ενέργεια, πίεση, δυνάμεις κ.α.)
 • Μαθηματικά-Γεωμετρία (αναλογίες, μεγέθη, περίμετρος, γωνίες κ.α.)
 • Μηχανική (κατασκευή, συναρμολόγηση, ευστάθεια κ.α.)
 • Προγραμματισμός (αισθητήρες, αλγοριθμική αντίληψη, ψηφιακή νοημοσύνη κ.α.)

 

Προσωπικές ικανότητες που αναπτύσσονται στο εργαστήριο:

 • Αυτοπεποίθηση – Αυτοεκτίμηση (επίτευξη στόχων, ανατροφοδότηση)
 • Ορθολογική σκέψη (σχεδίαση, συναρμολόγηση, προγραμματισμός, δοκιμή, αξιολόγηση)
 • Δημιουργικότητα – Φαντασία (διαχείριση χρόνου, έργου και πόρων, δημιουργία)
 • Δεξιότητες επικοινωνίας (συνεργασία, ρόλοι ομάδας)
 • Αντίληψη – Παρατηρητικότητα (εύρεση και διαχείριση σφάλματος στα διάφορα στάδια συναρμολόγησης και προγραμματισμού)
 • Καινοτομία – ερευνητικό πνεύμα (νέες ιδέες, νέοι τρόποι υλοποίησης των ιδεών αυτών)

 

Λειτουργία Εργαστήριου:

Δύο δια ζώσης δίωρα εργαστήρια ανά μήνα (ένα κάθε δεκαπέντε ημέρες) και εκπόνηση δύο εργασιών ανά μήνα στις εβδομάδες που δεν υπάρχει εργαστήριο, δίχως να απαιτείται η φυσική παρουσία στον χώρο της Στέγης.  Σε κάθε δια ζώσης συνάντηση οι συμμετέχοντες δουλεύουν πρακτικά σε διάφορες ρομποτικές πλατφόρμες.

 

Ακαδημαϊκός υπεύθυνος εργαστηρίου:

Μαρία Πεχλιβάνη (Εκπαιδευτικός. MSc Εκπαιδευτική ρομποτική και νέες τεχνολογίες).

  

Βεβαίωση εκπαίδευσης: Με την επιτυχή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων οι συμμετέχοντες λαμβάνουν βεβαίωση συμμετοχής ανάλογα με το τμήμα και το επίπεδο.

 

Σχετικά άρθρα

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΝΘΕΤΡΙΕΣ KATA TON ΜΕΣΣΑΙΩΝΑ (μέρος ΙΙ)

Έφη Ζάννη

Όψεις της τραγωδίας στη Μικρασιατική πληγή

Podcast για τη ζωή και το έργο μεγάλων επιστημόνων

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X