Sparmatseto
Βιβλίο

Αγγελική Οικονόμου – Ο δρόμος με τις κερασιές | Της Λεύκης Σαραντινού

Ο έρωτας για τον Σωτήρη, τον κεντρικό ήρωα του βιβλίου, κατοικεί στον δρόμο με τις κερασιές σε ένα χωριό της Ευρυτανίας εν έτει 1952 και ακούει στο όνομα Ευγενία. Αυτός ο ανεκπλήρωτος έρωτας είναι το κεντρικό θέμα του πρώτο βιβλίου της Αγγελικής Οικονόμου, καθώς και το κρυφό μαράζι στην καρδιά του Σωτήρη.

Παράλληλα με την προσωπική οδύσσεια του Σωτήρη, τη δική του, δηλαδή, προσωπική ιστορία μαζί με εκείνη της οικογένειάς του, η συγγραφέας δράττεται της ευκαιρίας να μας ενσωματώσει στη μυθιστορία της κάποια γεγονότα που σημάδεψαν την Ιστορία του 20ου αιώνα στη χώρα μας, όπως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εμφύλιο και τις πληγές που αυτοί άφησαν σε εκείνους που τα έζησαν από κοντά, αλλά και τη διχόνοια δεξιών-αριστερών, τα Ιουλιανά και τη χούντα.

Το βιβλίο επικεντρώνεται στην αφήγηση για την παιδική και τη νεανική, κυρίως ηλικία του Σωτήρη, του ευαίσθητου αυτού αγοριού που πήγε από το χωριό του στην Αθήνα για να σπουδάσει μηχανικός στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο και να συνεχίσει τις σπουδές του στη Γερμανία, πριν καταλήξει να δημιουργήσει τη δική του οικογένεια.

Ο Σωτήρης γαλουχείται με τις ιδέες για κοινωνική δικαιοσύνη και πονάει για τα δεινά των ανθρώπων τριγύρω του. Είναι ένας ήρωας αληθινός, ανθρώπινος όσο ποτέ και συνάμα ευαίσθητος και κλειστός χαρακτήρας.

Οι μνήμες του Πολέμου και του Εμφυλίου είναι καθοριστικές για τους ήρωες του βιβλίου, τους γονείς και τους συντοπίτες του Σωτήρη. Το βιβλίο ξεκινά με την εικόνα ενός παζαριού στην Ευρυτανία τη δεκαετία του ΄50, με τον θάνατο της γιαγιάς της οικογένειας και με αφηγήσεις για το επώδυνο παρελθόν της. Η φτώχεια και οι δυσκολίες είναι δεδομένες και η Ευγενία, η πρώτη αγάπη του Σωτήρη, θα αναγκαστεί να μετοικήσει στην Αθήνα, τραυματίζοντας ανεπανόρθωτα την ευαίσθητη ψυχοσύνθεσή της.

Οι πιο ωραίες στιγμές του βιβλίου είναι εκείνες που περιγράφουν τη ζωή του νεαρού Σωτήρη ως φοιτητή στην Αθήνα. Η αρχική συστολή του, οι φίλοι που θα αποκτήσει, τα μαθήματα και η επαφή του με την Ευγενία θα έχουν εδώ τον πρώτο λόγο.

Το θέμα του βιβλίου δεν είναι ασυνήθιστο, ούτε το να προσφέρει ο συγγραφέας την τοιχογραφία μιας εποχής μέσα από την αφήγηση μίας μυθιστορίας, όμως η Α.Ο. έχει τον τρόπο της να κάνει το βιβλίο της ξεχωριστό. Η Ιστορία επηρεάζει και σημαδεύει τις ζωές των ανθρώπων όπως, για παράδειγμα, ο σεισμός του 1966. Από εκεί και έπειτα, όμως, αυτοί παραμένουν ελεύθεροι, ως έναν βαθμό, να κάνουν τις επιλογές τους.

Επιπροσθέτως, η συγγραφέας αγγίζει και το ευαίσθητο θέμα της ψυχικής αρρώστιας, της μελαγχολίας και της κατάθλιψης και το κατά πόσον αυτές επηρεάζουν τη ζωή όχι μόνο όσων νοσούν, αλλά και των γύρω τους. Πρωτίστως τρυφερό και ανθρώπινο, Ο δρόμος με τις κερασιές είναι ένα ανάγνωσμα που θα μας συγκινήσει.

Σχετικά άρθρα

Το «Νεοελληνικόν Πάνθεον» του Κωστή Παλαμά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896

Θανάσης Μουσόπουλος

Φαίδων Κυριακού – Η γκιλοτίνα του Ναυπλίου | Της Λεύκης Σαραντινού

Λεύκη Σαραντινού

LAURENCE REES, “THE HOLOCAUST-A NEW HISTORY” | Ένα βιβλίο για το ολοκαύτωμα

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X