Sparmatseto
Κινηματογράφος Τέχνες

Παγκόσμια Ημέρα Κινηματογράφου | Δωρεάν βιβλία για την έβδομη Τέχνη

 

Παγκόσμια Ημέρα Κινηματογράφου | Δωρεάν βιβλία για την έβδομη Τέχνη

 

Δωρεάν βιβλία για την έβδομη Τέχνη

Η 13η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Κινηματογράφου, με την αφορμή αυτή το sparmatseto σας προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίσετε αναλυτικότερα τον κινηματογράφο μέσα από δωρεάν βιβλία και δοκίμια. Περιηγηθείτε στα δωρεάν βιβλία που σας προσφέρουμε και ελάτε πιο κοντά στη μαγεία της έβδομης τέχνης

 

 

Τα βιβλία

 

Η δημιουργία της μυθοπλαστικής αφήγησης και τα είδη των κινηματογραφικών ταινιών

Το βιβλίο εξηγεί, στο πρώτο μέρος του, τα βασικά χαρακτηριστικά της μυθοπλαστικής αφήγησης. Στη συνέχεια, στο μέρος μετά το κεφ.4 , διερευνά πως αυτή λειτουργεί σε σχέση με την κατηγοριοποίηση των κινηματογραφικών ταινιών μυθοπλασίας σε Είδη (Genres, άλλη μετάφραση Κατηγορίες, Γένη), αναλύοντας τα βασικά Είδη ένα προς ένα. Η διερεύνηση γίνεται από την πλευρά του δημιουργού της αφήγησης (στην πράξη, του σεναριογράφου).

Ο διαχωρισμός των ταινιών σε Είδη αναφέρεται στη σύμβαση, τη συμφωνία, που γίνεται μεταξύ των δημιουργών της ταινίας και του θεατή σχετικά με το τι παρακολουθεί, τι πρέπει να περιμένει και πως πρέπει να το αντιληφθεί. Έτσι, σε μια ταινία περιπέτειας o θεατής αναμένει έναν ισχυρό και θαρραλέο πρωταγωνιστή, σε ένα αστυνομικό έργο έναν χαρισματικό εγκληματία κλπ. Συμβάσεις υπάρχουν ως προς το στυλ των ταινιών, την εικονογραφία της ταινίας, τους ηθοποιούς που χρησιμοποιούνται, και φυσικά ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά μιας αφήγησης, δηλαδή τους χαρακτήρες, την πλοκή, την ιδέα, το σκηνικό κλπ. Είναι αυτονόητη η σημασία όλων αυτών για το δημιουργό της αφήγησης: σχεδιάζοντας και συγγράφοντας το σενάριο της ταινίας μέσα ή κοντά σε κάποιο Είδος, έχει δεδομένα στοιχεία που τον δεσμεύουν αλλά και τον βοηθούν να έρθει σε επικοινωνία με το θεατή.

Σε κάθε κεφάλαιο αναφέρονται διάφορα παραδείγματα μυθοπλασιών. Τα εκτεταμένα παραδείγματα προς μελέτη (που αφορούν δημοφιλείς ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου με τις οποίες είναι εξοικειωμένοι λίγο πολύ οι φοιτητές), και το εκτενές θεωρητικό πλαίσιο, κάνουν το βιβλίο ιδανικό για διδασκαλία σε πανεπιστήμια αλλά και για επιμόρφωση ευρύτερων κύκλων αναγνωστών (επαγγελματίες, κινηματογραφόφιλοι, θεωρητικοί κλπ).

 

Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ το βιβλίο ΕΔΩ

 

 

Η μορφολογία του σεναρίου (αφήγηση, μυθοπλασία και συγγραφή)

Με οδηγό τη θεωρία της αφήγησης και ειδικότερα τη «Μορφολογία του παραμυθιού» του Vladimir Propp, η Ελευθερία Δημητρομανωλάκη προχωρά σε μια καινοτόμα ερευνητική προσέγγιση της ταινίας «Το προξενιό της Άννας» του Παντελή Βούλγαρη, φιλμ με σαφείς πολιτικές θέσεις για τον ρόλο της γυναίκας, τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς, την εσωτερική μετανάστευση και την ταξική διαστρωμάτωση. Η έρευνα εξελίσσεται ιχνηλατώντας έτσι ένα φιλμ ρεαλιστικό, βαθιά πολιτικό, στο μεταίχμιο του υπαρξιστικού ανθρωπισμού, κινούμενη μέσα στο αφηγηματικό πλαίσιο της θεωρίας του Propp, ο οποίος ως γνήσιος επίγονος του Αριστοτέλη προτάσσει την ανθρώπινη πράξη, τα πάθη, τα ήθη και τις συγκρούσεις των προσώπων ως τους σημαίνοντες ιστούς του μύθου.

 

Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ το βιβλίο ΕΔΩ

 


To sparmatseto προσφέρει εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για την Ιστορία του κινηματογράφου.

! Κάντε ΚΛΙΚ στην παρακάτω εικόνα και μάθετε περισσότερα για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ιστορία του Κινηματογράφου και Κριτική Ανάλυση Ταινιών

kinimatografos-big -platform


 

Κινηματογράφος

Υλικό εκπαίδευσης ενηλίκων από την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης.

Με τη θεματική ενότητα αυτή επιχειρείται μια εισαγωγή στα «μυστικά» της κινηματογραφικής τέχνης μέσα από τη γνωριμία με τα βασικά δομικά στοιχεία και εργαλεία της όπως οι τεχνικές της αφήγησης, η δυναμική του κάδρου, οι ποικίλες εικαστικές επιλογές, το ντεκουπάζ, η απόδοση του χώρου και του χρόνου, ο σχεδιασμός του ήχου, το μοντάζ, η αποτύπωση της πραγματικότητας.

Με τη βοήθεια παραδειγμάτων από διαφορετικά κινηματογραφικά είδη, σχολές και ιδιώματα ύφους, ενδεικτικά της ετερογένειας και εξέλιξης της οπτικοακουστικής γραφής, οι εκπαιδευόμενοι παρακινούνται σε μια δημιουργική εξερεύνηση των κωδίκων και συμβάσεών της από τη γέννηση αυτής της παγκόσμιας γλώσσας και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης που διακρίνει τον ενεργό, σκεπτόμενο θεατή από τον παθητικό καταναλωτή.

Οι επί μέρους ενότητες συνοδεύονται από μικρές δημιουργικές ασκήσεις για την καλύτερη κατανόηση των επιλογών που υπεισέρχονται στην οπτικοακουστική κατασκευή και την ενθάρρυνση της προσωπικής καλλιτεχνικής έκφρασης των συμμετεχόντων, που καλούνται να δώσουν τις δικές τους λύσεις σε μια σειρά από πρακτικά και αισθητικά ζητήματα σχετικά με το υπό μελέτη αντικείμενο.

 

Αποκτήστε πρόσβαση κανόνας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

 

Ο Κινηματογράφος – Η προϊστορία, η εξέλιξη και το μέλλον του

Μαθητές της Β’ Λυκείου στο πλαίσιο Ερευνητικής Εργασίας του Πειραματικού Μουσικού Λυκείου Παλλήνης (2013) μας προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία σύντομης γνωριμίας με το κινηματογραφικό φαινόμενο.

 

Περιεχόμενα

Ιστορία του Κινηματογράφου

Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου

Δημιουργία ταινίας

Μουσική & Κινηματογράφος

Κινούμενα Σχέδια

 

Αποκτήστε πρόσβαση κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 


Μάθετε τα πάντα για την Ιστορία του Κινηματογράφου στο εξειδικευμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του sparmatseto “Ιστορία του Κινηματογράφου και Κριτική Ανάλυση Ταινιών

! Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα σύνδεσμο και μπείτε στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου

kinimatografos-big -platform

Σχετικά άρθρα

Μοναδική αρχαία αναπαράσταση στίχων της Ομήρου Οδύσσειας…(ηχητικό)

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Διαδικτυακά θα πραγματοποιηθεί το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Πρόσκληση ενδιαφέροντος – Βραβεία MATAROA (5η Art Thessaloniki Fair)

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X