Sparmatseto
Τέχνες Φεστιβάλ Χορός

27ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

 

27ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

16-25 Ιουλίου 2021

 

27ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

16-25 Ιουλίου 2021

Σας καλωσορίζουμε στον τόπο του χορού, την πανέμορφη μεσσηνιακή πόλη της Καλαμάτας. Για δέκα ημέρες, από τις 16 έως τις 25 Ιουλίου 2021, κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε όλους τους δημότες της πόλης και τους φιλότεχνους επισκέπτες της. Σας περιμένουμε με χαρά να ζήσουμε μαζί μια σημαντική διοργάνωση της Τέχνης, το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

 

Το Φεστιβάλ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι συνώνυμο με την άνθιση του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα. Από το 1995 μέχρι σήμερα τροφοδοτεί το κοινό με έργα αφιερωμένα στην ποιητικότητα του ανθρώπινου σώματος, φιλοξενώντας δημιουργούς που γράφουν την ίδια την ιστορία του σύγχρονου χορού.

Για εμάς ο xορός είναι απόλυτη ανάγκη.

Επιθυμούμε να μοιραστούμε με κάθε είδους κοινό έργα που δημιούργησαν τολμηροί, γνήσιοι, ανήσυχοι και διαχρονικοί δημιουργοί, προερχόμενοι από διάφορους χώρους και με διαφορετικές πορείες.

 

Ο χορός είναι ένα από τα πλέον ουσιώδη παιχνίδια που παίζουμε για να παραμείνουμε άνθρωποι

 

Τα έργα που φιλοξενούμε έχουν ως στόχο να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν το κοινό προς τη δημιουργία συλλογικού βίου αξίας και νοήματος.

Για εμάς το ανθρώπινο σώμα είναι έκφραση μυστηρίου, δυνατοτήτων, συνείδησης, συναισθημάτων, ιδιοφυΐας, αισθήσεων, φόβων, δοκιμών και αποτυχιών, ελπίδων και ονείρων. Δεν μπορούμε να το διαχωρίσουμε από το ιστορικό, πολιτιστικό, πολιτικό και κοινωνικό του περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό αντιμετωπίζουμε με δέος την εξέλιξή του και προσπαθούμε να αφουγκραστούμε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην εποχή μας.

Ο τόπος μας, από το 1995, είναι η πάντα φιλόξενη μεσογειακή πόλη της Καλαμάτας. Ένας τόπος γενναιόδωρος προς το Φεστιβάλ που είναι ανοιχτό σε ολόκληρο τον κόσμο για να συμμετέχει και να το απολαύσει.

 

 

Καλλιτεχνικό Σημείωμα

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στην 27η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Ξαναβρισκόμαστε μαζί σας στο Φεστιβάλ μετά από ένα δύσκολο χειμώνα. Μένουμε όμως αισιόδοξοι με μόνη έγνοια να κρατήσουμε ζωντανή την επαφή μας με την τέχνη του χορού, γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι μικρές και μεγάλες σκηνές διεθνώς προσπαθούν σιγά σιγά να γεμίσουν πάλι με κόσμο.

Ο τίτλος του φετινού προγράμματος  Σε κίνηση. Διαρκώς σε κίνηση. Μαζί; Ή μόνοι; γεννήθηκε από την ανάγκη μας να μιλήσουμε για τη σημασία της κοινότητας και το ρόλο του κάθε προσώπου μέσα σε αυτή. Θεωρούμε ότι η ανθρωπότητα από εδώ και πέρα θα έχει να αντιμετωπίσει όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις όσον αφορά τη συλλογική της συνείδηση, νοημοσύνη και δράση.

Οι καλλιτέχνες που έχουμε καλέσει φέτος μιλούν μέσα από τη δύναμη της τέχνης του χορού, με έργα που μας ζητούν να διαισθανθούμε όλες τις έννοιες που απορρέουν από τη σχέση ομάδας και ατόμου. Είναι έννοιες όπως η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη και η αποδοχή. Η σύγκρουση, η διαπραγμάτευση, η αυτονομία, η ατομική ταυτότητα και η ελευθερία.

Πάνω απ’ όλα όμως οι καλλιτέχνες και τα έργα τους αναδεικνύουν την τέχνη του χορού ως παναθρώπινη γλώσσα και τόπο συνάντησης κοινών προβληματισμών για την κατάσταση των σύγχρονων ανθρώπων.

Θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς που για άλλη μια φορά είστε εδώ για να δημιουργήσουμε μαζί τον κοινό και μυστηριακό χώρο κάθε παράστασης, εκεί όπου μπορούμε να κατοικήσουμε και σε άλλες εκδοχές του παρόντος και να φανταστούμε περισσότερες εκδοχές του μέλλοντος. 

 

Λίντα Kαπετανέα

Καλλιτεχνική Διευθύντρια

Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

 

Μάθετε περισσότερα για το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα

Σπουδαία ερείπια | Η Ελλάδα με τα μάτια των ξένων ταξιδιωτών (16ος – 19ος αιώνας)

Βασίλειος Μακέδος

Η ΔΕΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ | Ανοιχτός διαγωνισμός καλλιτεχνικής δημιουργικότητας

Ομήρου Οδύσσεια του Δημήτρη Μαρωνίτη διαδικτυακά από το ΚΘΒΕ | Μια εξαιρετική παραγωγή

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X