Sparmatseto
Φεστιβάλ

1o street art festival του Δήμου Βύρωνα (28-29-30 Μαΐου 2021)

Δέκα διακεκριμένοι καλλιτέχνες της street art, απαντούν στο ερώτημα του πως ο ελληνικός αγώνας για την ελευθερία εμπνέει σήμερα.


To 1o street art festival του δήμου Βύρωνα είναι γεγονός! Τιμώντας την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τους φιλέλληνες που πρόσφεραν την περιουσία τους και συχνά την ίδια τους τη ζωή για την ιδέα της ελληνικής ανεξαρτησίας, διασημότερος των οποίων υπήρξε ο Λόρδος Βύρων.

Δέκα διακεκριμένοι καλλιτέχνες της street art και του graffiti, απαντούν στο ερώτημα του πως ο φιλελληνισμός και ο ελληνικός αγώνας για την ελευθερία εμπνέουν ακόμη και σήμερα.

Το festival αποτελεί μια συνδιοργάνωση του δήμου Βύρωνα και της εταιρείας Awesome Athens Experiences. Δραστηριοποίηση και στόχος της εταιρείας είναι η προώθηση και προβολή της Αθήνας ως μιας πόλης που δεν πρέπει να είναι γνωστή μόνο για την ένδοξη ιστορία της, αλλά και για το μοντέρνο της πρόσωπο, που είναι η αστική τέχνη, η σύγχρονη αρχιτεκτονική, οι γαστρονομικές επιλογές, τα λιγότερο γνωστά αξιοθέατα και βέβαια οι άνθρωποι της.

Το 1o street art festival θα πραγματοποιηθεί στις 28-29-30 Μαΐου 2021 στο Δημοτικό Γυμναστήριο Στέφανος Καραλής (16231) Βύρωνας.


Ο άνθρωπος που έδωσε το όνομα του στο δήμο Βύρωνα, 100 χρόνια έπειτα από την εθελοντική του θυσία στο Μεσολόγγι, είναι ο μεγάλος φιλέλληνας επαναστάτης ποιητής Τζώρτζ Γκόρντον Μπάιρον, γνωστός σε όλους μας ως Λόρδος Βύρωνας.

Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1788. Έχοντας λυμένα τα οικονομικά του προβλήματα, ασχολήθηκε με την ποίηση από μικρός. Πέρασε τα νεανικά του χρόνια γλεντώντας, ταξιδεύοντας, σαρκάζοντας τον υποκριτικό πουριτανισμό των Άγγλων και υμνώντας τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Μάλιστα, μέσω των ποιημάτων του, είχε εκφράσει την αποστροφή του για τον βανδαλισμό του Παρθενώνα από τον Έλγιν.

Όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση, ο Βύρων, που είχε ήδη καταδικάσει τα τυραννικά καθεστώτα και είχε εκφράσει τη συμπάθειά του για τους απελευθερωτικούς αγώνες των λαών, έδειξε αμέσως το ενδιαφέρον του. Το 1823 έγινε μέλος του «Φιλελληνικού Κομιτάτου», ενός συλλόγου από άγγλους φιλελευθέρους και φιλέλληνες, που είχαν σκοπό να ενισχύσουν την Ελληνική Επανάσταση. «Αποφάσισα να πάω στην Ελλάδα. Αν είμαι ποιητής το χρωστώ στον αέρα της Ελλάδας» έγραφε.

Στα τέλη του 1823 έφτασε στο Μεσολόγγι. Εκεί, με δικά του χρήματα, εξόπλισε ένα σώμα στρατού και ανέλαβε όλα τα έξοδά του. Ο αντίκτυπος ήταν τεράστιος. Στο εξωτερικό, το φιλελληνικό κίνημα γιγαντώθηκε. Στο εσωτερικό, η συμμετοχή ενός πασίγνωστου Άγγλου αριστοκράτη αποτελούσε μεγάλη ενθάρρυνση για τους επαναστάτες. Λίγο αργότερα η επαναστατική κυβέρνηση τον αναγνωρίζει ως αρχιστράτηγο.

Δυστυχώς όμως οι κόποι του για την οργάνωση του στρατού και για τη συμφιλίωση των οπλαρχηγών, υπέσκαψαν την υγεία του, με αποτέλεσμα να αρρωστήσει βαριά και να πεθάνει το 1824, σε ηλικία μόλις 36 ετών.

Πέρα πάντως από την επίσημη ιστορία, ο Λόρδος Βύρων, υπήρξε ο πιο extravagant και rock & roll ποιητής της εποχής. Στη σύντομη ζωή του πρόλαβε να κάνει τα πάντα.

Στα 21 του έγινε μέλος της Βουλής των Λόρδων. Ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη. Αποτέλεσε ηγετική μορφή του ρομαντισμού. Πέρασε στην αιωνιότητα ως μεγάλος Δον Ζουάν για τις αμέτρητες ερωτικές του περιπέτειες. Αποτέλεσε την έμπνευση για τη συγγραφή της πρώτης μοντέρνας ιστορίας με βρικόλακες. Υπήρξε πασίγνωστος φιλόζωος: όταν του απογόρευσαν να έχει σκυλιά στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στο οποίο φοιτούσε, αυτός επέστρεψε με την αρκούδα του!

Συν τοις άλλοις υπήρξε και αρχετυπικός graffiti writer. Ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ήταν δημοφιλής ακόμη και για τους πρώτους ιστορικούς περιηγητές, πολλοί από τους οποίους χάραξαν τα ονόματά τους πάνω στα ερείπια του. Η πιο γνωστή υπογραφή είναι αυτή του Λόρδου Βύρωνα.
Στο Σούνιο εμπνεύσθηκε το ποίημα του «Νησιά της Ελλάδας». Ακολουθεί απόσπασμα του σε μετάφραση Αργύρη Εφταλιώτη.

Στοῦ Σουνιοῦ θὰ καθίσω τὸ μαρμάρινο βράχο,
Σύντροφό μου τὸ κῦμα τοῦ Αἰγαίου θὰ κάνω,
Αὐτὸ ἐμένα νἀκούγῃ, κ’ ἐγὼ ἐκεῖνο μονάχο,
Κ’ ἐκεῖ ἀπάνω σὰν κύκνος μὲ τραγούδι ἄς πεθάνω.
Δὲ σηκώνει ἡ ψυχή μου σκλάβα γῆ! Χτύπα κάτω
Τῆς σκλαβιᾶς τὸ ποτήρι, κι ἄς πάῃ νἆναι γεμᾶτο!

Σχετικά άρθρα

TINOS WORLD MUSIC FESTIVAL 2021 (Τήνος, 2, 3, 4 Ιουλίου 2021)

11ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ» (15-29 Μαΐου 2022)

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022: Παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X