Sparmatseto
Κινηματογράφος Τέχνες

Θεόδωρος Αγγελόπουλος | Δέκα χρόνια χωρίς τον «ποιητή των εικόνων»

 

Θεόδωρος Αγγελόπουλος | Δέκα χρόνια χωρίς τον «ποιητή των εικόνων»

 

Θεόδωρος Αγγελόπουλος

Στις 24 Ιανουαρίου 2012 ο “ποιητής των εικόνων” Θεόδωρος Αγγελόπουλος έφυγε ξαφνικά  από τη ζωή. Ο άνθρωπος που έφερε την Ελληνική κινηματογραφική δημιουργία στον πυρήνα του Ευρωπαϊκού μοντερνισμού, ο σκηνοθέτης με τις ποιητικές ταινίες, ο δημιουργός των (λίγων) μεγάλων ελληνικών επιτυχιών στον κινηματογραφικό χώρο.

Έφυγε ξαφνικά πριν από δέκα χρόνια από ένα τρομερό δυστύχημα στα γυρίσματα τις ταινίας του «Η άλλη θάλασσα».

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε ένα πλήρες βιογραφικό του Θεόδωρου Αγγελόπουλου από την επίσημη ιστοσελίδα του (ΕΔΩ).

 

Βιογραφία – φιλμογραφία

27 Απριλίου 1935 : Γεννιέται στην Αθήνα. Δημοτικό και γυμνάσιο στην Αχαρνών. Συμμαθητές και φίλοι καλοί, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Αλέκος Φασιανός, ο Χρήστος Γιανναράς, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

1953 : Εισάγεται στη Νομική Σχολή Αθηνών την οποία εγκαταλείπει στο πτυχίο.

1961 : Φεύγει για τη Γαλλία και γράφεται στη Σορβόννη οπού παρακολουθεί μαθήματα γαλλικής φιλολογίας και φιλμολογίας, με καθηγητές τον Ζορζ Σαντουλ και τον Μιτρι, τους οποίους ξανασυνάντησε αργότερα στην IDHEC. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα εθνολογίας με το Λεβι Στρος. Για να ανταπεξέλθει στα έξοδα των σπουδών δουλεύει στη ρεσεψιόν της Σιτε Ουνιβερσιτερ (με την ώρα) μαζί με τον γλύπτη Γεράσιμο Σκλαβό.

 

aggelopoulos3-cinema-sparmatseto
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με συνεργάτες του κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Ο Θίασος»

 

1962-63 : Γίνεται δεκτός, ύστερα από εξετάσεις, στην περίφημη σχολή κινηματογράφου IDHEC. Η διαφωνία και σύγκρουση του με τον καθηγητή της σκηνοθεσίας οδηγεί σε πρόωρη λήξη τις σπουδές του.

1963-64 : Συνεχίζει τη φοιτητική του διαδρομή στο Musee de l’homme κοντά στον εθνολόγο – σκηνοθέτη Ζαν Ρους, οπού διδάσκεται το σινεμά-ντιρέκτ.

1964 : Επιστροφή στην Ελλάδα. Η επάνοδος στην πατρίδα συνοδεύεται από αναίτιο ξυλοδαρμό του από την αστυνομία καθώς βάδιζε ανύποπτος. Επεισόδιο που τον επηρέασε και άλλαξε την διάθεση και τα σχεδία του. Τότε η σκηνοθέτης Τώνια Μαρκετάκη του προτείνει να συνεργαστεί με την εφημερίδα «∆ημοκρατική Αλλαγή» ως κριτικός. Προς μεγάλη έκπληξη όλων – και του ίδιου – αντί να γυρίσει στην Γαλλία, όπως ήταν και το αναμενόμενο, έμεινε στην Ελλάδα. Και εργάστηκε ως κριτικός.

1965 : Οι Φορμινξ (ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και ο αδελφός του και μάνατζερ του συγκροτήματος Νίκος), του προτείνουν να γυρίσει μια ταινία που θα προωθούσε την περιοδεία τους στην Αμερική. Τότε, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, κάνει και το πρώτο γύρισμα στη Θεσσαλονίκη, στο Παλαί ντε Σπορ, σε συναυλία του συγκροτήματος, με 8.000 θεατές. Η περιοδεία ματαιώθηκε και οι «Φόρμινξ» δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

1968 : Η μικρή μήκους «Εκπομπή». Πρώτη συμμέτοχη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Βραβείο κριτικών.

1969 : Την 1η Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του ιστορικού περιοδικού «Σύγχρονος κινηματογράφος». Συνιδρυτές ο Θ. Αγγελόπουλος με τον Β. Ραφαηλίδη. Οι δυο τους συνέλαβαν την ιδέα της οργάνωσης και εκτέλεσης ενός θεωρητικού περιοδικού για τον κινηματογράφο που θα παρακολουθούσε και θα σχολίαζε την σύγχρονη πρωτοπορία. Στη συντακτική επιτροπή οι : Τώνης Λυκουρέσης, Γιώργος Κόρρας, Λάκης Παπαστάθης, Κώστας Σφήκας, Ρουλά Μητροπούλου, Ρίτσα Ντάκου. Οργάνωση και διεκπεραίωση : Παντελής Βούλγαρης.

1979 : «Αναπαράσταση». Σαρώνει τα βραβεία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Βραβείο Ζωρζ Σαντούλ για την καλύτερη ταινία που προβλήθηκε στη Γάλλια το 1971. Καλύτερη ξένη ταινία στο Φεστιβάλ του Hyeres (1971). Ειδική μνεία της FIPRESCI (∆ιεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) στο Φεστιβάλ Βερολίνου (1971).

1972 : «Μέρες του ‘36» Βραβείο σκηνοθεσίας και φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Βραβείο της FIPRESCI στο Φεστιβάλ Βερολίνου (1972).

 

aggelopoulos2-cinema-sparmatseto
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με τους συνεργάτες και φίλους του κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ «Αθήνα, Επιστροφή στην Ακρόπολη»

 

 

1974-75 : «Ο Θίασος». ∆εκατρία βραβεία. Στις Κάννες (1975) από τη FIPRESCI. Στην Ταορμίνα, στο Βερολίνο (Βραβείο ΙΝΤΕΡΦΙΛΜ), στο Λονδίνο (1979, Καλύτερη ταινία της χρονιάς), στην Ιαπωνία, στη Θεσσαλονίκη (1975, Βραβεία Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, Α αντρικού και Α γυναίκειου ρόλου, ΠΕΚΚ). Καλύτερη ταινία της δεκαετίας 1970 – 1980 από την ένωση κριτικών της Ιταλίας. Ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες στην Ιστορία του Παγκοσμίου Κινηματογράφου από την FIPRESCI.

1977 : «Κυνηγοί». Επίσημη συμμέτοχη στο Φεστιβάλ των Καννών. Βραβείο Καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Σικάγο. Βραβείο της Ένωσης Τούρκων Κριτικών.

1979 : Στη διάρκεια των γυρισμάτων του «Μεγαλέξανδρου» γνωρίζει τη Φοίβη Οικονομοπούλου, διευθύντρια παράγωγης, η οποία είναι από τότε η σύντροφος της ζωής του.

1980 : «Μεγαλέξανδρος». Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας, όπως επίσης και τα βραβεία της FIPRESCI και Cinema Nuovo στο ίδιο φεστιβάλ. Βραβείο της ΠΕΚΚ στη Θεσσαλονίκη.

1980 : Γεννιέται η πρώτη του κόρη Άννα.

1981 : «Χωριό ένα, κάτοικος ένας» (διάρκεια 20’). Τηλεοπτική παράγωγη της ΥΕΝΕ∆. Αναφέρεται στην εγκατάλειψη του χωριού Νέα Σεβάστεια του νομού Θεσσαλονίκης από τον τελευταίο του κάτοικο.

1982 : Γεννιέται η Κατερίνα, δεύτερη κόρη.

1983 : «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη». Μια διαφορετική Αθήνα. Της ιστορίας και του προσωπικού μύθου του σκηνοθέτη (διάρκεια 43’). Ποίηση: Σεφέρη, Λειβαδίτη. Μουσική: Χατζηδάκη, Κηλαηδόνη, Σαββόπουλου.

1984 : «Ταξίδι στα Κύθηρα». Βραβείο σεναρίου στις Κάννες. Κρατικά βραβεία Καλύτερης ταινίας, σεναρίου, Α ανδρικού ρόλου, Α γυναίκειου ρόλου, σκηνογραφίας, Βραβείο Κριτικών στο Φεστιβάλ Ρίο ντε Τζανεϊρο (1984).

1985 : Γεννιέται η τρίτη κόρη, η Ελένη.

1985 : Chevalier dans l’ordre des Arts et des Letrres από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλικής Δημοκρατίας.

1986 : «Ο Μελισσοκόμος».

1988 : «Τοπίο στην ομίχλη». Αργυρό Λιοντάρι στη Βενετία. Βραβείο Φέλιξ Καλύτερης Ευρωπαϊκής ταινίας.

1991 : «Το μετέωρο βήμα του πελαργού». Επίσημη συμμέτοχη στο Φεστιβάλ των Καννών.

1992 : Του απονέμεται το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής από την Γαλλική ∆ημοκρατία.

1995 : «Το βλέμμα του Οδυσσέα». Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών καθώς και το βραβείο της FIPRESCI. Καλύτερη ταινία της χρονιάς, Φέλιξ των κριτικών.

1995 : Ανακηρύσσεται επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστήμιου των Βρυξελλών.

1997 : Officier dans l’Ordre des Arts et des Lettres, από το Centre National de la Cinematographie.

1998 : «Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα». Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ των Καννών, και το Prix Ecumenique.

1999 : Officier de la legion d’honneur, από τον Πρόεδρο της Γαλλικής ∆ημοκρατίας.

1999 : Docteur Honoris Causa, από το πανεπιστήμιο Universite Paris X Nanterre.

2001 : Doctor Honoris Causa, από το Πανεπιστήμιο του Essex

2004 : Doctor Honoris Causa, από το Πανεπιστήμιο «Stendhal-Grenoble3», Γαλλία

2004 : «Τριλογία 1: Το λιβάδι που δακρύζει». Βραβείο της Διεθνούς  Ένωσης Κινηματογράφου ( FIPRESCI ) στην καλύτερη Ευρωπαϊκή ταινία για το 2004.

2005 : Του απονέμεται το παράσημο «Grande Officiale del Ordine al Merito della Repubblica Italiana» από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας στην Ρώμη, Ιταλία.

2007 : Doctor Honoris Causa «University of Sheffield», Αγγλία

2007 : Γεννιέται το πρώτο του εγγόνι, ο Θοδωρής

2008 : Doctor Honoris Causa, Πανεπιστήμιο της Ρώμης, Ιταλία

2008 : Doctor Honoris Causa από το πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας, Ελλάδα

2009 : Τριλογία 2: «Η Σκόνη του Χρόνου», Επίσημη Συμμέτοχη στο Φεστιβάλ του Βερολίνου

2009 : Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, Ελλάδα

2010 : Doctor Honoris Causa από το Πανεπιστήμιο του Ισμίρ, Τουρκία

2011 : Βραβείο Καριέρας Viareggio EuropaCinema 2011 από τον Πρόεδρο της τοπικής αρχής της Τοσκάνης, Ενρίκο Ρόσι.

2012 : «Η Άλλη Θάλασσα», Μεγάλου μήκους ταινία σε παράγωγη με πρωταγωνιστή τον Τόνι Σερβίλλο.

 


Οι φωτογραφίες έχουν αντληθεί από την ιστοσελίδα theoangelopoulos.gr

Σχετικά άρθρα

Η ΦΥΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ | Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Βασίλειος Μακέδος

10 Έλληνες σκηνοθέτες που όλοι μας επιβάλλεται να γνωρίζουμε!!!

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ημερολόγιο μοναξιάς, ημέρα 53η | Της Ειρήνης Τσέλλου

Ειρήνη Τσέλλου

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X