Sparmatseto
Παιδί

“Η Αρχοντοπούλα με την Πέτρινη καρδιά” Άννα Τενέζη | Audiobook για παιδιά

Παραμύθι βασισμένο στη θρυλούμενη ιστορία το «Βουνίν της ‘ρκας», που σημαίνει «το βουναλάκι της Γριάς».

Διαβάζουμε και Ακούμε την ιστορία με τίτλο “Η Αρχοντοπούλα με την Πέτρινη Καρδιά ” της λογοτέχνιδας Άννας Τενέζη, που κυκλοφορεί ως ηλεκτρονικό βιβλίο, eBook, από τις ηλεκτρονικές – ψηφιακές εκδόσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ και προσφέρεται ελεύθερα – δωρεάν σε φιλαναγνώστες μικρούς και μεγάλους μέσα από τον διαδικτυακό κόμβο www.cultural-association.org του ΣΠΕΚ και την ιστοσελίδα της συγγραφέως.

Παράλληλα διατίθεται ως ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό, επιμορφωτικό, ερευνητικό και ψυχαγωγικό εργαλείο σε παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, μελετητές και βιβλιόφιλους.

Διατίθεται Δωρεάν για ηλεκτρονική ανάγνωση, μελέτη, έρευνα.

ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Παραμύθι εμπνευσμένο από έναν θρύλο της Κύπρου «Το βουνίν της ’ρκας», δηλαδή «Το βουναλάκι της γριάς», που αφηγήθηκε στη συγγραφέα, Άννα Τενέζη, η Μαρία Ρούσου, πηγαίνοντας προς το χωριό της και δείχνοντάς της το σχετικό σημείο μεταξύ Τσερίου και Αναλυόντα.

Η ΘΡΥΛΟΥΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟ ΒΟΥΝΙ ΤΗΣ ‘ΡΚΑΣ

Φεύγοντας από Λευκωσία και αφού περάσουμε το χωριό Τσέρι, με κατεύθυνση προς τον Αναλυόντα, συναντάμε στα δεξιά μας έναν λόφο, που ονομάζεται το «Βουνίν της ‘ρκας», που σημαίνει «το βουναλάκι της Γριάς».

Για το πώς και γιατί ο λόφος αυτός ονομάστηκε έτσι, θρυλείται στα γύρω χωριά (Τσέρι, Αναλυόντας, Πέρα Ορεινής, τουλάχιστον) το εξής:

Ήτανε, λέει κάποτε στη περιοχή μια Αρχοντοπούλα, που ο πατέρας της είχε πολλά κτήματα και μάζευε πολύ σιτάρι. Η κόρη του ήταν εγωίστρια και άπληστη και της άρεσε να ανεβαίνει στον σωρό το σιτάρι, να χαίρεται τη σοδειά.

Κάποια χρονιά μεγάλης ανομβρίας, που ο φτωχός κόσμος πεινούσε, πέρασε μια γριά και, βλέποντας την κόρη να είναι επάνω στον σωρό, της ζήτησε την άδεια να πάρει λίγο σιτάρι να το αλέσει, να κάνει ένα ψωμί, μια πίτα, για να φάει.

Η Αρχοντοπούλα με τη σκληρή καρδιά, όχι μόνο της αρνήθηκε, αλλά την έδιωξε κακήν κακώς. Τότε, πικραμένη, η γριά την καταράστηκε το βουνό από το σιτάρι, όπου καθόταν η αρχοντοπούλα να γίνει πέτρα. Έτσι και έγινε!

Λένε μάλιστα ότι στην κορυφή του λόφου, όπου μπορεί κάποιος να διακρίνει μια προεξοχή, από μια σχετική γωνία, ότι είναι το κόσκινο, που κρατούσε η άκαρδη Αρχοντοπούλα.

*

Το παρόν έργο περιλαμβάνει Κριτική προσέγγιση και ψυχολογική ανάλυση του παραμυθιού από την Σίλια Χριστοδούλου, Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια.

*

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ www.cultural-association.org


Σειρά E-Book ΣΠΕΚ – Ηλεκτρονικές Εκδόσεις
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ

Συγγραφέας: Άννα Τενέζη, φιλόλογος – λογοτέχνις
Παραγωγή: Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου /ΣΠΕΚ
Έκδοση: Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ
Ά Έκδοση | Ιούλιος 2021 | Θεσσαλονίκη
Σελίδες: 40
ISBN: 978-618-85324-6-5

Copyright © Άννα Τενέζη, Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Το E-Book «Η Αρχοντοπούλα με την Πέτρινη Καρδιά» συνοδεύεται από ηχητικό αρχείο αφήγησης και ειδικά σχεδιασμένο βίντεο αφήγησης της ιστορίας.

Σχετικά άρθρα

Μικρές ιστορίες και ψυχωφελή παραμύθια | Η Γύμνια και η Γδύμια στην Τέχνη

Χρήστος Τυρεκίδης

Μικρές ιστορίες και ψυχωφελή παραμύθια | Ο Ρατσισμός

Χρήστος Τυρεκίδης

Τα ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΙΚΑ ΚΛΙΚΣ επιστρέφουν πιο… καλοκαιρινά από ποτέ στο Παιδικό Μουσείο Exploration

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X