Sparmatseto
Τέχνες

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εκδηλώσεων β΄ εξαμήνου 2021 του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Το Ίδρυμα θρακικής Τέχνης και Παράδοσης είναι ένας μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός φορέας που δρα­στηριοποιείται στον χώρο του πολιτισμού και της εκ­παίδευσης. Ιδρύθηκε το 1998 με πρωτοβουλία της αει­μνήστου Βιργινίας Τσουδερού η οποία έφυγε από την ζωή το 2018, αποβλέποντας στην ευρύτερη ανάδειξη του πολιτισμικού κεφαλαίου της περιοχής, με παράλλη­λη ανάπτυξη υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού. Στο δι­άστημα λειτουργίας του, εξελίχθηκε σε πρότυπο πολιτισμικής οντότητας με την υποδειγματική αναστήλωση, αξιοποίηση και διαχείριση διατηρητέων μνημείων της βιομηχανικής κληρονομιάς μας, με ιστορικό και αισθητικό εν­διαφέρον.

Οι ποικίλες δράσεις του Ιδρύματος (συντήρηση πολιτιστικών τεκμηρίων, λειτουργία εργαστηρίων για την εκμάθηση τεχνών, εκθέσεις, διαλέξεις) στε­γάζονται σε συγκροτήματα της περιοχής των καπναποθηκών με συνολική έκταση στην παρούσα φάση, πλέον των 2.000 τ.μ.

Οι εκθέσεις καταξιωμένων καλλιτεχνών, οι διαλέξεις διακεκριμένων ομι­λητών, οι συναυλίες, τα πολυθεματικά σεμινάρια, οι ευκαιρίες ανάδειξης και προβολής θρακιωτών δημιουργών, οι οργανωμένες παρεμβάσεις σε μειονεκτούσες πληθυσμιακές ομάδες, οι δραστηριότητες βασισμένες σε επεξεργασμένες παιδαγωγικές παρεμβάσεις, το εμπλουτισμένο μαθησια­κό περιβάλλον και η συνεχής λειτουργία εργαστηρίων, προσδιορίζουν την ταυτότητα του Ιδρύματος. Στόχος των δράσεων είναι η προαγωγή της πο­λιτισμικής μνήμης, η δημιουργική έκφραση της φαντασίας, η ανάπτυξη της κριτικής και αναστοχαστικής σκέψης, η διάδοση των τοπικών παραδόσεων και του πολιτισμού σε όλη την Θράκη, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η δημιουργία πολιτισμικού κεφαλαίου.

Το Ίδρυμα, παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών, συνεχίζει τις δράσεις του, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό και την παράδοση στην πόλη της Ξάνθης, αλλά και της Θράκης ευρύτερα.

Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης
Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το παρόν πρόγραμμα περιλαμβάνει τις κυριότερες δραστηριότητες του Ιδρύ­ματος θρακικής Τέχνης και Παράδοσης ανά μήνα, για το Β’ εξάμηνο του 2021. Οι σχεδιασθείσες δραστηριότητες, λόγω της εφαρμογής των προστατευτι­κών μέτρων που καθόρισε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την μη διάδοση του covid-19, θα λάβουν χώρα από τους εξής περιορισμούς:

  • Στην κύρια αίθουσα εκδηλώσεων του ιδρύματος “ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ”, θα επιτρέπεται η είσοδος με βάση τα μέτρα που θα ισχύουν κάθε φορά, λόγω της πανδημίας. Με τα νυν ισχύοντα, η είσοδος στην αίθουσα (που είναι κλειστός χώρος) θα επιτρέπεται μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.
  • Για όλες τις εκδηλώσεις θα εκδίδονται δελτία τύπου αρκούντως ενωρίς, ώστε να γίνονται κρατήσεις θέσεων μέσω της Γραμματείας του Ιδρύματος.
  • Ουδείς θα παρακολουθεί εκδήλωση, χωρίς να έχει κάνει κράτηση θέσεως και χωρίς να έχει λάβει συγκεκριμένο αριθμό καθίσματος.

Το Ίδρυμα θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, να πραγματοποιήσει, εάν χρειαστεί, κάποιες εκ των εκδηλώσεων μέσω διαδικτύου.

Οι δραστηριότητες του παρόντος προγράμματος αποτελούν τον πυρήνα των εκδηλώσεων, αλλά δεν είναι οι μόνες που θα λάβουν χώρα ανά μήνα.

Εκδηλώσεις σχεδιάζονται συνεχώς, αναλόγως και της επικαιρότητας, για τις οποίες το κοινό της Ξάνθης θα ενημερώνεται από τα ΜΜΕ, την ιστοσελί­δα και τις σελίδες του Ιδρύματος στα κοινωνικά μέσα.

Στην διάρκεια του Β” Εξαμήνου του 2021, οι άξονες του προγράμματος είναι:

  • Διήμερο αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.
  • Εσπερίδα αφιερωμένη στην παραδοσιακή μουσική και τα τραγούδια των Πομάκων.

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται παράλληλα με τα εργαστήρια του Ιδρύματος που θα αρχίσουν τον Οκτώβριο και θα τελειώσουν στις αρχές Ιουνίου του 2022.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος περιλαμβάνονται εφέτος δύο σεμινάρια – εργαστήρια, τα οποία θα διεξαχθούν από Οκτώβριο μέχρι Ιούνιο του 2022 ώς εξής:

-‘Ενα για με τίτλο «Γνωριμία με τα Πομακοχώρια. Η γλώσσα, η ιστορία και η προφορική παράδοση των Πομάκων της Θράκης», που θα διεξαχθεί σε 20 ενότητες.

-‘Ενα για την βουλγαρική κατοχή της Ξάνθης κατά τον Β’ΠΠ.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων αναλυτικά.

Σχετικά άρθρα

Ιστορίες καθ’ οδόν | μια πρωτότυπη δραματουργική σύνθεση από το Εθνικό Θέατρο

Βασίλειος Μακέδος

Πειραματικός Κινηματογράφος: η καλλιτεχνική πλευρά του… φεγγαριού

Βασίλειος Μακέδος

ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ παράσταση από το ΚΘΒΕ

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X