Sparmatseto
Αφιερώματα Πρόσωπα

Ο δημιουργικός καβαλιώτης τεχνίτης του λόγου Χρήστος Τσελεπής

 

Ο δημιουργικός καβαλιώτης  τεχνίτης του λόγου Χρήστος Τσελεπής

 

Ο δημιουργικός καβαλιώτης  τεχνίτης του λόγου Χρήστος Τσελεπής

Καθώς τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι με τους λογοτέχνες της περιφέρειάς μας, και δη της Ανατολικής Μακεδονίας, Καβάλας και Δράμας, έρχονται στο μυαλό μου δημιουργοί που είχα πρωτογνωρίσει πριν από πολλές δεκαετίες. Ένας αξιόλογος καβαλιώτης συνάδελφος φιλόλογος και ποιητής είναι ο Χρήστος Τσελεπής.

Αν θυμάμαι καλά, τον Χρήστο τον πρωτογνώρισα εξαιτίας της Κατίνας Βέικου Σεραμέτη (1912 – 1989) με το έργο της οποίας είχε ασχοληθεί. Το 1991 μάλιστα σε τιμητική εκδήλωση της ΦΕΞ στη μνήμη της μίλησε με θέμα «Η Μούσα της Θράκης – Μικρή αναφορά στη ζωή και στο ποιητικό έργο της Κ. Β. – Σ.». Η ομιλία και τα σχετικά στοιχεία δημοσιεύονται στο περιοδικό «Θρακικά Χρονικά» (45/1991).

Την ίδια περίοδο ο Τσελεπής δημοσίευε ποιήματα στο περιοδικό της Δράμας «Το λυχνάρι», έκανε εκπομπές στο Ραδιοφωνικό σταθμό Καβάλας με λογοτεχνικά θέματα, μου έστειλε μάλιστα κάποιες κασέτες ηχογραφημένων εκπομπών. Σποραδικά στις επόμενες δεκαετίες, τον συναντώ σε κείμενα, στο διαδίκτυο και λιγότερο διά ζώσης (μάθαμε και αυτή τη φράση εν καιρώ πανδημίας…). Το παλαιότερο ποιητικό βιβλίο που έχω με σχετική αφιέρωση είναι του 1987.

Θα δώσω κάποιο εργοβιογραφικό σημείωμα του Χρήστου Τσελεπή και στη συνέχεια θα παραθέσω σχόλιά μου και  στίχους του.

 

Χρήστος Τσελεπής

Ο Χρήστος Τσελεπής γεννήθηκε στην Καβάλα το 1949. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήμα Μέσων και Νέων Ελληνικών Σπουδών. Δίδαξε στην ιδιωτική εκπαίδευση και από το 1980 σε δημόσια γυμνάσια και λύκεια του Νομού Καβάλας.

Κείμενά του δημοσιεύθηκαν κατά καιρούς στον τοπικό τύπο. Έργα του:  Καλάρισμα, Ποιήματα ’67-’85 (Καβάλα 1987), Απόδραση Ι-ΙΙ (Καβάλα 1987), Θανάσης Άνθιμος, Μια προσπάθεια γνωριμίας με την ποίησή του (εκδόσεις “Αίολος”, Αθήνα 1988), Διελκυστίνδα (Καβάλα 1991), Οστρακίνδα (Καβάλα 1991), Πορεία προς την Ιωνία (Καβάλα 1992). Ακολούθησαν το 2014 τα έργα του “Το Αίμα του Μάη και οι Κηλίδες του” και “Της πόλης οι Αντίλαλοι” (τα οποία δεν έχω υπόψη μου). Στο διαδίκτυο βρήκα κείμενα του Χρήστου Τσελεπή για διάφορα θέματα.

Πριν αναφερθώ στην ποίησή του, σημειώνω το βιβλίο του «Θανάσης Άνθιμος, Μια προσπάθεια γνωριμίας με την ποίησή του», εκδόσεις “Αίολος”, Αθήνα 1988, σελ. 96. Ο Τσελεπής αναφέρεται στη ζωή και στο έργο του Θανάση Άνθιμου (ψευδώνυμο του Αθανάσιου Μιαούλη, 1922 – 1999). Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου είναι ένας περίπατος στην ποίηση του Άνθιμου. Κλείνει με σημειώσεις και βιβλιογραφία.

 

  1. Καλάρισμα, Ποιήματα ’67-’85 (Καβάλα 1987)

Η συλλογή αποτελείται από πέντε ενότητες: Τα ρουφούζια, Το κάλεσμα του ερωδιού, Η κλεψύδρα, Homo sapiens, Homo plasticus. Το παρελθόν – προσφυγιά και βάσανα συμπλέκονται με το παρόν.

– Να’ναι το άρωμα του μούστου / που με θολώνει και με φουντώνει / να λαχταρώ την αγκαλιά της /και τα βραδάκια μας ν’ αναπολώ / της Νέας Περάμου;

–  Γραμμή τα ερπυστριοφόρα / τραβάνε για τα σύνορα / του άσπρου του χειμώνα

– Τάισε άφοβα το περιστέρι: / έχει προχωρημένο Μιθριδατισμό / Γεια σου αδελφή μου Ειρήνη / Σε φιλώ.

 

  1. Απόδραση Ι-ΙΙ (Καβάλα 1987)

Η ποίηση του Χρήστου Τσελεπή προχωρεί σε έναν φιλοσοφικό εξπρεσιονισμό, θα λέγαμε.

– Πατώντας στο έδαφος δεν μπόραε / να κρεμαστεί απ’ τον ουρανό / Κι ο ήλιος ήταν / ψηλά πάνω

–  Κίρκη και Καλυψώ και Κίκονες / Κύκλωπες, Λωτοφάγοι / Σειρήνες και μνηστήρες / Στο τέλος, Πηνελόπη μου, / νικάει το λιοντάρι.

Χαρακτηριστικό είναι το τρίστιχο ποίημά του: Τα Οράματα

Τα οράματά μας έστησαν / κεραμιδένια ειδώλια / στα εδώλια. / Κράτα με να κρατάμε

 

  1. Διελκυστίνδα (Καβάλα 1991)

Συνέχεια της προηγούμενης συλλογής, η συλλογή αυτή αποτελείται από τέσσερα μέρη: Απόδραση ΙΙΙ, Πορεία ‘Ύψιλον’, Απόδραση ΙV.

Η πατρίδα είναι παρούσα στην ποίησή του:

–         Εκείνα τα παλιά τα δώματα / γεφύρια Ιωνίας – Μακεδονίας

–         Καβάλα – Αποκαθήλωση:

Σε  κάψαμε / σε σκάψαμε / σε ρίξαμε στη λάσπη […]

Κι όμως, ‘Γαλάζια Πολιτεία’, αντέχεις / σε αντέχουμε και μας αντέχεις

–         Ραδιογωνιόμετρα: Τώρα που μας εντόπισαν / τα ραδιογωνιόμετρα / τώρα να σβήσουμε / τη φωνή μας; / Τώρα;

 

  1. Οστρακίνδα (Καβάλα 1991)

Στη συλλογή αυτή ξεχωρίζω τα αρχαιόπρεπα θέματα πολλών ποιημάτων. Εξάλλου και το εξώφυλλο και ο τίτλος μας οδηγεί στους αρχαίους.

–         Δεν ήταν αίγαγρος, καλή μου, / ο Πάνας ήταν, με σβησμένο τον αυλό του / και αναμμένο το δαυλό του / που μας κοίταζε / σφιγμένους σ’ ένα Γόρδιο δεσμό

–         Συνέλαβαν το Διογένη / για διατάραξη κοινής ειρήνης / και ανατρεπτικές ενέργειες / σε βάρος της καθεστηκυίας τάξης

–         Οι Ολυμπιονίκες:

Ήρθαν παιδιά απ’ την Κυρήνη και την Προύσα / από τον Κρότωνα,  τη Λαοδίκεια / την Ιωνία, τη Δωρίδα και την Κρήτη / απ’ το Αιγαίο και τη Μακεδονία / από τον Πόντο και την Αττική […] Γιατί, θαρρείς, τα τείχη μας / είναι πεσμένα.

 

  1. Πορεία προς την Ιωνία (Καβάλα 1992)

Περίπατος ποιητικός στην Ιωνία είναι το πρώτο μέρος, με 21 ποιήματα κυρίως του 1988, ενώ στο δεύτερο μέρος με τίτλο «Ο μικρός μεσαίων των μικρομεσαίων» περιέχονται 18 ποιήματα, σύγχρονης θεματικής.

 

ΠΕΡΓΑΜΟΣ

Το σάζι παίζει έναν

Παραπονιάρικο σκοπό

Καθώς το φίδι ζώνει

Τη χώρα του Ευμένη και του Άτταλου

Κι ακούγονται θολές στρατιωτών

Απ’ τη μεριά του Ασκληπιείου.

 

ΑΙΤΗΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Παρακαλώ να μην αργοπορήσετε.

Σύρμα το σύρμα

Ενώνουμε

Τη μοναξιά μας.

Επιλογικά

Αυτός είναι ο κόσμος του καβαλιώτη δημιουργικού – τεχνίτη του λόγου Χρήστου Τσελεπή. Ελπίζω ότι θα μου δοθεί η ευκαιρία να απολαύσω και τις υπόλοιπες ποιητικές του δουλειές. Γιατί,

Ανάγκη να μικραίνουμε ολοένα / τις αποστάσεις /

Έστω με κίνδυνο εκρήξεων.

Σχετικά άρθρα

ΠΑΛΑΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΒΑΦΗΣ

Θανάσης Μουσόπουλος

«Κόμπος», της Ζωής Μπόζεμπεργκ | Ένα σύγχρονο μυθιστόρημα

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή | ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X