Sparmatseto
Projects Γενικά Projects

Πανδημία Covid-19 και τάση του ψηφιακού μετασχηματισμού στις μικρές επιχειρήσεις για καινοτομίες

 

Πανδημία Covid-19 και τάση του ψηφιακού μετασχηματισμού στις μικρές επιχειρήσεις για καινοτομίες

Θεωρίες ανάπτυξης και συνέπειες της εξέλιξης

 

 

Πανδημία Covid-19 και τάση του ψηφιακού μετασχηματισμού στις μικρές επιχειρήσεις για καινοτομίες

Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη, κυρίως στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, αποτέλεσε αλματώδη βήμα οικονομικής ανάπτυξης για το διεθνές εμπόριο και πορεία για την ανακάλυψη νέων δρόμων που οδηγούν στην ευημερία και τον πλούτο. Ωστόσο, σε μία συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία, σε οικουμενική πλέον διάσταση λόγω της παγκοσμιοποίησης, η οικονομική ανάπτυξη αντιμετώπισε προβλήματα που απασχόλησαν τους θεωρητικούς επιστήμονες, καθώς ο πλούτος και η ευημερία που εμπεριέχει στην έννοια της, αποτελούν πυλώνες των οικονομικών ζητημάτων.

Στη σημερινή τεχνολογική καθημερινότητα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός εγκαθίδρυσε τις αλλαγές τις οποίες υιοθέτησαν οι επιχειρήσεις προκειμένου να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που παρέχονται από τη χρήση του διαδικτύου και να αυξήσουν την ευημερία τους.

Η εμπορική και οικονομική αστάθεια όμως που επέφερε η υγειονομική κρίση και η παγκόσμια διασπορά του ιού Covid-19, ανατάραξε την ισορροπία των πραγμάτων και ενέτεινε με ασφυξιογόνο τρόπο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ενταχθούν σε μία κατάσταση υιοθεσίας νέων καινοτομιών. Η κατάσταση αυτή παραπέμπει στη θεωρία της δημιουργικής καταστροφής του οικονομολόγου Joseph Schumpeter ο οποίος άσκησε μεγάλη επιρροή στην οικονομική επιστήμη.

 

 

Ο Schumpeter εισήγαγε την καινοτομία στη διαδικασία παραγωγής και της απέδωσε πρωτεύοντα ρόλο καθώς πίστευε ότι η ανάπτυξή της δεν αποδίδεται μόνο με το να αυξηθούν οι παραγωγικοί συντελεστές άλλα σημαντικό ρόλο παίζει και ο προσδιορισμός της από την καινοτομία. Έτσι η καινοτομία αποδομεί την υφιστάμενη διαδικασία παραγωγής και αναδύει την δημιουργικότητα μέσα από την καταστροφή (δημιουργική καταστροφή). Όλη αυτή η διαδικασία που έχει στόχο την οικονομική πρόοδο, όπως είναι αναμενόμενο δεν επέρχεται ομαλά, αλλά με κυματώσεις και θυελλώδεις κοινωνικές αντιδράσεις λόγω της δυσκολίας προσαρμογής της κοινωνίας στην επικείμενη αλλαγή. Αποτέλεσμα είναι η επιδιωκόμενη πρόοδος να υφίσταται βίαιες καταστροφές.

Στη συνέχεια ο Schumpeter, μέσα από την ανάπτυξη της θεωρίας των οικονομικών κύκλων, υποστήριξε ότι το συσσωρευμένο κεφάλαιο μπορεί να οδηγήσει στον γιγαντισμό των επιχειρήσεων και στην ανορθολογική λήψη αποφάσεων και να προκαλέσει απρόβλεπτη αστάθεια στην οικονομική δραστηριότητα. Αυτό συμβαίνει διότι η μεγέθυνση της επιχειρηματικότητας επιφέρει διαφοροποίηση μεταξύ ιδιοκτητών και μετόχων και οδηγεί στη σύγκρουση των συμφερόντων τους. Η θεωρία του Schumpeter κατέληγε στο συμπέρασμα ότι θα επέλθει σταδιακή καταστροφή του καπιταλισμού από την επιτυχή έλευση ριζικών και πολιτικών αλλαγών και τη θέση του θα λάβει κάποιο μορφή σοσιαλισμού ή δημοσίου ελέγχου.

Η πανδημία του Covid-19 οδήγησε σε μία νέα πραγματικότητα που αναπόφευκτα έπρεπε να βρεθούν οι τρόποι να συνεχιστεί η εμπορική δραστηριότητα. Έτσι η ανάπτυξη του ψηφιακού τομέα αποτέλεσε μονόδρομο για την συνέχιση και διασφάλιση του εμπορίου. Εδώ βρίσκει εφαρμογή η θεωρία του Schumpeter καθώς η καινοτομία αναγκαστικά λόγω των επιδημιολογικών καταστάσεων έχει τον πρωτεύοντα ρόλο. Αν συνεχίσουμε τον παραλληλισμό θα διαπιστώσουμε ότι ο υφιστάμενος τρόπος συναλλαγών και η διαδικασία παραγωγής αποδομείται και στη θέση της εγκαθιδρύεται η νέα ψηφιακή τάξη πραγμάτων. Η επιθυμητή πρόοδος που έχει σκοπό να φέρει η αλλαγή αυτή όπως είναι φυσικό δεν γίνεται με ομαλό τρόπο αποδεκτή καθώς δημιουργεί ποικίλες αντιδράσεις, τόσο κοινωνικές όσο και επιχειρηματικές. Αφενός στην κοινωνία υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες καινοτομίες και αποκλείονται αυτόματα από την ψηφιακή εξέλιξη και αφετέρου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες επιχειρήσεις στο θέμα της ψηφιακής υποστήριξης. Έτσι, συσσωρεύεται το κεφάλαιο στις μεγάλες επιχειρήσεις που όλο και επεκτείνονται, επέρχεται ακανόνιστο ταρακούνημα στην οικονομική δραστηριότητα και διεύρυνση της επιχειρηματικότητας που γεννά αντικρουόμενα συμφέροντα.

 

 


Βιβλιογραφία:

  • Μανώλη Π., Μαρής Γ., 2015 , Εισαγωγή στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία, Αθήνα: Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.

 

Σχετικά άρθρα

Σαν Βροχή | Ποίηση από τη Μαρία Μουσοπούλου (μέρος V)

Μαρία Μουσοπούλου

ΕΙΚΩΝ: περιοδικό για την Ιστορία της Βυζαντινής Φιλοσοφίας ελεύθερο στην πλατφόρμα eJournals

Βασίλειος Μακέδος

Ο κόσμος και η Ελλάδα κατά τους 19ο και 20ο Αιώνα (Μέρος 1ο)

Θανάσης Μουσόπουλος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X