Sparmatseto
Κινηματογράφος Τέχνες

Παγκόσμια Ημέρα Κινηματογράφου | Η Μαγεία της 7ης Τέχνης μας αποκαλύπτεται

 

Παγκόσμια Ημέρα Κινηματογράφου | Η Μαγεία της 7ης Τέχνης μας αποκαλύπτεται

Η 13η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Κινηματογράφου

 

Παγκόσμια Ημέρα Κινηματογράφου | Η Μαγεία της 7ης Τέχνης μας αποκαλύπτεται

Ο κινηματογράφος ή αλλιώς Cinema (προέρχεται από το Κινηματογράφος -> cinématographe -> Cinema) αποτελεί μια μορφή τέχνης, η αποκαλούμενη και έβδομη τέχνη. Μαζί με τη γλυπτική, τη ζωγραφική, το χορό και το θέατρο, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και τη λογοτεχνία. Αποτελεί τη νεότερη και ίσως την πιο ιδιαίτερη από τις καλές τέχνες.

Το βασικό χαρακτηριστικό του κινηματογράφου είναι ότι αποτελεί μια συμφωνία μεταξύ της τέχνης και της τεχνολογίας. Αυτό του το χαρακτηριστικό του χαρίζει και τον δυναμικό χαρακτήρα που τον καθιστά τη δημοφιλέστερη ίσως τέχνη. Αρχικά εμφανίστηκε ως μια νέα τεχνική καταγραφής της κίνησης και αποτύπωσης της σε υλικό για να μπορεί να ξανα-προβληθεί. Από το γεγονός αυτό προήλθε και το όνομά του: κινηματογράφος = κίνηση + γραφή = καταγραφή της κίνησης.

Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη πρόκληση που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι που πρώτοι ασχολήθηκαν με τον κινηματογράφο. Έπρεπε να εφευρεθούν δύο νέες μηχανές: μια να αποτυπώνει την κίνηση και μία να την προβάλλει. Μετά από πολλές περιπέτειες και άλλες τόσες αποτυχίες ο κινηματογράφος ήταν γεγονός και η μαγευτική του ιστορία ξεκινούσε.

 

 

Ωστόσο θα ήταν λάθος ή τουλάχιστον η μισή αλήθεια αν αντιλαμβανόμασταν τον κινηματογράφο μόνο ως μια τεχνολογική εξέλιξη. Αυτό που τον καθιστά τέχνη  είναι η καλλιτεχνική χρήση του μέσου για να παραχθεί αποτέλεσμα που πολλές φορές  είναι γνήσια καλλιτεχνικό επίτευγμα. Όπως δεν αρκεί ένα μολύβι για να δημιουργήσουμε ένα λογοτεχνικό κείμενο έτσι και στον κινηματογράφο η τεχνική καταγραφής και προβολής δεν αρκεί. Πέρα από την τεχνολογία  χρειάζεται η επιστράτευση καλλιτεχνικών αισθητηρίων όπως  της ευαισθησίας, της φαντασίας και της αισθητικής. Ο χειρισμός των μέσω αυτών καθιστά τον κινηματογράφο καλλιτεχνική πρακτική.

 

Ο κινηματογράφος είναι η ιστορία ανθρώπων που προσπάθησαν να πετύχουν το ακατόρθωτο και τελικά… το πέτυχαν

 

Ο κινηματογράφος αντλεί πολλά από τα στοιχεία του από τις άλλες τέχνες. Από την λογοτεχνία αντλεί τη μυθοπλασία, την ιστορία και κυρίως το σενάριο αλλά και την δυνατότητα να αλλάζει τη σειρά των γεγονότων στο χρόνο. Από το θέατρο αντλεί την σκηνογραφία, τον τρόπο παρουσίασης των ηθοποιών και την ερμηνεία, από την ζωγραφική τα χρώματα και τις μορφές, τις φωτοσκιάσεις και την σύνθεση της σκηνής, από τον χορό παίρνει τη δομή της κίνησης στο χώρο κλπ.

Το σημαντικότερο όμως στοιχείο του κινηματογράφου είναι ότι αυτός ως μια ανεξάρτητη τέχνη με δικό της θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο, δημιουργεί τη δική του αλήθεια, μεταποιεί όλα τα στοιχεία που δανείζεται και τα μετατρέπει σε κάτι τελείως δικό του, τελείως κινηματογραφικό. Είναι η αλήθεια που μπορούμε να βρούμε μόνο στον κινηματογράφο, είναι η μαγική κινηματογραφική αλήθεια.

Ας θεωρήσουμε λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Κινηματογράφου ως μια αφορμή να γνωρίσουμε την αλήθεια αυτή, ας χαμηλώσουν τα φώτα και ας ξεκινήσει η μαγεία….

 


Ιστορία του Κινηματογράφου και Κριτική Ανάλυση Ταινιών

Ένα εξαιρετικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα από το sparmatseto

! Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα και μπείτε στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου

kinimatografos-big -platform

Σχετικά άρθρα

Παρασκευές Σινεμά | Ανακαλύψτε μοναδικές γαλλόφωνες ταινίες από το Γαλλικό Ινστιτούτο

Βασίλειος Μακέδος

Τα πρόσωπα της Πινακοθήκης Ρόδου αφηγούνται | Μια εικονική έκθεση του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου

«ΣΗΜΕΙΟ ΦΥΓΗΣ» | Έκθεση χαρακτικής της Ματίνας Γεωργά από την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X