Sparmatseto
Projects Γενικά Projects

Τα ποσοστά του εμβολιασμού κατά του ιού Covid – 19 σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες

 

Τα ποσοστά του εμβολιασμού κατά του ιού Covid – 19 σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες

Τα χαρακτηριστικά της υπανάπτυξης και οι κίνδυνοι κάλυψης εμβολιασμών

 

Τα ποσοστά του εμβολιασμού κατά του ιού Covid – 19 σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες

Την υπανάπτυξη μπορούμε να την προσδιορίσουμε ως έννοια μέσα από την αδυναμία επίτευξης αντικειμενικών σκοπών (κατά κεφαλήν εισόδημα), την αποτυχία κάλυψης ουσιωδών αναγκών (διατροφή, παιδεία, προστασία της κοινωνίας), την αναξιοποίηση ή ανεπάρκεια αξιοποίησης των πόρων στον πλουτοπαραγωγικό τομέα μιας χώρας και την αργοπορία κατάκτησης σε ορισμένες προκαθορισμένες οικονομικές ή κοινωνικές παραμέτρους. Από τα προαναφερόμενα γίνεται αντιληπτό ότι ο όρος υπανάπτυξη παραπέμπει σε υποτιμητική έννοια και γι’ αυτό το λόγο έχει υποκατασταθεί από τον όρο αναπτυσσομένη όταν αναφέρεται σε χώρες οι οποίες παρουσιάζουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά σε διαφορετικό βαθμό.

Η πανδημική κατάσταση που έχει περιέλθει ο πλανήτης, δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις διαχώρισε από τις αναπτυγμένες χώρες. Τις απομάκρυνε χρονικά από την πρόληψη και την κατασταλτική αντιμετώπιση του ιού, απόρροια της αδυναμίας εφοδιασμού σε είδη υγειονομικής χρήσης και εμβολίων και δημιούργησε κινδύνους και αντίξοες συνθήκες στις ζωές των πολιτών.

 

 

Τα κοινά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες, μέσω των οποίων αναδύονται κίνδυνοι στο επίπεδο εμβολιασμών είναι:

  • α) το χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα που θεωρείται από την επιτροπή του ΟΗΕ ως κύριο χαρακτηριστικό της υπανάπτυξης και μέσω αυτού επέρχεται η χαμηλή ποιότητα ζωής που συνεπάγεται την ανεπάρκεια προσφοράς στους τομείς της υγείας και πρόνοιας. Έτσι δεν υπάρχει η δυνατότητα αγοράς και διάθεσης εμβολίων τόσο από το κράτος όσο και από τους πολίτες και ο πληθυσμός των χωρών παραμένει ανοχύρωτος στην υγειονομική κρίση. Αν προσθέσουμε το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης που παρουσιάζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες, γίνεται αμέσως κατανοητό ότι δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή από τους πολίτες η αναγκαιότητα του εμβολίου για την ανακοπή της διασποράς του ιού που είναι βασική προϋπόθεση για την λήξη της πανδημίας,
  • β) η αλματώδης αύξηση κυρίως του αστικού πληθυσμού που δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τον ανεφοδιασμό των εμβολίων αλλά και την ταχεία εφαρμογή του σε όλους τους πολίτες. Επιπροσθέτως επιβαρύνεται η επιδημιολογική κατάσταση από τον συνωστισμό του υπερπληθυσμού και δεν μπορεί να καλυφθεί η αυξημένη ανάγκη για εμβολιασμούς,
  • γ) στις αναπτυσσόμενες χώρες ο αγροτικός τομέας που αποσκοπεί κυρίως στη επιβίωση της οικογένειας επιφέρει χαμηλά εισοδήματα συνεχίζει και αντιστοιχεί μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ (40% – 50%) σε αντίθεση με τις αναπτυγμένες χώρες που το ποσοστό του αγροτικού τομέα είναι συντριπτικά μικρότερο (1% – 4%). Έτσι οδηγούμαστε πάλι στον κοινό παρανομαστή της αδυναμίας δομών προστασίας και ανεφοδιασμού εμβολίων για την καταπολέμηση του Covid-19.
  • δ) ο συνδυασμός της χαμηλής παραγωγικότητας εξαιτίας του περιορισμού ή της ανεκμετάλλευτης διάθεσης των συντελεστών της παραγωγής και της παράνομης παιδικής εργασίας που ανέρχεται σε πολύ υψηλό ποσοστό που φθάνει σε ορισμένες χώρες το 60%, στερεί από το κράτος τις εισφορές για κοινωνική ασφάλιση και απόδοση φορολογίας. Το κράτος αδυνατεί να εξέλθει στη διεθνή αγορά και δεν μπορεί να οχυρώσει τους πολίτες του πίσω από ένα τείχος προστασίας προσφέροντας υγειονομικά προϊόντα και εμβολιασμό. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε τις ασύμμετρες  οικονομικές σχέσεις στο διεθνές εμπόριο που κατανέμουν άνισα την οικονομική ισχύ και δημιουργούν σχέσεις οικονομικής εξάρτησης των αναπτυσσόμενων χωρών από τις αναπτυγμένες χώρες.
  • ε) τέλος, η άνιση διανομή του εισοδήματος με τη μερίδα του λέοντος να απονέμεται στα υψηλά κλιμάκια εισοδήματος, δίνει τη δυνατότητα στους κατέχοντες να οχυρωθούν έναντι της πανδημίας και αποκλείει τα χαμηλά κλιμάκια εισοδήματος από την προστασία.

  

 


Βιβλιογραφία:

  • Μανώλη Π., Μαρής Γ., 2015 , Εισαγωγή στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία, Αθήνα: Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.

Σχετικά άρθρα

Ποίηση ενδοσκόπησης (μέρος ΙΙ)

Μαρία Μουσοπούλου

Σεμινάριο | Παιδικό Ιχνογράφημα: κατανοήστε τα παιδιά μέσα από τη ζωγραφική τους

Το άγιο Πάσχα στην Ελληνική ποίηση.

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X