Sparmatseto
Projects Γενικά Projects

Κοινωνικές μεταβολές και επιδράσεις στη Δημόσια Διοίκηση

 

Κοινωνικές μεταβολές και επιδράσεις στη Δημόσια Διοίκηση

 

Κοινωνικές μεταβολές και επιδράσεις στη Δημόσια Διοίκηση

 Η Δημόσια Διοίκηση είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς μεταβάλλεται στις ολοένα και πιο σύγχρονες απαιτήσεις. Προσπαθεί  να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, με σκοπό να ανταποκριθεί στις κάθε φορά διαφορετικές κοινωνικές ανάγκες και να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες.

Προσπαθεί να ξεπεράσει τους υφάλους της παθογένειας και της δυσλειτουργίας και να σχηματίσει ένα ευέλικτο και σύγχρονο μοντέλο διοίκησης, που να ανταποκρίνεται στην αποτελεσματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού σε όλο τον δημόσιο τομέα. Ιδιαίτερα με την παγκοσμιοποίηση, διαμορφώνονται νέα πρότυπα οργάνωσης και ανάπτυξης με στόχο την διασύνδεση και τη συνεργασία των κρατών, αλλά παράλληλα παράγεται μία διάχυτη αβεβαιότητα και αστάθεια με τις κρίσεις που δημιουργούνται.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, όλες οι μεταρρυθμιστικές αλλαγές για την επίτευξη μιας χρηστής και αποτελεσματικής Δημόσιας Διοίκησης, προσκρούουν στις παθογένειες του συστήματος και αναπαράγουν την αναποτελεσματικότητα της.

 

Επίπεδα Δημόσιας Διοίκησης

Για να εξετάσουμε τις επιδράσεις που ασκούνται στη Δημόσια Διοίκηση από τις μεταβολές των κοινωνιών σήμερα, αναμφίβολα θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τις αξίες ηθικής. Αυτές καλλιεργήθηκαν στην κοινωνία και καθόρισαν τους κανόνες δεοντολογίας και θεσμικής συγκρότησης του κράτους. Για την καλύτερη ανάλυση επιβάλλεται ο διαχωρισμός σε τέσσερα επιμέρους επίπεδα δράσης : κράτους, Δημόσιας Διοίκησης, δημοσίων λειτουργών και διοικούμενων/πολιτών του κράτους. Έτσι, ύπαρξη δυσλειτουργίας στα τέσσερα διαχωρισθέντα επίπεδα δράσης επιφέρει  κοινωνικές μεταβολές.

 

pinakas-sparmatseto
Πίνακας 1: Διαχωρισμός επιπέδων δράσης

 

Στο κράτος ως πρώτο επίπεδο δράσης, κυριαρχούν οι ηθικές αξίες που επιδιώκουν το κοινό καλό και έχουν σαν στόχο να υπερασπίζουν το δημόσιο και το γενικό συμφέρον. Σε αυτό το επίπεδο οι ηθικές αξίες και αρχές παίζουν καθοριστικό ρόλο στο γενικό πλαίσιο της δεοντολογίας και της δράσης της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς αντλούν την έμπνευση τους από τη δημοκρατική αρχή και τη βάση του κοινωνικού συμβολαίου. Ανήκουν στην κατηγορία των ανώτατων αξιών από το σύνολο της κοινωνίας διότι έχει αναπτυχθεί ένα κλίμα έντονης δυσπιστίας προς το κράτος και τους θεσμούς της Δημόσιας Διοίκησης, ένεκα των επαναλαμβανομένων επιδράσεων του πελατειακού συστήματος.

Στο δεύτερο επίπεδο της Δημόσιας Διοίκησης, η νομιμότητα, η ουδετερότητα, η αντικειμενικότητα και η υπευθυνότητα περιλαμβάνονται στις αξίες που κυριαρχούν στις υπηρεσίες προς το κράτος και το δημόσιο. Πρόκειται για τις αξίες που υποδεικνύουν τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν η ΔΔ, τα όργανα, οι θεσμοί, οι υπηρεσίες αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι και καλούνται να απαντήσουν στις κοινωνικές ανάγκες, μέσα από το πλαίσιο σύνδεσης της ηθικής και της δεοντολογίας, για μία νόμιμη και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση.

 

 

Στο τρίτο επίπεδο, των δημοσίων λειτουργών, διαμορφώνονται οι ηθικές και δεοντολογικές αξίες της εντιμότητας, της αμεροληψίας, της παραδειγματικής στάσης κατά την εργασία, της ειλικρίνειας, της υπηρεσίας στους πολίτες, της ακεραιότητας και τέλος της ευθύτητας. Οι επονομαζόμενες και ασκούμενες αξίες, έχουν άμεση σχέση με τις απαιτήσεις του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, για την όσο το δυνατόν αποτελεσματική, απρόσκοπτη, αμερόληπτη και έντιμη εξυπηρέτηση από τους δημοσίους υπαλλήλους. Ο λόγος της ύπαρξης τους, αντλείται από τη γενική απαίτηση για αξιοπιστία των κατεχόντων τη δημόσια εξουσία, σε συνάρτηση με το επάγγελμα που ασκούν, στο όνομα και για λογαριασμό του συνόλου. Η επιβεβλημένη στροφή προς τις αξίες αυτές, αμφίπλευρα τόσο από ΔΔ όσο και την Ελληνική κοινωνία, προκύπτει από τα παθογενή φαινόμενα της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων, που μαστίζουν την λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, διαμορφώνοντας συνεχώς έντονες απαιτήσεις για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της.

Τέλος, στο επίπεδο των διοικουμένων/πολιτών, οι ηθικές και δεοντολογικές αξίες που κυριαρχούν, είναι αυτές που δείχνουν σεβασμό στους νόμους και συμβάλουν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Αναβλύζουν από την ιδιότητα του πολίτη και μπορούν να αποτελέσουν μέσο πίεσης και παράγοντες διαμόρφωσης των πρακτικών και των ηθικών αξίων της Δημόσιας Διοίκησης. Σκοπός της διαμόρφωσής και επιδίωξής τους, είναι ο σεβασμός του πολίτη μέσα στο κοινωνικό-συλλογικό πλαίσιο που ανήκουν, καθώς και των νόμων και των συμβάσεων που υπάρχουν μέσα σε αυτό.

 


Βιβλιογραφία:

  • ΕΚΔΑ, 2012, πρακτικά Συνεδρίου,Ηθική και Δεοντολογία στη Σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση, Αθήνα.
  • Ασπρίδης Γ., 2013, Εισαγωγή στην Πολιτική και Διοικητική Οργάνωση του Ελληνικού Κράτους, Αθήνα, εκδόσεις : Προπομπός.

 

Σχετικά άρθρα

Εκδοτική συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης με το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Environmental Art | Άνθρωπος+Περιβάλλον=Τέχνη

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο σούπερ Ηρακλής και οι θαυμάσιοι άθλοι του | του Θανάση Μουσόπουλου (Μέρος ΙΙ)

Θανάσης Μουσόπουλος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X