Sparmatseto
Βιβλίο

Free ebook | ΓΥΝΗ ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ Νέες Περιπέτειες

 

Free ebook | ΓΥΝΗ ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ Νέες Περιπέτειες

Της Ζωή Σαμαρά από τον Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

 

ΓΥΝΗ ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ Νέες Περιπέτειες

Κυκλοφόρησε το eBook με τίτλο “ΓΥΝΗ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ Νέες Περιπέτειες” της Ζωής Σαμαρά, Ομότιμης Καθηγήτριας Α.Π.Θ., από τις ηλεκτρονικές – ψηφιακές εκδόσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ, οι οποίες προσφέρονται δωρέαν – ελεύθερα προς ανάγνωση, μελέτη και έρευνα μέσα από τον διεθνή, διαδικτυακό κόμβο www.cultural-association.org. Η Ζωή Σαμαρά, από τα Ιδρυτικά Μέλη του ΣΠΕΚ, είναι Επίτιμη Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

“Η πολύτροπη γυναίκα άρχισε το βίο της ως ανακοίνωση σε ημερίδα το 1997, μεταμορφώθηκε σε διάλεξη το 1998 και το 2005 ολοκληρώθηκε στη νέα της υπόσταση. Από την πρώτη φορά που διάβασα την Οδύσσεια, η επίκληση του επικού ποιητή «Άνδρα μοι έννεπε, μούσα» μού προκαλούσε έναν περίεργο προβληματισμό. Το ομιλούν υποκείμενο του στίχου, σκεφτόμουν, αποτείνει το λόγο στη Μούσα και φαίνεται να λέει: «Εγώ ο ποιητής, που είμαι άνδρας, απευθύνομαι σ’ εσένα Μούσα, γυναίκα, αλλά και θεά –θεά άλλωστε σε ονόμασα στην αρχή της Ιλιάδας– για να με βοηθήσεις να εξιστορήσω το βίο του ήρωα, που είναι άνδρας». … Πρόθεσή μου είναι να δείξω ότι η γραφή είναι εξ ορισμού θηλυκή και ότι ο άνδρας δημιουργός απωθεί ή και διαφυλάσσει στο ασυνείδητό του τη βαθιά γνώση που έχει, ως ευφυής άνθρωπος, ότι το άλλο μισό της ανθρωπότητας συμμετέχει, όπως και ο ίδιος, στο πανανθρώπινο και στο υπερανθρώπινο. Για να υποστηρίξω τη θέση μου προστρέχω στην αποδόμηση αλλά και στην ψυχανάλυση της δημιουργικότητας…”

 

gynh2-spek-sparmatseto
ΓΥΝΗ ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ Νέες Περιπέτειες

 

Ζωή Σαμαρά

Η Ζωή Σαμαρά γεννήθηκε στην Κάρπαθο. Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δίδασκε Γαλλική και Συγκριτική Φιλολογία και Θεωρία της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου. Σπούδασε και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Columbia. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή υπό την εποπτεία του γνωστού θεωρητικού της λογοτεχνίας Michael Riffaterre. Δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει δημοσιεύσει θεωρητικά βιβλία στην ελληνική, γαλλική και αγγλική, ποίηση, μεταφράσεις γαλλικών θεατρικών έργων για την ελληνική σκηνή. Ίδρυσε το λογοτεχνικό περιοδικό Θευθ, οι δύο όψεις της γραφής. Για το επιστημονικό της έργο έχει βραβευθεί πολλές φορές. Είναι επίσης Επίτιμη Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, μέλος του Κύκλου Ποιητών, πρώην πρόεδρος τη Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Το Δεκέμβριο του 2020 ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου της απένειμε το Βραβείο Ανθρωπισμού. Πρόσφατα βιβλία της: Πριν ακόμη γεννηθείς, παραμύθι, Εκδόσεις Γκοβόστη, 2018. Jean Giraudoux, Η γοητεία της αποτυχίας, θεατρική μετάφραση, University Studio Press, 2018. Εν ξένη γη, ανθολογία ποιημάτων της, εκδόσεις Ρώμη, 2019.

 

Διαβάστε το βιβλίο δωρεάν κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα

Λαογραφικά στοιχεία στη Θρακική και Ξανθιώτικη Λογοτεχνία (Μέρος 4)

Θανάσης Μουσόπουλος

Νικολέττα Λέκκα – “Ι-δανικά Όνειρα” | Βιβλιοπρόταση

Βασίλης Τσαμπρόπουλος – Θεός και μουσική | Βιβλιοπρόταση

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X