Sparmatseto
Εικαστικά

Κυπριακή Τέχνη | Περιηγηθείτε στα εκθέματα online. Από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

 

Κυπριακή Τέχνη | Περιηγηθείτε στα εκθέματα online. Από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

 

Κυπριακή Τέχνη

Η Κυπριακή Συλλογή του ΜΚΤ (Συλλογή Θ.Ν. Ζιντίλη) είναι μία από τις μεγαλύτερες συλλογές εκτός Κύπρου, με περισσότερα από 800 εκθέματα

Αρχαία Κυπριακή Τέχνη αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα γόνιμων πολιτισμικών μίξεων και συγκερασμών. Συνδυάζει με δημιουργικό τρόπο ντόπιες παραδόσεις με επιρροές από το Αιγαίο, την Αίγυπτο, και την Εγγύς Ανατολή, αντανακλώντας τις διαρκείς αλληλεπιδράσεις μεταξύ των πολιτισμών της Μεσογείου στην αρχαιότητα.

 

Η Έκθεση

Η Κυπριακή Συλλογή του ΜΚΤ (μια από τις μεγαλύτερες εκτός Κύπρου) περιλαμβάνει σπάνια προϊστορικά ειδώλια, αρχαϊκά και κλασικά γλυπτά, επιγραφές, χάλκινα αντικείμενα, νομίσματα, εντυπωσιακά χρυσά κοσμήματα, γυάλινα αντικείμενα και διάφορους τύπους πήλινων αγγείων που χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Τα σημαντικότερα αντικείμενα της συλλογής παρουσιάζονται στον 3ο όροφο του μουσείου σε μια έκθεση με πρωτότυπες διαδραστικές εφαρμογές.

Η Συλλογή Κυπριακών Αρχαιοτήτων Θάνου Ν. Ζιντίλη, μία από τις σημαντικότερες στον κόσμο, προστέθηκε στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης το 2002 με καθεστώς μακροχρόνιου δανεισμού, και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο κοινό το 2004.

Το 2012 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επανέκθεσης της Συλλογής με βάση την νέα μουσειογραφική μελέτη, η οποία επέτρεψε την προσθήκη περισσότερων αντικειμένων που αυξήθηκαν σε 550 (από 400) αλλά και μια νέα προσέγγιση στις κατηγορίες και τις συνάφειες των αντικειμένων της Συλλογής που χρονολογούνται από τη χαλκολιθική ως τη βυζαντινή, μεσαιωνική και νεότερη περίοδο.Η νέα παρουσίαση αναδεικνύει με σύγχρονη μουσειολογικά ματιά –από άποψης σχεδιασμού, χρωματισμών, φωτισμού και προβολής των εκθεμάτων επάνω σε γραφιστικές επιφάνειες σχετικές με τα αντικείμενα– την πλούσια σε ρυθμούς, διακόσμηση και ευφάνταστα σχήματα κεραμική των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων, η οποία αντιπροσωπεύει τον πυρήνα της Συλλογής.

Η κεραμική παρουσιάζεται σε δέκα προθήκες, καλύπτοντας χρονολογικά ένα ευρύτατο φάσμα από τα μέσα της τρίτης π.Χ. χιλιετίας έως την ύστερη αρχαιότητα. Ακολουθούν επιμέρους θεματικές ενότητες-προθήκες για τη λατρεία, την υφαντική, την αρωματοποιία, τις ταφικές πρακτικές, τη γραφή, τη μεταλλοτεχνία, τη νομισματοκοπία, τη σφραγιδογλυφία και τις εξωτερικές σχέσεις. Η περιμετρική παρουσίαση ολοκληρώνεται με τα γυάλινα σκεύη και τα κοσμήματα σε χρονολογικές και ειδολογικές ενότητες.

Η εξέλιξη της ανθρώπινης μορφής στην Ειδωλοπλαστική και τη Γλυπτική από τη χαλκολιθική έως τη ρωμαϊκή περίοδο παρουσιάζεται σε αντίστοιχες, περίοπτες προθήκες, στο κέντρο της αίθουσας, δίνοντας έτσι στον επισκέπτη τη δυνατότητα να κατανοήσει ορισμένους τύπους της μακραίωνης εξέλιξής της από τα πρώιμα, χαλκολιθικά ειδώλια και περίαπτα της 4ης χιλιετίας π.Χ, φτιαγμένα από τον αυτοφυή στην Κύπρο πρασινωπό πικρόλιθο, έως την ακμή της στην κοροπλαστική τέχνη και τη μνημειακή γλυπτική σε ασβεστόλιθο –και σπανιότερα σε μάρμαρο— των ιστορικών χρόνων. Η έκθεση εκτός από κείμενα, εισαγωγικά και θεματικά, περιλαμβάνει χάρτες και χρονολογικό πίνακα, καθώς και πολυμεσικές εφαρμογές σε οθόνες αφής με κείμενα, εικόνες και σχέδια που παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες για τον κυπριακό χαλκό, την ιστορία της γραφής και των νομισμάτων.

 

Περιηγηθείτε ηλεκτρονικά στα εκθέματα κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα

Χωρίς τίτλο Ι. Ελληνική Μεταπολεμική Αφαίρεση | Επιλογές από τις συλλογές του MOMus

Βασίλειος Μακέδος

Takis αφιέρωμα | Όλο το αφιέρωμα του sparmatseto στον μεγάλο γλύπτη

Βασίλειος Μακέδος

Ακαδημαϊσμός και Νεωτερικότητα στην Ελληνική ζωγραφική των αρχών του 20ου αι

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X