Sparmatseto
Βιβλίο

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΦΑΣΗ | Το νέο ιστορικό βιβλίο του Γεωργίου Γκοβέση

Κυκλοφόρησε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΠΑΝΙΔΗΣ το τέταρτο βιβλίο στα ελληνικά του Γεωργίου Γκοβέση με τίτλο «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΦΑΣΗ-Ο κίνδυνος απώλειας της Μακεδονίας και της Θράκης για τον Ελληνισμό με τη δημιουργία της Μεγάλης Βουλγαρίας της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου το Μάρτιο του 1878 και η αντίδραση των ελληνικών συλλόγων της Κωνσταντινούπολης με υπόμνημα προς τις μεγάλες δυνάμεις»

Το βιβλίο αναφέρεται στο «Ὑπόμνημα τῶν ἐν Κωνσταντινουπόλει Συλλόγων» που συντάχθηκε από τους ελληνικούς συλλόγους της Κωνσταντινούπολης Θρακικό, Ηπειρωτικό, Θεσσαλικό και Μακεδονικό, με επικεφαλής τον Ελληνικό Φιλολογικό σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως στο πλαίσιο των αντιδράσεων των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας απέναντι στη  συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (19 Φεβρουαρίου/3 Μαρτίου 1878) με την οποία έληξε  ο  ρωσο-οθωμανικός  πόλεμος που είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους 1877.

Με τη συνθήκη αυτή δημιουργούνταν ένα μεγάλο τύποις αυτόνομο βουλγαρικό πριγκιπάτο (Μεγάλη Βουλγαρία) που περιελάμβανε ολόκληρη τη Μακεδονία με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, μεγάλο μέρος της Θράκης, καθώς και περιοχές της Ηπείρου, της Αλβανίας και της Σερβίας στερώντας τον Ελληνισμό από τις αρχαίες κοιτίδες του και κόβοντας τον στα δύο ακρωτηριάζοντας τον έτσι θανάσιμα με άμεσο κίνδυνο συρρίκνωσης και αφανισμού του.

Το υπόμνημα αφού μεταφράστηκε στα γαλλικά, επιδόθηκε στους πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων και της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και αποτελεί πολύτιμο κείμενο το οποίο πέρα από τη μεγάλη σημασία που είχε για την εποχή που συντάχθηκε και υποβλήθηκε, έχει τεράστιο ενδιαφέρον ιδιαίτερα στις μέρες μας που η Ανατολική Ευρώπη βρίσκεται πάλι σε μεγάλη αναταραχή και έχουν αναδυθεί αναθεωρητικές δυνάμεις σε όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής.

Το sparmatseto.gr μίλησε με τον συγγραφέα.

Ερ: Ποια ήταν η αφορμή σας να ασχοληθείτε με ένα τόσο ειδικό, ιστορικό θέμα, σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό, όπως το συγκεκριμένο υπόμνημα;

Απ: Η  αφορμή για  να ασχοληθώ με ένα τόσο ειδικό, ιστορικό θέμα, σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό, όπως το συγκεκριμένο υπόμνημα μου δόθηκε μέσα από την ιστορική έρευνα που έκανα κατά τις αρχές της δεκαετίας του 90 για τη μεταπτυχιακή μου διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

 

Ερ: Ποια είναι τα προβλήματα ενός συγγραφέα ιστορικών θεμάτων, όταν θα πρέπει για τις ανάγκες ενός βιβλίου, να ανατρέξει σε αρχεία που ίσως και να μην έχει την δυνατότητα εύκολης πρόσβασης;

Απ: Δεν αντιμετώπισα τέτοιου είδους προβλήματα γιατί το υλικό το είχα ήδη συγκεντρώσει από προηγούμενες επιστημονικές έρευνες μου.

 

Ερ: Υπάρχει κόστος ή ακόμα και δόλος στην απόκρυψη ή και αντιστροφή σημαντικών ιστορικών γεγονότων;

Απ: Τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα αργά ή γρήγορα αποκαλύπτονται στις πραγματικές τους διαστάσεις και ως γνωστόν ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο.

 

Ερ: Θα έπρεπε κάποια «εξειδικευμένα» ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας να διδάσκονται στις μεγάλες τάξεις του σχολείου. Μπορεί η αλήθεια, όσο κι αν μερικές φορές πληγώνει να μαθαίνεται στους νέους. Μπορεί να τους φανεί χρήσιμη στο μέλλον και πως?

Απ: Η διδασκαλία της Ιστορίας γίνεται κατά τρόπο ικανοποιητικό σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στην Ελλάδα και η αλήθεια ποτέ δεν πληγώνει αλλά αντίθετα ωφελεί τους νέους αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Η ιστορική γνώση μπορεί να βοηθήσει τους νέους ώστε να αποκτήσουν μια ευρύτερη θεώρηση των πραγμάτων και να αποφύγουν να επαναλάβουν τυχόν εσφαλμένους χειρισμούς των προγενεστέρων.

Ο συγγραφέας Γεώργιος Γκοβέσης

 

Ο Γεώργιος Γκοβέσης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του  1968, κατάγεται από την Ορεινή Κορινθία και είναι μόνιμος κάτοικος Ξάνθης.

Το 1990 αποφοίτησε από το τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1993 έλαβε  μεταπτυχιακό Master of Arts Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινουπόλεως ως υπότροφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το 2002 αναγορεύθηκε διδάκτορας στο Πάντειο  Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Βιβλία, επιστημονικές εργασίες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στην Τουρκία.  

Τα βιβλία του είναι τα εξής:

  • Λογοτεχνία και Τουρκισμός κατά την ύστερη Οθωμανική περίοδο Εκδόσεις Σπανίδη  Ξάνθη 2007,
  • Ötekinin Hikayeleri  Ceren yayınları Αδριανούπολη 2005 ,
  • ATİNA’DAN ESKİ TANIDIKLAR (LAKAPLILAR) Ceren yayınları Αδριανούπολη 2004,
  • Πολιτική μεταρρύθμιση και Τύπος στα Βαλκάνια: Η περίπτωση της “Σαββατιαίας Επιθεωρήσεως” στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά την πρώτη συνταγματική μεταρρύθμιση το 1878 Εκδόσεις Σπανίδη Ξάνθη 2004,
  • Boyacıköy Semaları: Ben de Boyacıköylüyüm Martı yayınları Αδριανούπολη 2003,
  • Το οθωμανικό θέατρο και η γέννηση του τουρκικού εθνικισμού: Το έργο των Ταχσίν Ναχίντ και Ρουχσάν Νεββαρέ ‘’Ο Νεότουρκος’’ Εκδόσεις Σπανίδη Ξάνθη 2003,
  • 1878’de Şark Meselesi ve Osmanlı Rum Basını Yaprak Yayınevi  Κωνσταντινούπολη 2002.

Σχετικά άρθρα

“Τσο Ναμ-Τζου, Κιμ Τζιγιάνγκ, Γεννημένη το 1982” | Της Λεύκης Σαραντινού

Λεύκη Σαραντινού

Επιχείρηση Παπίκιο – Η Βυζαντινή Θράκη του Ζαφείρη Μέκου

Ανθολόγιο Διηγημάτων του Διαγωνισμού Ιστορίες του Σταθμού και του Τραίνου | Από τις εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X