Sparmatseto
Αφιερώματα Τέχνες

5 καλοί λόγοι για να ασχοληθείτε με την τέχνη (ποτέ δεν είναι αργά)

Η καλλιτεχνική δημιουργία είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να τονώσουμε το μυαλό μας και ο καθένας μας οφείλει να το κάνει, μιας και αυτή μπορεί να μας βοηθήσει και με άλλους τρόπους.

Υπάρχει μια τεράστια παρανόηση σχετικά με το αν μπορεί ο καθένας μας να είναι καλλιτέχνης. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι γεννιέσαι με ταλέντο και ότι η δημιουργία τέχνης περιορίζεται σε λίγους τυχερούς. Αν και δεν μπορούμε όλοι να γίνουμε Βαν Γκογκ και Μονέ, η επιθυμία για δημιουργία μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη. Αν είχατε ποτέ την επιθυμία να αγκαλιάσετε την καλλιτεχνική σας πλευρά, γιατί να μην προσπαθήσετε ακόμα και τώρα;

Απολαύστε τη διαδικασία και δημιουργήστε τέχνη ως έναν τρόπο να αναζωπυρώσετε τη φαντασία σας, να τονώσετε το μυαλό σας και να βελτιώσετε τη συνολική σας ευεξία.

 

Τα οφέλη της τέχνης

Ακολουθούν μερικοί από τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους το να πιάσετε το πινέλο σας μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο και την ψυχική σας υγεία.

 

  1. Η τέχνη διεγείρει τη φαντασία

Η τέχνη ανοίγει την καρδιά και το μυαλό τροφοδοτώντας την φαντασία μας. Η τέχνη είναι μια διαδικασία εκμάθησης του να δημιουργούμε και να βιώνουμε τον κόσμο με νέους τρόπους.

Υποστηρίζει την ευρύτερη θεώρηση της ζωής: την ομορφιά, τα σύμβολα, την πνευματικότητα, την αφήγηση ιστοριών και μας επιτρέπει να είμαστε παρόντες ζώντας την κάθε μας στιγμή. Η τέχνη διατηρεί τη μαγεία ζωντανή.

 

  1. Η τέχνη μας κάνει πιο παρατηρητικούς

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι είπε: “Η ζωγραφική αγκαλιάζει και τις δέκα λειτουργίες του ματιού, δηλαδή το σκοτάδι, το φως, το σώμα και το χρώμα, το σχήμα και τη θέση, την απόσταση και την εγγύτητα, την κίνηση και την ηρεμία”.

Η δημιουργία έργων τέχνης μας βοηθά να μάθουμε να “βλέπουμε” συγκεντρώνοντας τη προσοχή μας στις λεπτομέρειες και δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στο περιβάλλον μας.

 

  1. Η τέχνη μπορεί να λύσει τα προβλήματα μας

Η δημιουργία τέχνης μας διδάσκει ότι υπάρχουν περισσότερες από μία λύσεις για το ίδιο πρόβλημα. Η τέχνη αμφισβητεί τις πεποιθήσεις μας και ενθαρρύνει την ανοιχτή σκέψη που δημιουργεί ένα περιβάλλον δημιουργικής σκέψης στην επίλυση προβλημάτων.

 

  1. Η τέχνη ενισχύει την αυτοεκτίμηση και προσφέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης

Κολλάμε τα έργα τέχνης των παιδιών μας στο ψυγείο για να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμησή τους. Το να κρεμάσετε το τελευταίο σας έργο τέχνης στον τοίχο μπορεί να σας εμφυσήσει τα ίδια ακριβώς συναισθήματα.

 

  1. (και πιο σημαντικό) Η τέχνη μειώνει το στρες

Η ζωγραφική, η γλυπτική, το σχέδιο και η φωτογραφία είναι χαλαρωτικά και ικανοποιητικά χόμπι που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα άγχους και να οδηγήσουν σε συνολική βελτίωση της ευεξίας μας. Η δημιουργία τέχνης μπορεί να μας αποσπάσει το μυαλό από τα πολλά άγχη της ζωής, τουλάχιστον στιγμιαία. Καθαρίζει λίγο το κεφάλι και μας επιτρέπει να εστιάσουμε στα καλά της ζωής.

Η δημιουργία τέχνης δεν είναι μόνο για τους χαρισματικούς, η τέχνη είναι για όλους!  Μέσα στον καθένα μας κρύβεται μια σπίθα δημιουργικότητας.

Ίσως πάντα θέλατε να δοκιμάσετε να σχεδιάσετε, να ζωγραφίσετε, να φτιάξετε γλυπτά ή να φωτογραφίσετε, αλλά ποτέ δεν είχατε το χρόνο ή την ευκαιρία για να το κάνετε. Τώρα με τη γνώση όλων αυτών των πλεονεκτημάτων που μπορούν να προσφέρουν οι καλλιτεχνικές ενασχολήσεις, ελπίζω ότι δεν θα αναβάλλετε άλλο την εξερεύνηση της καλλιτεχνικής σας πλευράς και ότι πολύ απλά θα ξεκινήσετε να την βγάζετε και προς τα έξω.

Σχετικά άρθρα

Ικέτιδες του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο

Βασίλειος Μακέδος

Ζήσε ελεύθερο, παιδί της καταχνιάς. Henry David Thoreau, 1817-1862

Μάρθα Αποστολίδου

Στέφανος Ιωαννίδης: παιδί της ελεύθερης Ξάνθης (1923 – 2001)

Θανάσης Μουσόπουλος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X