Sparmatseto
Εικαστικά

Σωτήρης Σόρογκας |Ο χρόνος της μνήμης στον εικαστικό λόγο του

 

Σωτήρης Σόρογκας | Ο χρόνος της μνήμης στον εικαστικό λόγο του

Έκθεση Ζωγραφικής στο Ίδρυμα Γουλανδρή

22 Δεκεμβρίου 2021 – 3 Απριλίου 2022

 

Σωτήρης Σόρογκας | Ο χρόνος της μνήμης στον εικαστικό λόγο του

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα με μεγάλη χαρά θα φιλοξενήσει από τις 22 Δεκεμβρίου 2021 έως και τις 3 Απριλίου 2022 έκθεση έργων του διακεκριμένου Έλληνα ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα, με τίτλο Σωτήρης Σόρογκας – Ο χρόνος της μνήμης στον εικαστικό λόγο του.

Μέσα από έργα που ανήκουν στη Συλλογή του, το Ίδρυμα θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της δουλειάς του καταξιωμένου καλλιτέχνη, στην οποία κυριαρχεί ο χρόνος της μνήμης.

 

Η έκθεση

Στην έκθεση ζωγραφικής, την οποία έχει επιμεληθεί ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Κυριάκος Κουτσομάλλης, θα παρουσιαστούν σε τέσσερις θεματικές ενότητες 20 περίπου έργα, τα περισσότερα μεγάλων διαστάσεων, που καλύπτουν όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής πορείας του ζωγράφου.

Πέτρες: Δουλεμένες με ρεαλιστική φωτογραφική πιστότητα, αποτελούν μέρος της δουλειάς του από το 1958 και έχουν συμβολική σημασία, με αναφορές στον ανθρώπινο μόχθο.

Άλογα: Εξαιρετικά δημοφιλή, εμφανίζονται σε πολλές και διαφορετικές παραλλαγές, αναδυόμενα από ένα κυρίαρχο λευκό και συνήθως με το βλέμμα τους στραμμένο προς τα πίσω και εκφράζουν την επιθυμία για αναζωογόνηση και ένα νέο ξεκίνημα.

Πορτραίτα: Ζωγραφισμένα με ήπιες φωτοσκιάσεις που παραπέμπουν σε επιτύμβιες στήλες, διακρίνονται από την επιδέξια επαναληπτική πυκνή σχεδιαστική γραφή του Σωτήρη Σόρογκα, δίνοντας έμφαση στον ψυχισμό των προσώπων που απεικονίζουν.

Ανοίγματα: Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πηγάδια και μαύρες τρύπες και εκφράζουν ενδεχομένως την αγωνία του καλλιτέχνη και τον προβληματισμό του για το μέλλον της ζωγραφικής.

Ο καλλιτέχνης Σωτήρης Σόρογκας έχει χαράξει μια βαθιά προσωπική πορεία ενδοσκόπησης. Σεμνός και πράος, επιχειρεί με ιδιαίτερη ευαισθησία να καταγράψει τη φθορά του χρόνου και να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη της απουσίας και της απώλειας και στο έργο του συνυπάρχουν η θεωρία και η πράξη, η ύλη και το πνεύμα.

Η λιτή χρωματική γκάμα κυριαρχεί στον ζωγραφικό κόσμο που έχει δημιουργήσει, ο οποίος ισορροπεί ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, το λευκό και το μαύρο.

 

Βιογραφική αναφορά

Ο Σωτήρης Σόρογκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Σπούδασε με κρατική υποτροφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με δασκάλους τους Γιάννη Μόραλη, Παντελή Πρεβελάκη και Παύλο Μυλωνά, ενώ το 1972 έλαβε προσωπική χορηγία από το Ίδρυμα  Ford, με την οποία ταξίδεψε στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1964 ξεκίνησε να διδάσκει σχέδιο στην Ανωτάτη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), όπου αργότερα έγινε καθηγητής. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Σύγχρονης Τέχνης, μέλος της Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Σπείρα.

Το 2004 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε βραβείο για το σύνολο της καλλιτεχνικής του προσφοράς και το 2010 έξι μεγάλες συνθέσεις του τοποθετήθηκαν στον Σταθμό Λαρίσης του Αθηναϊκού Μετρό.  Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο (1981) και στα Ευρωπάλια στις Βρυξέλλες (1982).

 

Μάθετε περισσότερα για την έκθεση του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ  

Σχετικά άρθρα

Έκθεση της Βουλής των Ελλήνων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 στην Ερμούπολη της Σύρου

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για μια έκθεση | Οδηγός επιβίωσης για νέους καλλιτέχνες

CLOSE UPS: Ένα πιάτο Ιζνίκ

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X