Sparmatseto
Εκπαιδευτικά Νέα Μουσική Παιδί

ΜουσικοΘεραπεία – Εκεί που οι λέξεις σωπαίνουν, μιλά η μουσική

Ένας πολύ σημαντικός, διαδεδομένος θεραπευτικός αναγνωρισμένος όρος διεθνώς είναι και η ΜουσικοΘεραπεία.

Κομμάτι του γενικού ART THERAPY, η μουσική σαν αναπόσπαστο και επεκτατικό κομμάτι της τέχνης μπορεί να βοηθήσει στην υγεία ασθενών που πάσχουν από χρόνια και όχι μόνο νοσήματα, σωματικά και ψυχικά.

Η μουσικοθεραπεία, σαν κομμάτι των εκφραστικών τεχνών, χρησιμοποιεί τη μουσική για τη βελτίωση και τη διατήρηση της σωματικής, ψυχολογικής και κοινωνικής ευεξίας των ατόμων- περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η ακρόαση μουσικής, το τραγούδι και το παίξιμο μουσικού οργάνου.

Η μουσική χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό εργαλείο εδώ και αιώνες και έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει πολλές περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που εμπλέκονται στο συναίσθημα, τη νόηση, την αίσθηση και την κίνηση. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον ελκυστικό χαρακτήρα της μουσικής και την ποικιλία των μουσικών μορφών, καθιστά τη μουσική μοναδικά αποτελεσματική σαν ενός ευρέος φάσματος θεραπείας των σωματικών και ψυχικών προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η υπέρταση.

Όταν περιοδεύουσες μουσικές μπάντες έπαιζαν για τους νοσηλευόμενους βετεράνους κατά τη διάρκεια και μετά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, οι γιατροί παρατήρησαν τις ισχυρές επιδράσεις που έχει η μουσική στη διαδικασία της θεραπείας και ζήτησαν να προσλαμβάνονται επαγγελματίες μουσικοί από τα νοσοκομεία.

Αυτό δημιούργησε την ανάγκη για εξειδικευμένη εκπαίδευση στην κατάλληλη παροχή της μουσικής ως θεραπευτικής μεθόδου.

Σταδιακά, τα κολέγια και τα πανεπιστήμια άρχισαν να περιλαμβάνουν τη μουσικοθεραπεία ως μέρος του προγράμματος σπουδών τους, αρχής γενομένης από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν το 1944.

Το 1950 δημιουργήθηκε η πρώτη μεγάλη επαγγελματική οργάνωση για τους μουσικοθεραπευτές, η οποία έγινε γνωστή ως Εθνική Ένωση Μουσικοθεραπείας (NAMT).

Το 1998, η Αμερικανική Ένωση Μουσικοθεραπείας (AMTA) δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της NAMT και της Αμερικανικής Ένωσης Μουσικοθεραπείας. Η AMTA επικεντρώνεται στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και της πρόσβασης στις υπηρεσίες μουσικοθεραπείας, ενώ παράλληλα προωθεί την εκπαίδευση και την κατάρτιση, των επαγγελματικών προτύπων και της έρευνας στον τομέα αυτό.


Ποιοι και πως μπορούν να ωφεληθούν από την μουσικοθεραπεία;

Η μουσικοθεραπεία μπορεί να ωφελήσει πολλά άτομα. Η ποικιλόμορφη φύση της μουσικής σημαίνει ότι μπορεί να εφαρμοστεί στη θεραπεία προβλημάτων τόσο σωματικών όσο και ψυχολογικών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπευτική χρήση της μουσικής μπόρεσε να βοηθήσει τους ανθρώπους με τρόπους που άλλες μορφές θεραπείας δεν μπόρεσαν, καθώς μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει αντιδράσεις που μπορεί να μην εμφανιστούν μέσω πιο παραδοσιακών μορφών θεραπείας.

Όταν οι άνθρωποι δυσκολεύονται να εκφραστούν λεκτικά, μπορεί να επιδείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αφοσίωση στη μουσικοθεραπεία από ό,τι σε μια πιο παραδοσιακή μορφή θεραπείας. Δεν απαιτείται μουσικό υπόβαθρο για να επωφεληθεί κάποιος από αυτή την προσέγγιση.

Επειδή η μουσική μπορεί να προκαλέσει θετικά συναισθήματα και να διεγείρει τα κέντρα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, η μουσικοθεραπεία είναι συχνά σε θέση να ανακουφίσει τα συμπτώματα των προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως,

  • Κατάθλιψη
  • Παθήσεις που σχετίζονται με την ψυχολογική διάθεση
  • Άγχος
  • Σχιζοφρένεια
  • Εξάρτηση από ουσίες
  • Θέματα διαταραγμένης προσωπικότητας
  • Αϋπνία
  • Άνοια
  • Αυτισμός

κ.ά.

Η μουσικοθεραπεία μπορεί τόσο να αξιολογήσει όσο και να βελτιώσει τη γνωστική, κοινωνική, συναισθηματική και κινητική λειτουργία του ασθενούς, ενώ μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα σε άτομα με διανοητικές ή σωματικές δυσλειτουργίες, εγκεφαλικές βλάβες ή Αλτσχάιμερ. Αυτός ο τύπος θεραπείας έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία χρόνιων παθήσεων όπως ο καρκίνος και η υπέρταση.

Οι θετικές επιδράσεις της δεν περιορίζονται μόνο σε όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά ή μακροχρόνια σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα μιας και αυτή μπορεί να ωφελήσει άτομα σε διάφορες καταστάσεις.

Η μουσική χρησιμοποιείται συχνά για τη μείωση των επιπέδων άγχους και της αντίληψης του πόνου μεταξύ των μητέρων που γεννούν και έχει συσχετιστεί με βελτιώσεις στην αυτοεκτίμηση, την αυτοαντίληψη, τη λεκτική επικοινωνία, τη φιλοκοινωνική συμπεριφορά, τις δεξιότητες κοινωνικοποίησης, τη συνοχή της ομάδας και τις δεξιότητες αντιμετώπισης γενικών προβλημάτων.


Τι συμβαίνει κατά την διάρκεια μιας συνεδρίας μουσικοθεραπείας;

Οι μέθοδοι παρέμβασης που χρησιμοποιούνται στη μουσικοθεραπεία μπορούν χονδρικά να χωριστούν σε ενεργητικές και δεκτικές τεχνικές.

Όταν ένα άτομο κάνει μουσική, είτε τραγουδώντας, είτε ψάλλοντας, είτε παίζοντας μουσικά όργανα, είτε συνθέτοντας, είτε αυτοσχεδιάζοντας τότε αυτό χρησιμοποιεί ενεργητικές τεχνικές.

Οι δεκτικές τεχνικές, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνουν την ακρόαση και την ανταπόκριση στη μουσική, όπως μέσω του χορού ή της ανάλυσης των στίχων.

Αυτές οι τεχνικές συχνά συνδυάζονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και χρησιμοποιούνται και οι δύο ως σημεία εκκίνησης για τη συζήτηση των συναισθημάτων, των αξιών και των στόχων.

Η μουσικοθεραπεία μπορεί να διεξάγεται ατομικά ή σε ομάδες, και η μουσική μπορεί να επιλέγεται από τον θεραπευτή ή από τον θεραπευόμενο.

Ο μουσικοθεραπευτής γενικά διασφαλίζει ότι ο τύπος και ο τρόπος της επιλεγμένης μορφής μουσικής, καθώς και ο χρόνος της μουσικής παρέμβασης, είναι κατάλληλοι για την ικανοποίηση των αναγκών και των στόχων του θεραπευόμενου.

Κατά την εισαγωγή της μουσικής, οι θεραπευτές συχνά βασίζουν τις επιλογές βάσει τις μουσικής που θεωρούν πως είναι πιο πιθανό να έχει επιρροή ή ταιριάζει με την τρέχουσα κατάσταση του ατόμου. Επομένως, οι θεραπευτές προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι στίχοι και η μελωδία ενός επιλεγμένου μουσικού κομματιού ταιριάζουν καλά με τη διάθεση και την ψυχολογική κατάσταση του θεραπευόμενου ατόμου.

Η σύνθεση τραγουδιών χρησιμοποιείται συνήθως στη μουσικοθεραπεία και μπορεί να περιλαμβάνει τη συγγραφή πρωτότυπων τραγουδιών ή την τροποποίηση υπαρχόντων, με τη δεύτερη να αποτελεί μια πιο δομημένη προσέγγιση στη συγγραφή. Ένα άτομο μπορεί να τροποποιήσει ένα τραγούδι αλλάζοντας κάποιες από τις λέξεις ή την μελωδία, προσθέτοντας νέους στίχους ή γράφοντας εντελώς νέους στίχους που να ταιριάζουν με την υπάρχουσα μελωδία. Στις περιπτώσεις που τα τραγούδια συνθέτονται ελεύθερα, ο θεραπευτής μπορεί να δώσει μια βάση ή ένα θέμα που θα χρησιμεύσει ως αφετηρία.

Οι ασθενείς συνήθως παρακολουθούνται μία φορά την εβδομάδα, για περίπου 20-50 λεπτά (ανάλογα με την κρίση του μουσικοθεραπευτή). Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε θεραπευόμενου ή της ομάδας ξεχωριστά.


Υπάρχουν περιορισμοί στην μουσικοθεραπεία;

Η μουσικοθεραπεία σε γενικά πλαίσια έχει αρκετά θετικά αποτελέσματα, αλλά δεν συνιστάται ως μεμονομένη θεραπεία για σοβαρά ιατρικά και ψυχιατρικά ζητήματα.

Παρόλο που η μουσική μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων αυτών των καταστάσεων, μπορεί επίσης να είναι απαραίτητες άλλες μορφές θεραπείας(φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία, ψυχοθεραπεία).

Επιπλέον, ενώ είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά οποιαδήποτε μορφή μουσικής στη μουσικοθεραπεία, μπορεί να μην βρουν όλα τα άτομα κάθε είδος μουσικής θεραπευτικό. Το όφελος ενός συγκεκριμένου τύπου μουσικής εξαρτάται συχνά από τις προτιμήσεις του ατόμου και την κατάσταση που βιώνει το άτομο, ενώ ορισμένες μορφές μουσικής μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσουν έντονη ταραχή.

Για να επιτευχθεί επιτυχία με τη μουσικοθεραπεία, ένας θεραπευτής θα πρέπει πιθανώς να διασφαλίσει ότι λαμβάνονται υπόψη οι μουσικές προτιμήσεις του ατόμου που υποβάλλεται σε θεραπεία.

Σχετικά άρθρα

Γυναίκες Συνθέτριες: Ρομαντισμός | Οι συνθέτριες (μέρος 3)

Έφη Ζάννη

ΤΟ ΕΛΑΦΙ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ. Περιπέτεια στα Δωδεκάνησα | Βιβλιοπρόταση

Βασίλειος Μακέδος

Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα ζωγραφικής για όλους

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X