Sparmatseto
Αφιερώματα Πρόσωπα

“Η τέχνη δεν έχει να κάνει πάντα με την αλήθεια” | Christian Boltanski (6 Σεπτεμβρίου 1944 – 14 Ιουλίου 2021)

Όλοι πεθαίνουμε δύο φορές – η πρώτη είναι όταν πραγματικά πεθαίνουμε και η δεύτερη όταν κανείς στη γη δεν αναγνωρίζει τη φωτογραφία μας

Ο Γάλλος εικαστικός, ζωγράφος, κινηματογραφιστής, γλύπτης και φωτογράφος Κριστιάν Μπολτάνσκι (Christian Boltanski), πέθανε στις 14 Ιουλίου 2021 στο Παρίσι σε ηλικία 76 ετών. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από την Γκαλερί εκπρόσωπο του Marian Goodman, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί τα ακριβή αιτία θανάτου.

Ο Μπολτάνσκι χρησιμοποίησε μια σειρά μέσων και διαδικασιών στην εννοιολογική του πρακτική – συμπεριλαμβανομένης της γλυπτικής, της ζωγραφικής, της φωτογραφίας και του βίντεο που συχνά περιλάμβανε οικεία αντικείμενα από ανώνυμα θέματα, όπως προσωπικές φωτογραφίες και ρούχα.

Christian Boltanski-Theatre of shadows (1985)

Ο Μπολτάνσκι γεννήθηκε στο Παρίσι στις 6 Σεπτεμβρίου 1944, περίπου δύο εβδομάδες μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς. Ο πατέρας του καλλιτέχνη κι αυτός Ουκρανικής/εβραϊκής καταγωγής, επέζησε της κατοχής κρυπτόμενος επί ενάμιση χρόνο κάτω από τις σανίδες του σπιτιού της οικογένειας του, γεγονός που όπως είπε αργότερα ο Μπολτάντσκι επηρέασε πολύ το έργο του.

(Η μητέρα του καλλιτέχνη ήταν χριστιανή από την Κορσική, οπότε δεν χρειάστηκε να κρυφτεί κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.) «Γεννήθηκα στο τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Οι περισσότεροι από τους φίλους του γονέα μου ήταν επιζώντες… Συνεπώς, άκουσα όλες αυτές τις ιστορίες περί ολοκαυτώματος από μικρός και άλλαξαν πραγματικά την σκέψη μου », δήλωσε ο Μπολτάνσκι σε συνέντευξή του στο The Brooklyn Rail. «Σήμερα πιστεύω ότι είμαστε ακόμα σε πόλεμο. Τίποτα δεν έχει  αλλάξει. Δεν πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή ειρήνης. Πόσοι μετανάστες πεθαίνουν στη Μεσόγειο και αυτό είναι πόλεμος.”

Η φωτογραφία χρησιμοποιείται για να αποδείξει πράγματα και τα στοιχεία είναι πάντα εξαπατητικά

Εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία περίπου 12 ετών, και παρόλο που δεν έλαβε ποτέ επίσημη καλλιτεχνική εκπαίδευση, είχε ήδη κάνει γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής. Ως αγόρι η τέχνη του ήταν σε μεγάλο βαθμό εικονιστική και ασχολήθηκε με τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας.

Το 1968, στα μέσα της δεκαετίας του ’20, πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στο Théâtre le Ranelagh του Παρισιού με τίτλο La vie must de Christian Boltanski (The Impossible Life of Christian Boltanski).

Το ολοκαύτωμα επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη ζωή και το έργο του Christian Boltanski

Τον επόμενο χρόνο, δημοσίευσε τα δύο πρώτα βιβλία του, με τίτλο Recherche et présensensation de tout ce qui reste de mon enfance, 1944-1950 (Έρευνα και Παρουσίαση όλων εκείνων που απομένουν από την παιδική μου ηλικία, 1944-1950) και ανασύσταση Dun ne m’est pas encore comeé et où j’ai trouvé la mort (ανασύσταση ατυχήματος που δεν έχει συμβεί ακόμη και εκεί όπου βρήκα το θάνατο).

Συνολικά στην εξηντακονταετή καριέρα του συνέχισε να ερευνά τα ίδια ερωτήματα για τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής, αν και οι μέθοδοι του άλλαξαν και η φιλοδοξία του δεν σταμάτησε ποτέ να μεγαλώνει μέχρι τον θάνατο του.

 

Σχετικά άρθρα

Όταν η ποίηση τραγουδά τη Γυναίκα

Θανάσης Μουσόπουλος

Απεβίωσε ο ζωγράφος Δημοσθένης Κοκκινίδης

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Κούρδοι | Εάν ο πόνος είναι ελευθερία τότε ναι, είμαστε και οι δύο ελεύθεροι

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X