Sparmatseto
Παιδί

Παιδικός καρκίνος: Νικώντας τον μέσω της τέχνης


Παιδικός καρκίνος: Νικώντας τον μέσω της τέχνης

15 Φεβρουαρίου Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

 

Παιδικός καρκίνος: Νικώντας τον μέσω της τέχνης

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου θα γίνει μια αναφορά στο ρόλο που καλείτε η  τέχνη να διαδραματίσει.

Ο παιδικός καρκίνος αποτελεί μια αρρώστια που θα μπορούσαμε να πούμε ξεφεύγει της ανθρώπινης λογικής. Μια δυσλειτουργική κατάσταση για το ανθρώπινο αντιληπτικό σύστημα το οποίο αρνείται να δεχθεί ότι μπορεί μικρά παιδιά να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν. Πράγματι, η εικόνα ενός παιδιού σε στάδιο χημειοθεραπείας σοκάρει όσο τίποτε άλλο.

Οι ιατρικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια είναι ελπιδοφόρες, δημιουργώντας βάσιμες προσδοκίες θεραπευτικής προσέγγιση των περισσότερων μορφών καρκίνου.

Όπως και να έχει όμως η τέχνη δεν είναι αμέτοχη σε αυτόν τον αγώνα ενάντια στον θάνατο. Η τέχνη αποτελεί το πεδίο εκείνο το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στην ανθρώπινη ψυχή, έχει την ικανότητα να την επηρεάσει και να της προσφέρει την ευκαιρία ψυχικής και σωματικής ανάρρωσης.

 

Art Therapy

Τι εννοούμε όμως με τον όρο Art Therapy ή Εικαστική Θεραπεία; Τι περιλαμβάνει και τι μπορεί να μας προσφέρει; Τέχνη και θεραπεία μαζί ή θεραπεία μέσω της τέχνης. Ο τελευταίος αυτός όρος ίσως ανταποκρίνεται πληρέστερα στην πραγματικότητα μιας και είναι αυτός που αποδίδει στα ελληνικά τον διεθνώς χρησιμοποιούμενο όρο.

 

Περί τίνος πρόκειται λοιπόν;

Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι Θεραπεία μέσω της τέχνης ή εικαστική θεραπεία ή Art Therapy είναι μια μορφή θεραπείας που χρησιμοποιεί τη δημιουργική διαδικασία μέσω της τέχνης για να βελτιώσει την ψυχική και συναισθηματική ευεξία κάποιου και μέσω αυτής να δράσεις ευεργετικά στη σωματική του υγεία. Χρησιμοποιεί την τέχνη και τη δημιουργία «καλλιτεχνικών» αντικειμένων ως εργαλείο για να ανιχνεύσει και να θεραπεύσει δυσλειτουργικές ψυχικές καταστάσεις.

Η εικαστική θεραπεία γεννήθηκε από την ιδέα ότι η τέχνη και η δημιουργική έκφραση μπορούν να βοηθήσουν  να εκφράσουμε συναισθήματα, ιδέες και απόψεις  πολύ πιο εύκολα από ότι με λεκτικό κώδικα.

 

Η Τέχνη θέτει σε λειτουργία μηχανισμούς σκέψης διαφορετικούς από του συνήθως χρησιμοποιούμενους

 

Η εικαστική θεραπεία μπορεί να γίνει πλήρως αντιληπτή μόνο μέσω της εμπειρίας, μόνο μέσω της επαφής μαζί της. Αποτελεί έναν συνδυασμό καλλιτεχνικής δημιουργίας και ψυχολογίας με σκοπό να διερευνήσει την εσωτερική εμπειρία και να την σχηματοποιήσει. Η τέχνη αποτελεί μέσο επικοινωνίας. Η θεραπεία μέσω της τέχνης τονίζει την αξία της καλλιτεχνικής έκφρασης ως μέσο επικοινωνίας αμεσότερης από τη λεκτική και για το λόγο αυτό αποδοτικότερης.

Η δημιουργία εικόνων αποτελεί την αρχή. Η ερμηνεία του αποτελεί τον στόχο. Η περιγραφή του δημιουργήματος από τον δημιουργό το απαραίτητο ενδιάμεσο. Αν βιαστούμε να ερμηνεύσουμε την εικόνα πριν ζητήσουμε από τον δημιουργό να μας την περιγράψει διατρέχουμε τον άμεσο κίνδυνο να επιβάλουμε τη δική μας ερμηνεία. Πράγμα πολύ ουσιαστικό στην τέχνη, απολύτως άχρηστο όμως στην εικαστική θεραπεία. Με άλλα λόγια: ο κώδικας επικοινωνίας που η τέχνη μας προσφέρει πρέπει αρχικά να συμφωνηθεί και ποιος άλλος ειδικότερος να μας τον αποσαφηνίσει από τον δημιουργό.

 

Πώς η τέχνη καταφέρνει τη θεραπεία;

Κυρίως μέσω δύο ουσιαστικών λειτουργιών: της Οπτικής σκέψης και της συναισθηματικής απελευθέρωσης.

Οπτική σκέψη: Θα μπορούσε να περιγραφεί ως η ικανότητα να οργανώσουμε και να αποτυπώσουμε συναισθήματα, σκέψεις και πιστεύω σε μια εικόνα. Να συνθέσουμε την εικόνα αυτή ως μια διήγηση, έστω κωδικοποιημένη. Ίσως δύσκολα ερμηνεύσιμη αλλά σίγουρα ουσιαστική και περισσότερο αληθινή από οποιαδήποτε άλλη.

Συναισθηματική απελευθέρωση:  Η ενασχόληση με την καλλιτεχνική δημιουργία  έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει τη δυνατότητα απελευθέρωσης. Αυτό γίνεται μέσα από πολύπλοκους μηχανισμούς αλλά σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι η δημιουργία και η αναφορά στο δημιούργημα αποτελούν τους δύο σημαντικότερους πυλώνες. Η καλλιτεχνική πράξη και η συζήτηση για το αποτέλεσμα, αποτελούν στην εικαστική θεραπεία τα δύο κύρια μέσα που θα οδηγήσουν τον  θεραπευτή στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα με ασφάλεια και σαφήνεια.

 


art_therapy_no_words_banner_small

Το sparmatseto προσφέρει εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με την Εικαστική Θεραπεία που απευθύνονται σε όλους.

Αποκτήστε γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με την Εικαστική Θεραπεία και τις εφαρμογές της από εξειδικευμένους εισηγητές.

Μάθετε περισσότερα κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ και μπείτε στον μαγικό κόσμο της Εικαστικής θεραπείας!


Η Τέχνη και η θεραπεία

Η  τέχνη αποτελεί ένα ιδιαίτερο μέρος του ανθρώπινου ψυχισμού. Ο άνθρωπος από τις αρχές της ύπαρξης του στη γη ένοιωσε την ανάγκη να δημιουργήσει τέχνη και να την «χρησιμοποιήσει» για διάφορους σκοπούς. Παράδειγμα θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι σπηλαιογραφίες. Ποια ήταν η ανάγκη που ώθησε τον προϊστορικό άνθρωπο που αγωνίζονταν  για την επιβίωσή του, να ζωγραφίσει τους τοίχους της «κατοικίας» του;  Τι ήθελε να εκφράσει και ποιες ανάγκες του καλύπτονταν με τη δράση του αύτη;

Όλες οι ερμηνείες που έχουν κατά καιρούς προταθεί συγκλίνουν ουσιαστικά στο ότι η τέχνη αποτελεί ανάγκη και μάλιστα ανάγκη που μπορεί να επικοινωνηθεί εύκολα. Ο προϊστορικός άνθρωπος επικοινώνησε την ανάγκη του για δημιουργία και έκφραση.

Παράλληλα, η τέχνη είτε την αντιμετωπίζουμε ως δημιουργοί είτε ως παρατηρητές, έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί διάφορα κέντρα του εγκεφάλου και να θέτει σε λειτουργία μηχανισμούς σκέψης διαφορετικούς από του συνήθως χρησιμοποιούμενους. Η διαδικασία (κυρίως) της δημιουργίας έργων τέχνης αποτελεί μια διεργασία πολύπλοκη και πολύπαραγοντικη. Μέσα από τη δημιουργική διεργασία εκφράζονται  μια ποικιλία συναισθημάτων άμεσα και εμφατικά. Η γνωστή μας φράση «μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις» πράγματι ισχύει. Με μια εικόνα μπορούμε πράγματι, να εκφράσουμε όλα όσα δεν μπορούν αν ειπωθούν με λέξεις (ή τουλάχιστον θα ήταν δύσκολο να ειπωθούν).

Αλλά και η διαδικασία παρατήρησης και αποκωδικοποίησης ενός έργου τέχνη δεν αποτελεί απλοϊκή διαδικασία. Πολύ περισσότερο για τον εικαστικό θεραπευτή. Για τον θεραπευτή η αποκωδικοποίηση δεν είναι η διαδικασία προσωπικής αποκωδικοποίησης του έργου τέχνης, όπως είναι για όλους του άλλους. Ο θεραπευτής δεν αναζητά τι «λέει» το έργο σε αυτόν αλλά τι ήθελε ο δημιουργός του να εκφράσει, δίχως προϋποθέσεις, δίχως πλαίσια.

Όπως  και να έχει η διαδικασία είναι τόσο ουσιαστική και πολυσχιδής που έχει τη δυνατότητα να αποκαλύψει τον ψυχικό κόσμο και των δύο: θεραπευτή και δημιουργού. Αν και εστιάζουμε σε αυτόν του δημιουργού αυτή η παρατήρηση δεν πρέπει να μας ξεφεύγει. Η τέχνη έχει τη δύναμη, απομένει σε εμάς να την χρησιμοποιήσουμε για να μας οδηγήσει στο επιζητούμενο αποτέλεσμα.

 

Κατά του καρκίνου

Με βάση τα παραπάνω, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια θεώρηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας η οποία προτείνει την τέχνη ως μέσω θεραπείας. Βοηθώντας κυρίως στη δημιουργία ευνοϊκών ψυχικών συνθηκών μπορεί να επιταχύνει τη θεραπεία οδηγώντας σε εντυπωσιακά και συνάμα ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

 

 


Το sparmatseto προσφέρει εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με την Εικαστική Θεραπεία προσφέροντας την ευκαιρία σε όλους να έρθουν σε επαφή μαζί της και να αποκτήσουν δεξιότητες εφαρμογής της:

 

Art Therapy: Εισαγωγή στην Εικαστική Θεραπεία

Ένα εισαγωγικό ασύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν βασικές αρχές και κάποιες μεθόδους εικαστικής θεραπείας. Απευθύνεται σε όλους!

 

Art Therapy: Εικαστική θεραπεία για όλους

Ένα εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 350 ωρών που προσφέρει όλες τις θεωρητικές, μεθοδολογικές και πρακτικές γνώσεις σχετικά με την εικαστική θεραπεία και την εφαρμογή της. Απευθύνεται σε όλους!

Σχετικά άρθρα

Παραμύθια για το Πάσχα από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Βασίλειος Μακέδος

Μικρές ιστορίες και ψυχωφελή παραμύθια | Τα Χριστούγεννα φτάνουν

Χρήστος Τυρεκίδης

Παράταση προθεσμίας υποβολής έργων για τον Διαγωνισμό Καλλιτεχνικής δημιουργίας του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X