Sparmatseto
Αφιερώματα Πρόσωπα

Ποιήματα Εποχής – 18 | Η σύγχρονη ποιητική φωνή της Μάγδας Παπαδημητρίου Σαμοθράκη

 

Ποιήματα Εποχής – 18 | Η σύγχρονη ποιητική φωνή της Μάγδας Παπαδημητρίου Σαμοθράκη

Επιμέλεια – παρουσίαση Θανάσης Μουσόπουλος

Δημιουργοί από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (κυρίως) και όχι μόνο…

Αυτό τον καιρό στο fb δημοσιεύω κείμενά μου για την ποίηση φίλων ποιητών/ποιητριών που τους ζητώ να μου στείλουν 2-3 αδημοσίευτα ποιήματά τους. Θέλω να δούμε τι ποίηση γράφεται αυτό τον καιρό…

Το sparmatseto.gr αγκαλιάζει και προβάλλει αυτήν την σειρά

 

 

Η σύγχρονη ποιητική φωνή της Μάγδας  Παπαδημητρίου Σαμοθράκη

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ασχολούμαι και παρουσιάζω το έργο δημιουργών που ζουν μόνιμα στη λεγόμενη «Επαρχία». Αυτός ο όρος δεν έχει πλέον  τόσο πολύ νόημα, με το Διαδίκτυο και τα Ηλεκτρονικά Μέσα που ενώνουν τον κόσμο σύμπαντα. Μια δημιουργός από της επαρχία είναι η Μάγδα.

Πριν από λίγο καιρό  στο άρθρο μου «Ο σύγχρονος  ποιητικός λόγος της Μάγδας Παπαδημητρίου Σαμοθράκη» παρουσίασα την ποιητική συλλογή της «Αντανακλάσεις», 2019, σελ. 62, 37 ποιήματα. Προηγήθηκαν οι συλλογές: «Χωρίς ταυτότητα» 1988, «Ιριδίσματα» 1990 εκδόσεις Γκοβόστη, «Ηώ» 1992  εκδόσεις Γκοβόστη, «Το ταξίδι του Έρωτα από τον Όλυμπο στου Αιγαίου τα κύματα»  2008 από την Εκδοτική Όλυμπος, «Καθρέφτης ψυχής» από τις εκδόσεις Άνεμος  2011.

Η Μάγδα Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963 και μεγάλωσε στη Κατερίνη, εργάστηκε στον ΟΤΕ για 27 χρόνια. Έχει εκδώσει  βιβλία με ποιήματα και πεζά. Σε προσεχές κείμενο θα μιλήσω για το πρόσφατο σημαντικό μυθιστόρημά της «Πατρίδα ξένη»

Στο διαδίκτυο πολύ συχνά απολαμβάνουμε κείμενά της και συνεντεύξεις. Στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών η Μάγδα μίλησε με την  Αγγελίνα Παπαθανασίου. Στην ερώτηση για το πώς βιώνει τους περιορισμούς και την όλη κατάσταση λόγω κορονοϊού, ανάμεσα στα άλλα λέγει: «Ο εγκλεισμός είναι μια αλήθεια. Μ’ ενοχλεί όμως που τα βιβλιοπωλεία ανοιγοκλείνουν -μακάρι να μη γινόταν συνωστισμός-, που τα θέατρα παραμένουν κλειστά τόσους μήνες. Λυπάμαι για όλους τους καλλιτέχνες ή για τον κόσμο που η δουλειά τους είναι εξαρτώμενη από την Τέχνη και βιώνουν ίσως την ανεργία. Ο Πολιτισμός νομίζω πως είναι το μεγάλο θύμα του κορωνοϊού. Δεν ξέρω τι θα ακολουθήσει μετά το τέλος του κορωνοϊού και πόσο μακριά θα μας πάει αυτό το μετά. Ποιο θα είναι το μέλλον των βιβλιοπαρουσιάσεων, αν θα έχουμε συνηθίσει έναν άλλο τρόπο σκέψης, αν επιβληθούν οι διαδικτυακές παρουσιάσεις και χάσουμε την επαφή μας. Ναι, λυπάμαι που χάθηκαν και χάνονται τόσες ζωές καθημερινά. Λυπάμαι που η εστίαση βάζει λουκέτο. Ανησυχώ για το μετά. Προσωπικά έχω να βγω έξω τρεις μήνες. Δεν θέλω να βγω, για να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα. Ξέρω πως τα νοσοκομεία δεν είναι στελεχωμένα, πως όλα παραπαίουν. Με πολλές συνέπειες και στην ψυχολογία μας. Σώμα και ψυχή είναι αλληλένδετα. Πώς όμως θα ξαναβγώ γρήγορα στους δρόμους να διεκδικήσω τα αυτονόητα αν αρρωστήσω; Πώς θα πάω στο αγαπημένο μου νησί αν δεν προσέξω τώρα; Συμβιβάστηκα και βρήκα ευκαιρία ν’ ασχοληθώ επίμονα με τη γραφή και την ανάγνωση, διώχνοντας από τη σκέψη μου τον αρνητισμό. Δεν βλέπω τηλεόραση κι ακούω μουσική. Ναι, είναι τώρα η ευκαιρία να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Είμαστε όμως δυνατοί να το πετύχουμε; Δεν πρέπει να του κάνουμε το χατίρι του κορωνοϊού να μας ρίξει. Αυτό λέω πεισματικά στον εαυτό μου».

 

Η Μάγδα με την ποίησή της  μιλά για τον σύγχρονο άνθρωπο.

–         Το βλέμμα κοιτά το θάνατο / Δεν πρέπει να του κάνεις / δρόμο να περάσεις / Δώσε μου το χέρι σου / να σε κρατήσω όρθιο στο δρόμο

–         Έβαλες την υπογραφή σου / σ’ ένα θάνατο προαποφασισμένο.

–         ΑΣΠΙΛΑ ΟΝΕΙΡΑ

Της ελευθερίας τα όνειρα / μην τα κουρελιάζετε. /Ας μείνουν άσπιλα / τουλάχιστον αυτά. /Έτσι μόνο θα γίνει /το επόμενο βήμα. /Με το όνειρο.

–         Αν υπήρχε μονάχα λογική / δεν θα είχαν γίνει επαναστάσεις. / Μικρές ή μεγάλες.

–         ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ

[…] Ποιος μπορεί / στα γκρεμισμένα σπίτια του Αιγαίου / την κλεμμένη ανάσα να επιστρέψει; / Μόνο εσύ! / Ναι, εσύ μπορείς να αντιστρέψεις / τον θάνατο/ Έστω να τον σταματήσεις. / Να μπει πάλι το χαμόγελο στα χείλη, / να νιώσεις πάλι δυνατός. / Η γη σε περιμένει. /Αρκεί να το πιστέψεις.

 

Τα ποιήματα

Την παρακάλεσα να μου εμπιστευθεί κάποιες σύγχρονες δημιουργίες της για να τις παρουσιάσω στη σειρά των κειμένων μου «Ποιήματα Εποχής», με παλιούς και νεότερους ποιητές και ποιήτριες. Την ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση.  Δημοσιεύω τρία  ποιήματά της.

 

Σιωπή

Ποιος είπε πώς η σιωπή / δεν είναι τραγούδι;

Ποιος είπε πώς τα φύλλα / της μοναχικής ελιάς

δεν τραγουδούν / όταν ο αέρας

τα χαϊδεύει; / Όλα σου μιλούν

μα εσύ, / χρόνια τώρα κωφεύεις στα καλέσματα.

Για πόσο χρόνο θαρρείς η φύση ακόμη

θα υποκλίνεται σε σένα Άνθρωπε;

 

 

Σημαίες

Ελπίζεις πως το αγέρι / θα σηκώσει όλες τις σημαίες ψηλά.

Πως ο ουρανός θα γεμίσει / πάλι χρώμα, ελπίδα κι όνειρα.

Μα, πού ήσουν τόσα χρόνια; / Όταν ονειρευόμασταν στον δρόμο. / όταν ποθούσαμε να πάρουμε πίσω

αυτά που μας έκλεβαν / μέρα με τη μέρα

όλο και περισσότερα, / μας χλεύαζες,

έλεγες πως όλα είναι / από πριν αποφασισμένα.

Τώρα δεν είναι; / Ποια ελευθερία προσμένεις;

Της ζωής ή του θανάτου;

 

 

Τα βλέμματα

Με φοβίζει το βλέμμα σας, / χάνομαι στις κόρες των ματιών σας, / μαζί σας να βρω την απρόσμενη ελπίδα.

Μήπως λαχταράτε νά ’ρθουν  πάλι / τα χελιδόνια που πέταξαν

σ’ άγνωστα μέρη; / Λυπάμαι με τον πόνο σας

μα η αλήθεια είναι πικρή, / δεν θα ξαναγυρίσουν.

Βρήκαν αλλού φωλιές / να στεγάσουν τα όνειρα τους.

Για τα χιλιάδες παιδιά που μετανάστευσαν αναζητώντας  το μέλλον.

 

 

Μάγδα, περιμένω βιβλίο με τα νέα ποιήματά σου…

 

Τα Ποιήματα Εποχής σε επιμέλεια Θανάση Μουσόπουλου συνεχίζονται…

 

Σχετικά άρθρα

Κατίνα Βεΐκου Σεραμετη – 30 χρόνια από το θάνατο της

Θανάσης Μουσόπουλος

Ισίδωρος Ζουργός, ο βραβευμένος μάστορας του λόγου

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 μέσα από τις εικαστικές τέχνες | Κύκλος διαλέξεων στο Μουσείο Γουναρόπουλου

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X