Sparmatseto
Κινηματογράφος Τέχνες

Πώς η ταινία Raging Bull επηρέασε τον τρόπο που γράφω διηγήματα | Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, υπάρχει μία αποδειγμένη και αποδεκτή αλήθεια: δεν υπάρχει παρθενογένεση, όλοι εμπνεόμαστε και όλη με τη σειρά μας ενδέχεται να εμπνεύσουμε. Η ανθρώπινη δημιουργικότητα είναι μία αλυσίδα που όπως και η τροφική,  αλληλεπιδρά και δέχεται ερεθίσματα από το εξωτερικό περιβάλλον και δραστηριότητα. Το υγιές είναι να εμπνέεσαι δίχως αυτό να καθιστά νωθρό και αδρανή απέναντι στη δική σου δημιουργικότητα.

Πολλοί διανοητές όπως και εκπρόσωποι από κάθε μορφή της Τέχνης επηρέασαν τόσο τον τρόπο γραφής μου, όσο και τον τρόπο με τον οποίο μπορώ να σκεφτώ και να αναπτύξω ένα θέμα.

Από την πλευρά του Κινηματογράφου, δεν είναι λίγα τα «διαμάντια» της μεγάλης οθόνης που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην καλλιέργεια της σκέψης μου και με βοήθησαν να αναπτύξω τις σκέψεις μου με μεγαλύτερη συνοχή, ελευθερία αλλά και θράσος.

Ο Εξορκιστής πυροδότησε το ενδιαφέρον μου για θεολογικά θέματα, το Όσα Παίρνει ο Άνεμος με ώθησε να μελετήσω και να εμβαθύνω στη ρομαντική ηθογραφία, το Μάντεψε ποιος θα έρθει το βράδυ μου έδωσε μεγαλύτερο κίνητρο να γράψω για ζητήματα που αφορούν το ρατσισμό με βάση το χρώμα και τη φυλή από την οποία ανήκει ένας άνθρωπος.

Και μία ταινία μου πυροδότησε τη σκέψη, με βοήθησε να ξεφύγω από τους λογοτεχνικούς καλλωπισμούς και να γράψω ανενδοίαστα για ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα: την ενδοοικογενειακή βία.

Αυτή η ταινία δεν είναι άλλη από το Raging Bull, το βιογραφικό αριστούργημα του Μάρτιν Σκορτσέζε που πραγματεύεται την αυτοκαταστροφική πορεία και την αθλητική καριέρα του πυγμάχου Jake La Motta.

Ο Robert De Niro, σε μία από τις κορυφαίες στιγμές της κινηματογραφικής του καριέρας, δεν υποδύθηκε απλώς το LaMotta; έγινε ο LaMotta. Δείχνοντας άψογο επαγγελματισμό και προθυμία για εκτέλεση κάθε ανάγκης του επιτακτικού ρόλου, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός για την ερμηνεία του, έφτασε στο σημείο να πάρει 37 κιλά και από παντελώς αδαής με το μποξ να καταφέρει μετά από σκληρή προπόνηση να κερδίσει 3-4 γύρους!

Ωστόσο, η βίαιη συμπεριφορά του LaMotta είναι το κύριο θέμα και υπόθεση της ταινίας. Ένας αθλητής που ανταγωνίζεται τον εαυτό του, προβάλλει επάνω στους άλλους τα δικά του πάθη και ανασφάλειες, ξυλοφορτώνει τη γυναίκα του και τον αδελφό του επειδή θεωρούσε πως είχαν παράνομη σχέση οι δύο τους πίσω από την πλάτη του.

Τα παρανοϊκά ξεσπάσματα του LaMotta δεν αποδίδονται με προσπάθεια ελάφρυνσης της σοβαρότητας της κατάστασης; στις σκηνές ζήλιας ο ίδιος βιαιοπραγεί δίχως έλεος, βωμολοχεί και χρησιμοποιεί κάθε έκφανση της βίας προκειμένου να επιτεθεί σε όποιο πρόσωπο εκείνη τη στιγμή εξάπτει το θυμό του.

Το Raging Bull επηρέασε τον τρόπο που έγραφα μέχρι πρότινος διηγήματα που αφορούσαν την ενδοοικογενειακή βία. Είχαν προηγηθεί και άλλες ταινίες όπως το Εκείνος του Λουίς Μπονιουέλ, αλλά τη συγκεκριμένη τη θεωρώ ένα αψεγάδιαστο αριστούργημα περιγραφής αυτοκαταστροφικής και βίαιης συμπεριφοράς.

Επειδή με ενδιαφέρει να γράφω τόσο κείμενα σε επίπεδο άρθρου όσο και διηγήματα που άπτονται περί σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, το Raging Bull με βοήθησε να κατανοήσω μία βαθιά αλήθεια; πως τα σοβαρά ζητήματα που ανθίζουν γύρω μας και ενδέχεται να επηρεάσουν βλαπτικά έως και καταστροφικά τη ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας, καλό είναι να τα αντιμετωπίζουμε όπως είναι. Να μην ωραιοποιούμε, να μην κρύβουμε τίποτα. Η βία να περιγράφεται βίαια, η βρισιά να γράφεται δίχως να αποκρύπτεται προς χάρη ενός λογοτεχνικού καλλωπισμού.

Η παρακολούθηση του Raging Bull με βοήθησε να μπορώ, επιτέλους, να γράψω ένα διήγημα, όπως ακριβώς το είχα αρχικά στο μυαλό μου. Γράφοντας ακόμα και βρισιά, ακόμα και ακραία λεπτομέρεια, ακόμα και ανατριχιαστική περιγραφή. Δεν προσπαθώ πλέον να σβήνω, να κόβω, να ράβω διαρκώς προκειμένου κάποιος να μη διαβάσει μία σκληρή αλήθεια και να μη σοκαριστεί.

Όσο περισσότερα βλέπει και ακούει κανείς, τόσο περισσότερο διευρύνει τον διανοητικό του ορίζοντα και όλο και πιο πολύ και ο ίδιος εμβαθύνει σε διάφορες συνιστώσες πολλών θεμάτων. Για αυτό, πάντοτε ωφελεί το να μη σταματάς να γράφεις, να διαβάζεις, να βλέπεις να ερευνάς..

Σχετικά άρθρα

Θέατρο αρχαίας Επιδαύρου, καλοκαίρι 2020

Ιωάννα Παπαδοπούλου

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ | Το πρόγραμμα της Λυρικής Σκηνής από Σεπτέμβριο ως Δεκέμβριο 2020

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Αιολική γη του Ηλία Βενέζη. Από το Εθνικό Θέατρο

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X