Sparmatseto
Βιβλίο

Η Κύπρος στον Αγώνα του 1821 | Από την Σειρά Ιστορικών Μελετών του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

«Τη Ρωμιοσύνη σκέπει την από ψηλά ο Θεός μου.
Η Ρωμιοσύνη θα χαθεί, όντας ο κόσμος λείψει»

(Αντιφώνηση Αρχιεπισκόπου Κυπριανού προς τον Τούρκο διοικητή,
πριν τον απαγχονισμό του – απόδοση Ι.Σ. Ιωσηφίδη απ’ το κυπριακό ιδίωμα)

****

Διὰ σᾶς ἡρώων κοπάδια,
δὲν φθάνει ἡ Χίος, ἡ Κύπρος·
τῶν Κυδωνίων δὲν φθάνουσιν
τῆς Κάσσου καὶ τῆς Κρήτης ἡ κατοικία.

Ανδρέας Κάλβος, από την ωδή του ‘Ηφαίστεια’ (Συλλογή ‘Λυρικά’,1826)


Ο συγγραφέας και επιστήμονας ερευνητής Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης με την ιστορική μελέτη/ έρευνά του «Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821» παρουσιάζει όλο το εύρος της συμβολής χιλίων σχεδόν Κυπρίων εθελοντών που πολέμησαν κάτω από διαταγές πολλών ηγετών ηρώων της Εθνεγερσίας του 1821, όπως ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο Στρατηγός Μακρυγιάννης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο Νικηταράς, ο φιλέλληνας Φαβιέρος και τόσοι άλλοι. Είναι αξιοθαύμαστος ο ηρωισμός πολλών Κυπρίων, που άλλοι σκοτώθηκαν, άλλοι τραυματίστηκαν κι όλοι αγωνίστηκαν.

Επιπλέον, ο συγγραφέας παρουσιάζει άγνωστες πτυχές γνωστών θεμάτων, όπως η συμμετοχή Κυπρίων εθελοντών στην Ιώνιο Φάλαγγα (μαζί με Έλληνες Ίωνες εθελοντές), όσο και στον Ιερό Λόχο στη Μολδοβλαχία, από όπου εκκίνησε ο απελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων, πολύ πριν την 25η Μαρτίου 1821.

Σημαντική είναι η αναφορά του για τα όσα προηγήθηκαν στην Κύπρο πριν τις σφαγές, με την οικονομική και άλλη βοήθεια προς την Ελλάδα από τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και από 500 σχεδόν προύχοντες και ιερωμένους Κυπρίους, μέλη της Φιλικής Εταιρείας, που εκτελέστηκαν το 1821.

Ενδιαφέρον για την Πρεσβεία μας έχει και η αναφορά στη δημιουργία από Κύπριους αγωνιστές στο Ναύπλιο του «Σπιτιού της Κύπρου» (1826), ως κέντρο σχέσεων τους με την Ελλάδα, δίκην προξενείου και πώς μεταλαμπάδευσαν το πνεύμα του Αγώνα το 1833 για να απελευθερώσουν την Κύπρο (χωρίς επιτυχία).

Τεκμηριώνει ότι ο Καποδίστριας, με μητέρα Κυπρία και λάτρης της Κύπρου, εκπόνησε σχέδια για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, αλλά το 1831 με τη δολοφονία του, είχαν διακοπεί.

Όμως, πρόλαβε να θέσει τις βάσεις για ίδρυση Προξενείου της Ελλάδας στη Λάρνακα, όπως συνέβαλε και το 1803 όντας Γραμματέας Εξωτερικών Υποθέσεων της Πολιτείας της Κέρκυρας για προάσπιση Κυπρίων και εμπόρων Επτανήσου (1801-07).

Αυτά και άλλα ιστορικά ευρήματα και πηγές, εμπλουτίζουν το έργο του Δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη, όπως κι η αναφορά για όσους πολλούς Κύπριους επέλεξαν μετά το 1828 να παραμείνουν Απόδημοι στην Ελλάδα, όπως ο Λαπαθιώτης, του οποίου ο εγγονός Ναπολέων Λαπαθιώτης αποδείχθηκε ένας απ’ τους μεγάλους ποιητές της εποχής του.


«Η Κύπρος στον Αγώνα του 1821»
ΙΩΣΗΦ Σ. ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ

Ιστορική Μελέτη
Σειρά Ιστορικών Μελετών ΣΠΕΚ
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
www.cultural-association.org

Διαστάσεις 14εκ. Χ 20,5εκ.
Σελίδες: 130
Α’ Έκδοση, Αρχύτας, Αθήνα 2021
ISBN: 978-618-5410-91-9
Τιμή: 1Ο€

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο σε όλα τα βιβλιοπωλεία κατόπιν ζήτησης. Τηλέφωνο ειδικών παραγγελιών: (0030) 210 360 53 05.

Αποκτήστε το τώρα από το e-shop του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο πηγαίνετε ΕΔΩ.

Σχετικά άρθρα

“Panzerlied” της Δήμητρας Παυλάκου | Νέα ποιητική συλλογή

Ποίηση παντός καιρού: Σπύρου Κιοσσέ «Το Κάτω Κάτω της Γραφής»

Θανάσης Μουσόπουλος

Ιωάννης Μ. Μπακιρτζής, «Ο νότιος Έβρος σε μετασχηματισμό (τέλη 19ου– αρχές 20ού αι.) | Βιβλιοπαρουσίαση στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X