Sparmatseto
Βιβλίο

«Μαζί στο τίποτα» της Άννας Τενέζη | Βιβλιοπρόταση

«Τρεις ώρες μου πήρε να ρουφήξω το κείμενο σου, όπως η διψασμένη γη τη βροχή. Δεν ξέρω το γιατί, αλλά ο Θεός μου στέλλει πάντα τα γραπτά σου κάθε φορά που γυρεύω από κάπου να πιαστώ, για να ξεφύγει το μυαλό και να γεμίσει η Ψυχή μου. Φαίνεται πως τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Όλα έρχονται στη ζωή μας για κάποιο λόγο. Σ΄ ευχαριστώ που είσαι στη ζωή μου και ακουμπάς τις ευαίσθητες χορδές της ψυχούλας μου. Προχώρα με το κείμενο σου, χωρίς κανένα ενδοιασμό. Είναι δυνατό-Υπέροχο-Συγκλονιστικό. Όλες οι τραυματικές σου εμπειρίες και τα προσωπικά σου βιώματα, που σε σμίλεψαν και σε δυνάμωσαν, που εμπλούτισαν την ψυχή και την διάνοιά σου και άφησαν ανεξίτηλα την σφραγίδα τους, σε έκαναν καλύτερο άνθρωπο, καλύτερη μάνα. Η Μητρότητα μέσα από τρεις γενιές… τη Μάνα σου, Εσένα και τις κόρες σου. Το Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον. Οι προβληματισμοί για την Ύπαρξή μας, τη Ζωή και τον Θάνατο. Η αγάπη και η ανιδιοτέλεια της Μάνας για το σπλάχνο της. Κι αυτή η παντοτινή ανεξάντλητη αγωνία μιας Μάνας για το πέρασμα του παιδιού της από τον κόσμο αυτό τον γήινο. Προχώρα λοιπόν… ποτέ μου δεν κατάλαβα πως μπορείς να κρύβεις τέτοια κείμενα θησαυρούς σ’ ένα συρτάρι. Κάποιοι έχουν ανάγκη να τα διαβάσουν, κάνε τους τη χάρη.»

Αθηνά Θεοδούλου

(Κριτικό σημείωμα οπισθόφυλλου έκδοσης)

 

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω την έκδοση του νέου έργου της εκλεκτής και βραβευμένης λογοτέχνιδας Άννας Τενέζη, που φέρει τον τίτλο «Μαζί στο Τίποτα», έργο που εκδίδει ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και οι εκδόσεις Αρχύτας.

Από την πρώτη κιόλας παράγραφο ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για έναν ύμνο στη ζωή και στην αγάπη. Το βιβλίο είναι ένα σύμπαν μηνυμάτων και έχει ως κορυφαία σύμβολα τη ζωοδότρα μάνα και το βλαστάρι της. Κάθε φορά που το διαβάζει κανείς, ανακαλύπτει και καινούριο θησαυρό κρυμμένο. Σαν μια πηγή δροσερού νερού, που όλο αναβλύζει και δεν εξαντλείται.

Η ζωή δίχως αγάπη είναι ένα τίποτα. Βέβαια η ζωή είναι μια σύνθεση ευτυχίας και δυστυχίας. Περιέχει γέννηση αλλά και θάνατο και πρέπει να δεχόμαστε τη συνύπαρξη του θετικού με το αρνητικό, αλλιώς αρνιόμαστε την ίδια τη ζωή. Όμως, ο καθένας από μας έχει ανάγκη να πιστεύει ότι υπάρχει ένα υποσχόμενο μέλλον. Έχει δικαίωμα στο όνειρο και είναι φυσιολογικό να επιζητά ν’ αφήσει ένα αχνάρι, μια δική του σφραγίδα κατά το πέρασμά του ανάμεσα στους ανθρώπους. Ένα καλό δικό του σημάδι, ένα καθαρό ίχνος που να οδηγεί τους νέους που ακολουθούν πίσω. Και σαν δει πολλά πρόσωπα της κοινωνίας όπου ζει, αν όχι της ανθρωπότητας, πως ακολουθούν την πορεία που χάραξε με αγάπη, τότε θα νιώσει μια ολοκλήρωση. Το ίδιο αν αφήσει ίχνη να ακολουθήσει και το παιδί του που έφερε στον κόσμο.

Η λογοτέχνιδα Άννα Τενέζη γνωρίζει καλά ότι ο καθένας μας ως άνθρωπος είναι και υπεύθυνος για την πορεία του. Ο καθένας μας είναι μια στιγμούλα μέσα στον Χωρόχρονο. Μέσα σ’ αυτόν τον περιορισμό έρχεται η Αγάπη να μας εξηγήσει τι σημαίνει ενσυναίσθηση, η συναίσθηση του να ζούμε ο ένας μέσα στο σύμπαν του άλλου και να συνδημιουργούμε το καλό. Αυτή η αγάπη για τον κόσμο και για ολόκληρη τη ζωή, μας επιτρέπει να ακυρώνουμε τον ίδιο τον θάνατο: διότι το έργο της Αγάπης μένει διαχρονικά. Αγαπώ τον κόσμο και τους συνανθρώπους μου, σημαίνει καταργώ το θάνατό τους. Μέσα από τη διανοητική αντίληψη και την ορθάνοιχτη καρδιά, το «Μαζί στο Τίποτα», μετουσιώνεται σε ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΔΙΗΝΕΚΕΣ.

Σίσσυ Σιγιουλτζή – Ρουκά

Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ

 

Η Άννα Τενέζη γεννήθηκε στην Ξάνθη από γονείς πρόσφυγες από την Κιουτάχεια της Μικράς Ασίας. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης και µετά το πέρας των σπουδών της ήρθε στην Κύπρο, όπου παντρεύτηκε, απέκτησε δύο κόρες και δίδαξε σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, για περίπου τριάντα χρόνια. Το 2004 αφυπηρέτησε πρόωρα, για να αφοσιωθεί στη συγγραφή. Έγραψε Μυθιστορήµατα, Διηγήµατα, Θεατρικά, Παιδικά. Άρθρα, κριτικές, σηµειώµατα έχουν δηµοσιευτεί σε εφηµερίδες και περιοδικά της Κύπρου. Από το 2014 άρχισε να γράφει σενάρια για µικρού και µεγάλου µήκους ταινίες. Βιβλία αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης, αλλά και το «ταξιδιωτικό» Επιστροφή στην Πατρίδα, εντυπώσεις και εµπειρίες από τα δύο ταξίδια της στην πατρίδα των γονιών της, το οποίο βρίσκεται υπό έκδοση από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και τις εκδόσεις Αρχύτας.  Εκλεκτά έργα της για μικρά και μεγάλα παιδιά, αλλά και για ενήλικες κυκλοφορούν από τις εκδόσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ και διατίθενται ελεύθερα και δωρεάν ως eBooks και Audiobooks: Το κοριτσάκι που ήθελε να πάει στο φεγγαράκιΤσιριτρόμ ο ατρόμητοςΤου Έρωτα και της ΨυχήςΗ Αρχοντοπούλα με την πέτρινη καρδιά, ενώ αναμένοντα νέα σύντομα. Αγαπά και ασχολείται µε τη φωτογραφία. Το 1985 τιµήθηκε µε το βραβείο µυθιστορήµατος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισµού της Κύπρου για το βιβλίο της Καθώς µου φεύγεις.

www.annatenezi.com

Σχετικά άρθρα

“Πίσω από τους θάμνους”, Sara Mesa | Βιβλιοπρόταση

“Με πούδρα Tokalon” – Βάντα Παπαϊωάννου-Βουτσά | Βιβλιοπρόταση

“Πολιτισμός και Εξωστρέφεια”, του Σπύρου Λασκαράτου | Βιβλιοπρόταση

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X