Sparmatseto
Αφιερώματα Πρόσωπα

Το πολύπλευρο έργο της Καίτης Τσακίρη – Καραμιχάλη

 

Το πολύπλευρο έργο της Καίτης Τσακίρη – Καραμιχάλη

Ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και στη Δράμα

 

Το πολύπλευρο έργο της Καίτης Τσακίρη – Καραμιχάλη

Πριν από καιρό η αγαπητή μου μαθήτρια και φίλη Κυρατσώ Αραμπατζή μού χάρισε με θερμή αφιέρωση το βιβλίο της Καίτης Τσακίρη – Καραμιχάλη «Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον» θεατρικό, έκδοση Θρακικής Εστίας Δράμας, Δράμα 1999.

Στο θεατρικό αυτό η Κυρατσώ μετέφερε τη γλώσσα του έργου  στο «τοπικό Θρακικό ιδίωμα, που βασίστηκε σε όσα ακούσματα πρόλαβε από παππούδες και γιαγιάδες και στα γλωσσάρια από τα ‘Θρακικά Χρονικά’», όπως γράφει η ίδια η συγγραφέας του.

Θα παρουσιάσουμε τα ποικίλα δρώμενα της Καίτης Τσακίρη Καραμιχάλη που γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και ζει στη Δράμα,  έτσι με τη ζωή και το έργο της  ενώνει τη Θράκη  με την Ανατολική Μακεδονία.

Η Καίτη Τσακίρη Καραμιχάλη πρόσφατα  έλαβε το 2ο Βραβείο του 17ου Παγκόσμιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού με  τη μονογραφία «Δόμνα Βισβίζη – η Πρωτοκαπετάνισσα»

Η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.) είχε οργανώσει τον 17ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, τον οποίο προκήρυξε για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και για τη συμπλήρωση 40 χρόνων πολιτιστικής δράσης της Ένωσης, στον Βορειοελλαδικό, κυρίως,  χώρο.  Η Αλεξανδρούπολη τίμησε τη  συγγραφέα με την ευκαιρία της βράβευσής της αυτής.

 

Καίτη Τσακίρη – Καραμιχάλη

Η Καίτη Τσακίρη – Καραμιχάλη γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1947. Υπηρέτησε επί τριάντα χρόνια με ευσυνειδησία την εκπαίδευση, ως νηπιαγωγός, στο νομό Δράμας. Παράλληλα ανέπτυξε σπουδαία και αξιόλογη κοινωνική δράση στα χωριά του νομού και στην Δράμα. Από το 1974 έως το 1976 μετεκπαιδεύτηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Αθηνών από όπου αποφοίτησε με άριστα. Λατρεύει την παράδοση και ασχολείται με την λαογραφία. Αγαπάει τη λογοτεχνία και έργα της έχουν πάρει επαίνους και διακρίσεις.

Ασχολείται χρόνια με τον πολιτισμό και υπήρξε μέλος σε δέκα και πλέον διοικητικά συμβούλια πολιτιστικών συλλόγων της Δράμας, όπως Εταιρεία Δραμινών Μελετών, Θρακική Εστία, Προσκοπισμό, κλπ.  Αγάπησε τα γράμματα και με την λογοτεχνία ασχολείται από τα σχολικά της χρόνια, ενώ ποιήματά της βραβεύτηκαν σε πολλούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

 

Έργα της

  1. «Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον» θεατρικό, έκδοση Θρακικής Εστίας Δράμας, Δράμα 1999
  2. «Ο χορός των εποχών» ποιήματα, έκδοση Αστήρ, Δράμα 2000
  3. «Τα αφιερωμένα εις ζώντας και τεθνεώντας» ποιήματα, Δράμα 2002
  4. «Ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά», Δράμα 2003
  5. «Όταν ξυπνά το παρελθόν» διηγήματα, Δράμα 2004
  6. «Αετίσιοι ώμοι» νουβέλα εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία Α.Ε., Θεσσαλονίκη 2008

 

Συμμετέχει επίσης σε εκδόσεις  και της Δράμας και της Αλεξανδρούπολης:

  1. Η Δράμα και η περιοχή της – Ιστορία και πολιτισμός: Πρακτικά Δ’ επιστημονικής συνάντησης, Δράμα 16-19 Μαΐου 2002 – Εισήγηση: Καίτη Τσακίρη – Καραμιχάλη – Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Δράμας – Δράμα, 2006
  2. Ιστορίες της πόλης μας: Αλεξανδρούπολη – Διαγωνισμός διηγήματος – Καίτη Τσακίρη – Καραμιχάλη  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Εκδόσεις iWrite  Θεσσαλονίκη, 2014

 

pepromeno-book-sparmatseto

 

 

Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον

Τα γεγονότα του θεατρικού έργου διαδραματίζονται την εποχή του Κεμαλικού επεκτατισμού, στις αρχές του 19ου αιώνα, στις Σαράντα Εκκλησίες της Θράκης. Δύο οικογένειες πριν την αναγκαστική φυγή τους από τις πατρογονικές εστίες αποφασίζουν να παντρέψουν τα παιδιά τους. Αναβιώνουν τα ήθη και έθιμα των προξενιών, των αρραβώνων και του γάμου με σεβασμό στην θρακική παράδοση.

Το έργο κινείται σε δύο επίπεδα: ιστορικό και λαογραφικό.  Από τη μια μεριά έχουμε την Έξοδο των Ελλήνων και Ελληνίδων από τις πατρογονικές τους ρίζες:

«Αναπολούμε…

… Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, και  ίσως μια δεκαετία αργότερα διαδραματίζονται τα γεγονότα του θεατρικού έργου.

Λίγο πριν από τον αναγκαστικό, άδικο και απάνθρωπο ξεριζωμό των προγόνων μας.

Στηρίζεται σε αληθινές καταστάσεις, σε βιώματα, σε ακούσματα, σε καταγραφές, σε ήθη και έθιμα που μεταφέρονται με σεβασμό από γενιά σε γενιά…».

Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου υπάρχει λεξιλόγιο και  ενδιαφέρουσες φράσεις – παρομοιώσεις.

Το 2022 που θα τιμήσουμε την Εκατονταετία της Μικρασιατικής Καταστροφής και Εξόδου το θεατρικό τούτο έργο θα είναι χρήσιμο εργαλείο για παραστάσεις και μελέτη.

 

Συγχαίρω και ευχαριστώ την Καίτη Τσακίρη – Καραμιχάλη , την Κυρατσώ Αραμπατζή και Θρακική Εστία Δράμας  για όσα έκαναν και κάνουν για την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Σχετικά άρθρα

Η έκθεση με τίτλο, “Ψυχή μου εσύ, Θεσσαλονίκη! Βασίλης Μποζίκης 1970-1980”, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Εκδήλωση: Λαογραφικές εκδηλώσεις στην Ξάνθη | Ηχητικό

Η αληθινή ιστορία πίσω από τα παραμύθια | Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X