Sparmatseto
Βιβλίο

Ταξίδια στο Ηλιοβασίλεμα | του Σταύρου Παπαδόπουλου

 

Ταξίδια στο Ηλιοβασίλεμα | του Σταύρου Παπαδόπουλου

Ταξίδια στην ελληνική ψυχή και στην ιστορία

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΙΚΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ – ΙΟΥΛΙΟΣ 2021

 

Ταξίδια στο Ηλιοβασίλεμα

Ένα από τα αρχέγονα σύμβολα του ελληνισμού ο Οδυσσέας.

Ο Σταύρος Παπαδόπουλος, ο θρακιώτης δημιουργός με την όλη παρουσία του δίνει την εικόνα ενός αέναου ταξιδευτή. Κινείται ανάμεσα στον Χριστιανισμό και στην Ελλάδα, όπως και στη σύγχρονη παγκόσμια σκηνή.

Η νεανική του αναζήτηση και ζωή στην Ιταλία, με τα βιώματα του ευρύτερου χωροχρόνου κυριαρχούν. Δημιουργός του λόγου, κινείται με μαεστρία στην ποίηση και σε αυτό που ονομάζουμε πεζοτράγουδο.

Τα «Ταξίδια στο Ηλιοβασίλεμα» στις 184 σελίδες της έκδοσης του Ομίλου Κέφαλος, διαιρείται σε δύο μέρη. Το πρώτο επιγράφεται Μικρές ιστορίες, περιλαμβάνοντας 37 κείμενα που τα χαρακτήρισα πεζοτράγουδα, ενώ το δεύτερο μέρος τιτλοφορείται Ποιήματα και περιέχει 45 συνθέσεις.

Η παρουσίαση ενός λογοτεχνικού έργου οφείλει να αποσκοπεί στην προβολή του έργου και όχι στην επιβολή των απόψεων του παρουσιαστή.

Θα παραθέσω κάποια αποσπάσματα από το πρώτο μέρος – έτσι που να γίνει κατανοητός ο χαρακτηρισμός πεζοτράγουδα.

  • Πρόσωπα και κορμιά ψημένα στον ήλιο και στην αρμύρα […] Στο κόκκινο η θάλασσα και ο ορίζοντας ανταμώνουν στην άκρη της γης (20 ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ)
  • Τον παρέσυραν οι αναμνήσεις σ’ ένα ποτάμι θολό, για να τον πνίξουν. Καθόταν στην μπάρα πίνοντας κι αισθανόταν γέρος, ένας γέρικος σκύλος (32 ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ)
  • Το Μεμετάκι ένα μικροκαμωμένο μελαχρινό γυφτάκι. Φίλοι από μικροί τα σπίτια μας κοντά, μεγαλώσαμε στην ίδια γειτονιά. Ανακατέψαμε ιδρώτα και λάσπη παίζοντας μαζί (43 ΤΟ ΜΕΜΕΤΑΚΙ)
  • Η Αίτνα πετούσε φωτιές στον ουρανό λες και ήθελε να τον κάψει… Ήταν Σεπτέμβρης και η όμορφη φθινοπωρινή βραδιά γέμισε ενέργεια, μια Θεϊκή ενέργεια με πνεύμα αρχαίο Ελληνικό. (48 ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ)

 

Και από το αριστούργημα του πρώτου μέρους μεγαλειώδης επίλογος του κειμένου:

Στο χέρι του ένα χαρτάκι τσαλακωμένο…

Με τη λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Το τελευταίο του ποίημα, σ’ αυτήν που η ψυχή του αγάπησε…! (88 Ο ΠΟΙΗΤΗΣ)

Η ποίηση του δεύτερου μέρους μιλά για τις θρακικές ρίζες του ποιητή και της Θράκης:

Μια γλυκιά μελωδία στον αέρα / έπιασε τη λύρα ο Ορφέας

[…]Βουβάθηκε ο Διόνυσος / έκλαψε με τη λύρα του ο Απόλλων (103 Ορφέας)

Αναφέρεται στο κυρίαρχο μοτίβο, τον έρωτα:

Πόσες στιγμές η ψυχή μου / αναζήτησε / την αδελφή ψυχή σου / στη σκοτεινιά της μοναξιάς . /Κι εκεί στα σκοτάδια της ψυχής / έγραψα στίχους φωτιάς / του έρωτα να σου χαρίσω. (112)

Γυμνά τα κορμιά μας / κι ο ιδρώτας σου / καυτό χρυσάφι στο κορμί μου / ν’ ανάβει από πόθο! (126)

Η Ελλάδα είναι παρούσα:

Φώναξέ του ξανά / δεν σε φοβάμαι, / γιατί απ’ τα κόκκαλα / είσαι βγαλμένη / των Ελλήνων τα ιερά. (136)

 

Σε πολλά ποιήματα υπάρχει όλο το φάσμα των θεμάτων που συγκινούν τον ποιητή:

Ανάστα Χριστέ και Βασιλιά της αγάπης / στους νηστικούς, τους πονεμένους / τους κολασμένους όλης της γης / παρηγοριά και άφεση αμαρτιών / να δώσεις! (167)

 

Κλείνοντας, ευχαριστώ τον Σταύρο για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου. Παραθέτω λίγους στίχους που δείχνουν την αγάπη του για τη φύση και τον άνθρωπο, αγάπη που τόσο χρειαζόμαστε στις μέρες μας:

Ακούστηκε η φωνή της λύκαινας / γλυκό ερωτικό τραγούδι / στη σιγαλιά της νύχτας […] Κοίταξε τον ουρανό, χαμογέλασε / κοίταξε την ανθισμένη αμυγδαλιά / το καταπράσινο λιβάδι με τις παπαρούνες / Καλώς ήρθες άνοιξη είπε…/κι έπιασε τη φλογέρα του / τραγούδι ερωτικό να πει… (176)

Σχετικά άρθρα

Το μάγουλο της Παναγίας | του Παντελή Μπουκάλα – Μια Αυτοβιογραφική εικασία του Γεώργιου Καραϊσκάκη – Μια κατάθεση για τον Άνθρωπο του Αγώνα

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΙΛΕΝΑ του Φραντς Κάφκα | από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

Ικέτιδες του Ευριπίδη σε μετάφραση του Γιώργου Κοροπούλη | Από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X