Sparmatseto
Projects Γενικά Projects

Διαφορές και ομοιότητες ανάμεσα στις έννοιες Διεθνής Πολιτική Οικονομία και Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία

 

Διαφορές και ομοιότητες ανάμεσα στις έννοιες Διεθνής Πολιτική Οικονομία και Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία

 

 

Διαφορές και ομοιότητες ανάμεσα στις έννοιες Διεθνής Πολιτική Οικονομία και Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία

 

Διεθνής Πολιτική Οικονομία

Η Διεθνής Πολιτική Οικονομία (ΔΠΟ) αποτελεί έναν νέο κλάδο των κοινωνικών επιστημών που από το 1970 διαρκώς αναπτύσσεται. Χρησιμοποιώντας επιστημονικές αναλύσεις και θεωρητικές προσεγγίσεις προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε διεθνή θέματα οικονομικών και πολιτικών σχέσεων. Προσπαθεί να αναλύσει άρρηκτα συνδεδεμένα ζητήματα όπως είναι η πολιτική με την οικονομία και το εσωτερικό με το εξωτερικό γίγνεσθαι των κρατών-εθνών, τα οποία αλληλεπιδρούν και αλληλοεπηρεάζονται έχοντας αντίκτυπο στις διεθνείς σχέσεις.

 

Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία

Η ΔΠΟ έχει ταυτιστεί και χρησιμοποιείται εναλλακτικά με τον όρο Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία (ΠΠΟ) προκειμένου να γίνει η περιγραφή της νέας επιστημονικής πειθαρχίας. Παρά το γεγονός ότι η εννοιολογική τους διάσταση είναι ίδια και το αντικείμενο που εξετάζουν και αναλύουν είναι κοινό (πολιτική, οικονομία, αλληλοεπιδράσεις μεταξύ τους), από μία ειδικότερη οπτική γωνία θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει ένας περιορισμός ως προς τον όρο «διεθνής» καθώς προτάσσεται η λέξη «έθνος» παραγνωρίζοντας την έννοια της μη κρατικής εξουσίας στο παγκόσμιο πολιτικό στερέωμα.

Παραδοσιακά, στην παγκόσμια πολιτική σκηνή υπερίσχυε η κρατική πολιτική και η κρατοκεντρική λογική σύμφωνα με την οποία μια πολιτική σε οικουμενικό επίπεδο ήταν το αποτέλεσμα αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασης των κρατών-εθνών. Τα κράτη ήλεγχαν τις ροές των κεφαλαίων προσπαθώντας ορθολογικά σκεπτόμενα να επιτύχουν την οικονομική τους ευημερία άλλα και την εσωτερική τους ασφάλεια.

Μετά το τέλος του Β΄ΠΠ και τις καταστρεπτικές του συνέπειες, επήλθε η ανάγκη για μία συνδεσιμότητα των κρατών, γνωστή και ως παγκοσμιοποίηση, που είχε σκοπό την εγκαθίδρυση της  ειρήνης και της σταθερότητας σε όλο τον κόσμο. Δημιουργήθηκαν πολλοί περιφερειακοί και διεθνείς οργανισμοί μέσω διακρατικών συνεργασιών αλλάζοντας την ισορροπία των κεντρικών δρώντων στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.  Έτσι, επικράτησε μία στροφή στην λογική της δικτύωσης και της αλληλεξάρτησης των κρατών σύμφωνα με την οποία δινόταν έμφαση στον τρόπο με τον οποίο συσχετιζόταν πολλοί δρώντες, κρατικοί και μη για την επίτευξη των σκοπών.

 

Οι διαφορές τους

Αυτή είναι και η επικειμένη διαφορά μεταξύ ΔΠΟ και ΠΠΟ. Ο όρος «διεθνής» της ΔΠΟ έχει ένα πιο περιοριστικό χαρακτήρα καθώς εστιάζεται στο έθνος υπό την έννοια του δρώντος κράτους-έθνους σύμφωνα με την παραδοσιακή κρατοκεντρική λογική,  ενώ ο όρος «παγκόσμια» εκφράζει την σφαιρική προσέγγιση της νέας και σύγχρονης πραγματικότητας της πειθαρχίας μέσα από την διευρυμένη δράση των νέων δρώντων και φορέων.

Εν κατακλείδι, σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό-πολιτικό περιβάλλον, που οι αποφάσεις λαμβάνονται πλέον μέσα από τις δημιουργηθείσες διακρατικές συνεργασίες και αντικατοπτρίζουν την νέα επιστημονική πειθαρχία, έχει καθιερωθεί να αποτυπώνονται και να προσεγγίζονται με τον όρο «διεθνής», χωρίς όμως να δίδετε έμφαση στην εθνοκεντρική προσέγγιση. Τουναντίον, ο όρος «παγκόσμια», καλείται να εκφράσει την πραγματικότητα των ζητημάτων, εκτός της αποκλειστικότητας και του ελέγχου των κρατών και προβάλει με λιτό τρόπο την ανάγκη μελέτης των εξεταζόμενων φαινομένων σε οικουμενικό επίπεδο, αποσαφηνίζοντας πρωτίστως την έννοια της παγκοσμιοποίησης. Δεν προϋποθέτει δηλαδή μία κεντρική εξουσία, αλλά ένα σύνολο δρώντων που είναι αλληλοεξαρτώμενοι και αλληλένδετοι και έχουν την ευθύνη της λήψης των αποφάσεων για την επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων.

 


Βιβλιογραφία

  • Μανώλη Παναγιώτα, Μαρής Γεώργιος, (2015),Εισαγωγή στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία, Αθήνα: Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.
  • Φραγκόνικολόπουλος Χρήστος, Προέδρου Φίλιππος, (2018), Εισαγωγή στην Παγκόσμια Πολιτική. Έννοιες, Θεωρήσεις, Δρώντες, Δομές και Διαδικασίες, Αθήνα, Εκδόσεις : Επίκεντρο.

Σχετικά άρθρα

ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΜΑΤΙΑ, του Θανάση Μουσόπουλου (μέρος VI)

H δολοφονία του Χρυσίππου | Ένα ενδιαφέρον online διαδραστικό παιχνίδι

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Σύγχρονες παραφυάδες της αφαίρεσης και της γενίκευσης (μέρος ΙΙ)

Θανάσης Μουσόπουλος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X