Sparmatseto
Αφιερώματα Πρόσωπα

Ποιήματα Εποχής – 11 | Ο σύγχρονος εκρηκτικός λόγος του ποιητή Πασχάλη Κατσίκα

 

Ποιήματα Εποχής – 11 | Ο σύγχρονος εκρηκτικός λόγος του ποιητή Πασχάλη Κατσίκα

 

Επιμέλεια – παρουσίαση Θανάσης Μουσόπουλος

Δημιουργοί από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (κυρίως) και όχι μόνο…

Αυτό τον καιρό στο fb δημοσιεύω κείμενά μου για την ποίηση φίλων ποιητών/ποιητριών που τους ζητώ να μου στείλουν 2-3 αδημοσίευτα ποιήματά τους. Θέλω να δούμε τι ποίηση γράφεται αυτό τον καιρό…

Το sparmatseto.gr αγκαλιάζει και προβάλλει αυτήν την σειρά

 

Ο σύγχρονος εκρηκτικός λόγος του ποιητή Πασχάλη Κατσίκα

Μέσα  στο δύσκολο καλοκαίρι του φετινού έτους είχα τη χαρά και τιμή να μιλήσω σε εκδήλωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής, παρουσιάζοντας την ποιητική συλλογή «Ρετάλια» του Πασχάλη Κατσίκα (εκδ. Γράφημα, 2020), αναφέρθηκα επίσης στην πρώτη ποιητική του συλλογή με τίτλο «Τεταρτημόρια» που εκδόθηκε το 2019 από τις εκδόσεις του Παρατηρητή της Θράκης, αλλά και τη νέα ποιητική του συλλογήΚοιμώμενο τσίρκο” που κυκλοφορεί ηλεκτρονικά, από τις εκδόσεις Εξιτήριον, ήδη και σε ιδιωτική έκδοση, 2021.

Η εισήγησή μου με τίτλο «Η Τέχνη του Λόγου στη Θράκη και ο ποιητής Πασχάλης Κατσίκας» επικεντρώνεται στη συλλογή Ρετάλια. Μιλώντας για τη συλλογή αυτή αναφέρθηκα στην ευαίσθητη εισαγωγή / ματιά του Αντώνη Χαριστού, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα σημειώνει: «[…] Ο έρως, ο θάνατος, η ζωή εν κινήσει, οι στιγμές ως χρόνος και ως χώρος, η άρνηση και η θέση σκιαγράφησης μίας απάντησης στα ερωτήματα που ταλανίζουν τον εσωτερικό αθέατο κόσμο του καλλιτέχνη αναμετρώνται σε αντιπαράθεση με το Εγώ και με το Εμείς. […] H συλλογή «Ρετάλια» αναγιγνώσκει εαυτόν ως περιστατικά μίας ανόθευτης αρμονίας συνειδήσεως και ηθικής».

 

Πασχάλης Κατσίκας

Ο Πασχάλης Κατσίκας (Reutlingen της Γερμανίας, 1971), ζει στην Κομοτηνή από το 1977. Εργάζεται στη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, είναι συντάκτης στο ηλεκτρονικό περιοδικό Εξιτήριον και μέλος του Φιλολογικού Ομίλου Θεσσαλονίκης. Ποιήματα και πεζά του έχουν δημοσιευθεί στα ηλεκτρονικά περιοδικά: Ποιείν, Poeticanet, Εξιτήριον, Φρέαρ, Θράκα, Νότες Λογοτεχνίας, Λόγω Γραφής, Φτερά Χήνας, Fractal, Χάρτης, Ιστορίες Μπονζάι (Πλανόδιον), Ατέχνως, Περί Ου, Μονόκλ, Το κόσκινο, Bookpress, Booksitting. Στα έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά: Μανδραγόρας (τεύχ. 58/2018, 60/2019 & 64/2021), Οροπέδιο (τεύχ. 22/2019), Λογοτεχνικό Δελτίο (Υπερρεαλιστικής Ομάδας Θεσσαλονίκης, τεύχ.3/2019, 8-9/2020, 11/2020, 15/2021), Ποιητικά τοπία (Υπερρεαλιστικής Ομάδας Θεσσαλονίκης, τεύχ. 1/2020, 6/2021) και στην εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης.

Θα έλεγα ότι μια δημιουργική έκρηξη χαρακτηρίζει την παρουσία στου Πασχάλη Κατσίκα στα λογοτεχνικά πράγματα της Θράκης, και όχι μόνο. Εκτός από τις ποιητικές του συλλογές σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικές φωλιές, συναντά ο αναγνώστης και η αναγνώστρια ποικίλα πεζά και ποιήματα.

Ο ίδιος ο δημιουργός μιλώντας για την ποίησή του ομολογεί άμεσα: «Οδηγήθηκα στην ποίηση μέσα από θανατηφόρες, στην κυριολεξία, διαδικασίες που διακυβεύουν την ανθρώπινη  ζωή και τη φέρνουν αντιμέτωπη με τη πραγματικότητα του θανάτου, καθώς και τους καθημερινούς θανάτους συναισθημάτων που οδηγούν σε υπαρξιακές αναθεωρήσεις, αφήνοντας πάντοτε προοπτική στην ελπίδα και τον έρωτα».

Τον παρακάλεσα να μου εμπιστευθεί κάποιες σύγχρονες δημιουργίες του για να τις παρουσιάσω στη σειρά των κειμένων μου «Ποιήματα Εποχής», με παλιούς και νεότερους ποιητές και ποιήτριες. Τον ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση.

 

Τα ποιήματα

ΤΑ ΑΔΙΗΓΗΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Όσο ωριμάζουν πληγώνονται απ’ τον χρόνο

κι εγώ τα περιθάλπω με στοργή

Πρωί και βράδυ από μία εκφώνηση δυνατά

μου έχουν συστήσει οι γιατροί

τις λέξεις τους ν’ αλλάζω τακτικά προτού κακοφορμίσουν

Κι όταν πια είναι ικανά να εργαστούν

λιγάκι πριν γεράσουν, σε σας τα παραδίδω

 

ΑΠΙΣΤΙΑ ΑΜΕΛΗΤΕΑ

στον Σωτήρη Π.

Απ’ τα ποιήματά μου αγαπώ εκείνα τα μικρά

με τους τρεις-τέσσερις, το πολύ πέντε στίχους

Μ’ αυτά νιώθω πως διαπράττω απιστία αμελητέα

εις βάρος της ανάγνωσης

κι επιστρέφω αμετανόητος στον συζυγικό μας βίο

 

Επιλογικά

Η καθηγήτρια Ζωή Γαβριηλίδου μιλώντας για τα Ρετάλια παρατηρεί «Η γλώσσα της ποίησης του Πασχάλη Κάτσικα, είναι μια γλώσσα ανοιχτή και ταυτόχρονα πολλαπλώς και εγγενώς εκρηχτική και απροσδόκητη».

Ανοιχτός,  εκρηκτικός και απροσδόκητος!

 

Πασχάλη , περιμένω το βιβλίο με τα νέα ποιήματά σου…

 

Η σειρά  “Ποιήματα Εποχής” συνεχίζεται…

Σχετικά άρθρα

Joan Crawford, η θρυλική μέγαιρα της μεγάλης οθόνης | Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Στέφανος Ιωαννίδης: Ένα χρονογράφημα για την Κατοχή

Νίκος Σεργκενλίδης

The Specials-Encore 2019…τα παππούδια του ska επιστρέφουν δριμύτερα!!!

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X