Sparmatseto
Αφιερώματα Πρόσωπα

Ποιήματα Εποχής – 24 | Έλενα Ψαραλίδου Φιλιππιτζή: Η σύγχρονη ευαίσθητη φωνή του ποιητικού της λόγου

 

Ποιήματα Εποχής – 24 |  Έλενα Ψαραλίδου Φιλιππιτζή: Η σύγχρονη ευαίσθητη φωνή του ποιητικού της λόγου

 

Επιμέλεια – παρουσίαση Θανάσης Μουσόπουλος

Δημιουργοί από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (κυρίως) και όχι μόνο…

Αυτό τον καιρό στο fb δημοσιεύω κείμενά μου για την ποίηση φίλων ποιητών/ποιητριών που τους ζητώ να μου στείλουν 2-3 αδημοσίευτα ποιήματά τους. Θέλω να δούμε τι ποίηση γράφεται αυτό τον καιρό…

Το sparmatseto.gr αγκαλιάζει και προβάλλει αυτήν την σειρά

 

 

 

Έλενα Ψαραλίδου Φιλιππιτζή: Η σύγχρονη ευαίσθητη φωνή του ποιητικού της λόγου

Έχω μιλήσει και τιμήσει τα ταξιδιάρικα πουλιά – τους λογοτέχνες της Ξάνθης, της Θράκης, της περιφέρειας. Στις ποιήτριες της Ξάνθης ιδιαίτερη θέση κατέχει η νομικός και ποιήτρια Έλενα Ψαραλίδου Φιλιππιτζή, η οποία από το 1987 ζει στο Βόλο, με τον σύζυγό της Στάμο Φιλιππιτζή, με τους δύο γιούς τους, όντας τα τελευταία χρόνια μια ευτυχισμένη γιαγιά. Πολλές φορές έχω μιλήσει για το πλούσιο έργο της αγαπητής ανεψιάς μου Έλενας.

Όπως έχω πει και γράψει: «Η ποίηση της Έλενας Ψαραλίδου είναι ένας ευαίσθητος παλμογράφος της εποχής μας, που με καθαρά ποιητική γλώσσα και μέσα μας «κοινωνεί» τα σεπτά δώρα του λόγου. Να πω κάτι για την οποία τη θαυμάζω: την ποίηση την κοινωνεί μαζί με άλλες ιέρειες και ιερείς της ποίησης στην κοινωνία του Βόλου. Ζηλεύω…».

 

Γιατί είμαι περήφανος και χαρούμενος;

Η  Έλενα Ψαραλίδου – Φιλιππιτζή γεννήθηκε το 1961 στην Ξάνθη και ζει από το 1987 στο Βόλο. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και  έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Διεθνών Σπουδών και Ευρωπαϊκού Δικαίου του ιδίου Πανεπιστημίου, εργάσθηκε  ως Δικηγόρος και  διαπιστεύθηκε ως  διαμεσολαβήτρια . Γράφει ποίηση, ταξιδιωτικά, δοκίμια. Συνεργάσθηκε με λογοτεχνικά περιοδικά και τον τοπικό τύπο. Συμμετείχε και διακρίθηκε σε διεθνείς ποιητικούς διαγωνισμούς και διεθνή συνέδρια.

Στον διεθνή διαγωνισμό έτους 2009 POETES DE LA CITE’, με έδρα την Γενεύη της Ελβετίας, στην κατηγορία Ελεύθερου στίχου, έλαβε το Β΄ βραβείο με το ποίημα «Μήδεια» (Madee) σε μετάφραση της Ελένης Σεφεριάδου-Πρίντζου. Στον 2ο πανελλήνιο  διαγωνισμού του περιοδικού ΥΦΟΣ  του έτους 2008 έλαβε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία ταξιδιωτικού δοκιμίου.

Στα «Σικελιανά  2005» στην κατηγορία Μεγάλης Ποιητικής Συλλογής, έλαβε το Β΄βραβείο. Στο διεθνή διαγωνισμό ελληνόφωνης ποίησης του Μονάχου το έτος 2003 με θέμα «Ελιά, σύμβολο ειρήνης και πολιτισμού» έλαβε το τρίτο βραβείο. Ποιήματά της μεταφράστηκαν στα Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Αραβικά, Αλβανικά, Ινδικά και Ισπανικά.

Δημιούργησε την ομάδα προφορικής ποίησης Volos  Poetry  Slam  το 2010 με την οποία κάνουν θεματικές ποιητικές δράσεις σε χώρους τους καθημερινές ζωής με ποιήματα που γράφουν πάνω στη θετική άποψη και πράξη για τη ζωή. Είναι σύζυγος, μητέρα και γιαγιά.

Δημοσίευσε τις ποιητικές συλλογές: 1.ΤΟ ΡΙΓΟΣ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ , εκδόσεις Πλέθρον, 1997. 2.ΤΗΣ ΑΘΕΑΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ / FACE INVISIBLE , δίγλωσση έκδοση στα Ελληνικά και Γαλλικά, εκδόσεις Νησίδες, 2005. 3.ΑΦΗ ΣΚΙΩΝ, εκδόσεις Νησίδες, 2007 4. TΟUCHE D’OMBRES  στα γαλλικά, Βόλος 2007. 5.ΣΩΜΑΤΑ ΛΟΓΙΑ., εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2008. 6.CORPES ET  PAROLES στα γαλλικά, Βόλος, 2008. 7.ΘΥΜΗΤΑΡΙ  ΕΝΟΣ ΕΡΗΜΟΝΑΥΤΗ,  Βόλος, 2014

 

 

Τα ποιήματα

Την παρακάλεσα να μου εμπιστευθεί κάποιες σύγχρονες δημιουργίες της για να τις παρουσιάσω στη σειρά των κειμένων μου «Ποιήματα Εποχής», με παλιούς και νεότερους ποιητές και ποιήτριες. Την ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση. Χαίρομαι για τα έργα που μου έστειλε:

 

Η ΑΠΑΤΗ

Μικρό ανθρωπάκι ξυπνάω στο φως / Κρυώνω,  πονάω,  διψάω

αγκαλιά , ψωμί  και τραγούδι ζητάω / Εισπράττω  τη βία, του αθώου  αγχόνη

Σηκώνομαι πάνω στα πόδια τα δυο για να σταθώ / Τον εαυτό και τον άλλο να εμπιστευτώ / Το φάντασμα  του φόβου τότε προβάλλει / Θα πέσεις,  θα πονέσεις ,θα συντριβείς

Στήνω ξυλάκια καθώς τα πουλάκια / Να κτίσω φωλιά , ντροπή μου φωνάζουν / Ο έρωτας είναι φωτιά / Εσύ θα μας κάψεις,  μείνε μακριά

Καθώς μεγαλώνω κουτσός και μονάχος / Ανάπηρο δάσος

Τα ζώα κοιτάζω / Που τρέχουν μακριά / Του φόβου φουσκώνει

ποτάμι    στην κοίτη / Σκοτίζει  το νου μου , τσακίζει  το σώμα

Ξεσπάει στου κόσμου τα πλάτη και τα μήκη /

Είπατε κάτι; Ο πολιτισμός μας αποδείχθηκε απάτη

 

 

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

Η ποίηση δρόμος που περνά / Πίσω απ΄ το μάτι που κοιτά

Σ΄ αυτήν ποτίζεται η μιλιά  / Η σκέψη γίνεται καρδιά

Όπως  ανθίζουν τα πουλιά / Εκείνο που με ξεπερνά

Σιμώνει και με συναντά

 

ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ  ΜΕΣΑ  ΣΤΗΝ  ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Μοσχοβολάει  ρίγανη   η καρδιά μου  / Τα τρυφερά κλαδιά  μαζεύω  για να  τρίβω,  όταν χειμώνας την ξεράνει  Με ξετρελαίνουν τα πουλιά  που ποικιλία γεμίζουν της γης  τους τόπους   / Κι εκείνα τα  σμήνη  λουλουδιών  μαστορικά  κεντούν το πράσινο, μεριές  λευκά  και μωβ και λουλακιά και κίτρινα  / Εκεί που χορεύουν μεθυσμένες   από την ομορφιά τους οι ροδιές  /  Εκστατική  ιχνηλατώ  κλαδιά του αμπελιού που πέταξαν μπουμπούκια ,  / Τη λεμονιά  που γέμισε ήλιων  καρπούς  / Ανάμεσα πετάγεται  μια πεταλούδα ή  παπαρούνα Μοιάζουν  οι δυο ,  όπως αφήνονται στον άνεμο  χωρίς αντίσταση / Έτσι  κι εγώ, αφήνομαι στην  Άνοιξη ευγνώμων                 Που ήρθε με την ποίηση μαζί, παρόλο που υπάρχει    πανδημία μέσα στο γένος των ανθρώπων  / καθώς  οι μύγες να πεθαίνουν   / Κι όπως ο ένας  θυσιάζει  τον άλλον για το δικό του, νομίζει,  το καλό, μήπως και τώρα καταλάβουν                       πώς ,  χέρι με χέρι, να πορεύονται ,εκστατικά,   / όπως βοσκούν  τα προβατάκια και τα κατσίκια / όπως χοροπηδούν  στο πράσινο  / Την μάνα τους τη  φύση που  αρνήθηκαν να σεβαστούν  / Μικρά – μικρά τα ανθρωπάκια  από το φόβο τους  να βγουν, να μεγαλώσουν..

 

 

Ευχαριστώ Έλενα, περιμένω με λαχτάρα την νέα σου ποιητική συλλογή.

 

Τα Ποιήματα Εποχής σε επιμέλεια Θανάση Μουσόπουλου συνεχίζονται…

Σχετικά άρθρα

Προσεγγίζοντας τον πολιτισμό της Καβάλας | Ο ευεργέτης νέου τύπου Νικόλαος Β. Ρουδομέτωφ

Θανάσης Μουσόπουλος

Οι Underhill West κυκλοφορούν ολοκαίνουριο special τραγούδι καραντίνας!

Βασίλης Δελιάδης

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΧΟΠΑΝΟΣ ΜΑΣ ΞΕΝΑΓΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Θανάσης Μουσόπουλος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X