Sparmatseto
Αφιερώματα

Είναι ο καφές…..τέχνη; | Μια διαφορετική προσέγγιση μιας εξαρτημένης συνήθειας

(Στον αγαπημένο μου φίλο Βασίλη Κέκκερη)

Πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, ας διευκρινίσουμε πρώτα κάποια πράγματα.

Ως τέχνη ορίζεται, από το λεξικό της Οξφόρδης, ως η έκφραση ή η εφαρμογή της ανθρώπινης δημιουργικής ικανότητας και φαντασίας, συνήθως σε μια οπτική μορφή, όπως η ζωγραφική ή η γλυπτική, που παράγει έργα τα οποία εκτιμώνται κυρίως για την ομορφιά ή τη συναισθηματική τους επιρροή.

Έτσι, βασικά η τέχνη είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα που επικεντρώνεται στην παραγωγή συναισθημάτων με την έκφραση υλικών ή άυλων έργων μέσω της δημιουργικότητας.

Σκεφτείτε το αγαπημένο σας τραγούδι ή τον αγαπημένο σας πίνακα ζωγραφικής, πώς σας κάνουν να αισθάνεστε; Με αυτή την έννοια, η τέχνη είναι το όχημα για την αναδημιουργία συναισθημάτων ή αισθημάτων που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να εκφραστούν εδώ και χιλιάδες χρόνια. (π.χ. ζωγραφική των σπηλαίων).

Έτσι λοιπόν συμπεραίνουμε πως η τέχνη είναι ένας τρόπος επικοινωνίας πραγμάτων που δεν μπορούν να εξηγηθούν με τον προφορικό λόγο.

Πάμε τώρα στην εξέλιξη του καφέ.

Αν γνωρίζετε λίγα πράγματα για την προέλευση του καφέ θα γνωρίζατε ότι υπάρχει για περισσότερα από χίλια χρόνια της ανθρώπινης ιστορίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των χιλίων ετών, η κουλτούρα του καφέ έχει εξελιχθεί με πολλούς τρόπους:

  • Οι τεχνικές καλλιέργειας έχουν αλλάξει δραστικά για να διασφαλιστεί η ποιότητα,
  • οι διαδικασίες καβουρδίσματος έχουν εξελιχθεί για να βελτιώσουν τις ιδιότητες του καφέ,
  • έχουν αναπτυχθεί χαρμάνια καφέ για να δημιουργηθεί αρμονία μεταξύ διαφορετικών γευστικών προφίλ
  • και έχουν εφευρεθεί πολλές μέθοδοι παρασκευής τον τελευταίο αιώνα.

Εν ολίγοις, ο καφές έχει εξελιχθεί από μια απλή “δόση καφεΐνης” σε ένα πιο εξελιγμένο και ποικιλόμορφο είδος ροφήματος.

Αυτή η εξέλιξη έχει γίνει χάρη σε ανθρώπους, από όλο τον κόσμο σε όλες τις πλευρές του ταξιδιού του καφέ, όπως μας αρέσει να λέμε “από τον σπόρο στο φλιτζάνι”.

Από τους αφοσιωμένους αγρότες μέχρι μια πιο ενημερωμένη βάση καταναλωτών.

 

Ο καφές τώρα ως τρόπος έκφρασης.

Όπως γνωρίζετε, πολλοί από εμάς που θεωρούμε τους εαυτούς μας παραγωγικούς, χρησιμοποιούμε τον καφέ ως “ρόφημα έμπνευσης”. Το οποίο σίγουρα είναι καλύτερο από το αλκοόλ, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τις βλαβερές συνέπειες των αλκοολούχων ποτών.

Εκτός από την προφανή σύνδεση μεταξύ δημιουργικής εργασίας και καφέ, υποστηρίζω την ιδέα ότι η διαδικασία παρασκευής καφέ είναι από μόνη της ένας τρόπος έκφρασης.

Και αυτή η μακρά διαδικασία ξεκινά συχνά πολύ μακριά από εκεί που καταναλώνεται το τελικό προϊόν, αυτή η καλλιτεχνική διαδικασία ξεκινά από τα ίδια τα αγροκτήματα στα οποία καλλιεργείται ο καφές, χρειάζονται πολλά βήματα μόνο και μόνο για να μπορέσει να συγκομιστεί ένα φυτό καφέ υψηλής ποιότητας.

Στην άλλη πλευρά της διαδικασίας του καφέ, βρίσκουμε τους baristas, οι οποίοι τις τελευταίες δεκαετίες εκτιμώνται όλο και περισσότερο λόγω της ικανότητάς τους να δημιουργούν εξαιρετικά ροφήματα με βασικό συστατικό τον καφέ.

Ορισμένοι baristas ορίζουν τον “καμβά” τους για να εκφράζονται μέσω του καφέ, δημιουργώντας έτσι νέες παρασκευές, συνταγές κοκτέιλ και υπέροχα χαρμάνια.

Όπως ένας σπουδαίος ζωγράφος που επιλέγει προσεκτικά το χρώμα που θα χρησιμοποιήσει, έτσι και ένας σπουδαίος barista έχει την ικανότητα να επιλέγει από τις διαφορετικές ποικιλίες καφέδων και τους διαφορετικούς τύπους γεύσεων που περιέχονται σε αυτούς, προκειμένου να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό και υπέροχο, όλο ενέργεια ρόφημα.

Μπορεί λοιπόν ένας Barista να θεωρηθεί καλλιτέχνης?

Με απλά λόγια και ναι και όχι.

Όπως συμβαίνει με κάθε είδος τέχνης, υπάρχουν πολλά επίπεδα δεξιοτήτων στα οποία οι καλλιτέχνες μπορούν να διαχωριστούν από τους απλούς εργαζόμενους. Το γεγονός ότι μπορείτε να κρατήσετε ένα πινέλο δεν σημαίνει ότι είστε και ο Πικάσο, σωστά;

Έτσι, η ίδια αρχή ισχύει και για τον καφέ, επειδή μπορείτε να φτιάξετε ένα φλιτζάνι καφέ δεν σημαίνει ότι είστε και ειδήμων. Διαφορετικά, όλοι όσοι εργάζονται σε μια καφετέρια θα θεωρούνταν καλλιτέχνες. Και έτσι η έννοια του καλλιτέχνη θα πρέπει να είναι, αυτός που έχει αποκτήσει τόσο μεγάλες δεξιότητες ώστε να μπορεί να εκφραστεί με έναν τρόπο που μπορεί να ευχαριστήσει πολλούς ανθρώπους.

Ένας σπουδαίος barista, κατά τη γνώμη μου, είναι αυτός που μπορεί να επιλέξει τον καλύτερο καφέ ή καφέδες και να τους μετατρέψει σε ένα εξαιρετικό ρόφημα. Με τον ίδιο τρόπο που ένας συγγραφέας επιλέγει τις σωστές λέξεις ή ένας μουσικός τις τέλειες νότες.

Ένας barista λοιπόν παίρνει κάτι με σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες και το μετατρέπει σε τέχνη.

 

Γενικό συμπέρασμα.

Συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι πιστεύω πως ο καφές μπορεί πράγματι να θεωρηθεί τέχνη.

Το ωραίο με τον καφέ είναι ότι είναι μια εφήμερη τέχνη, αυτό σημαίνει ότι μόλις καταναλωθεί, το έργο τέχνης έχει χαθεί, τουλάχιστον το φυσικό μέρος του.

Αλλά τα συναισθήματα και οι αναμνήσεις που προκαλούνται κατά την κατανάλωσή του παραμένουν για αρκετή ώρα σε αυτόν που τον ήπιε.

Με αυτή την έννοια, ο καφές είναι μια τέχνη που καταναλώνεται και κάθε εμπειρία του είναι εντελώς διαφορετική, ακόμη και αν πρόκειται για το ίδιο ρόφημα και τον δημιουργό τον ίδιο barista.

Ένα άλλο σπουδαίο πράγμα σχετικά με την τέχνη του καφέ είναι ότι αιχμαλωτίζει περισσότερες από μία αισθήσεις(γεύση, οσμή και όραση), οπότε θα μπορούσε να θεωρηθεί μια πολυαισθητηριακή τέχνη.

Σχετικά άρθρα

Σχολιασμοί για την ποιητική συλλογή ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ του Παντελεήμονος Χαμπίδη

Έφη Ζάννη

Γέροι λοιπόν για την τεχνητή νοημοσύνη; | Του Κώστα Μπλιάτκα

Κωνσταντίνος Μπλιάτκας

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1821 | Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ‘21

Θανάσης Μουσόπουλος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X