Sparmatseto
Τέχνες Χορός

ARC14 | Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού online

 

ARC14 |Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού online

Time to Dance!

 

ARC14

Το 2021, το ARC14 δηλώνει ότι, τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι καιρός για χορό.

Κατανοούμε τον χρόνο μέσω των σωμάτων μας, μετράμε τη ροή του μέσω της κίνησής μας, οι αναμνήσεις μας είναι ίχνη της σχέσης μας προς αυτόν, τον πραγματώνουμε μέσω της παρουσίας μας και της βούλησής μας κι έτσι αναδύεται ως η κατάλληλη στιγμή για κάθε πράγμα και κάθε πράξη – αυτό δηλαδή που οι αρχαίοι Έλληνες εννοούσαν με τη λέξη καιρός.

Γηγενείς κοσμολογίες αφηγούνται και τιμούν το συνεχές χώρου-χρόνου μέσω του χορού, μέσω της κίνησης του σώματος, της παραστατικής τελετουργίας.

Επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν την ψευδαίσθηση του χρόνου ως το αποκύημα της ανημπόριας μας να αντιληφθούμε και να συναισθανθούμε κάθε κινούμενη λεπτομέρεια του κόσμου ταυτόχρονα.

Τη φετινή χρονιά, το ARC14 στοχάζεται πάνω στον χορό από τη σκοπιά του πλέον ζωτικού αλλά και λιγότερο ορατού στοιχείου του: του χρόνου.

Μία επιλογή που, εν μέσω της πανδημίας, απαντά άμεσα σ’ αυτή την αλλόκοτη αίσθηση πως ο χρόνος βρίσκεται ταυτόχρονα σε αναστολή και σε επιτάχυνση.

Μία επιλογή που φιλοδοξεί να μας παρασύρει σε μια πιο ευχάριστη αίσθηση ζωής, πέρα από τα όρια του χώρου και μέσα στις ροές του χρόνου.

 

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

PRIME MOVERS & DIALOGUES 22 – 23 Μαΐου 2021

Το ARC for Dance Festival συντονίζεται με τους ανθρώπους, τις ιδέες και τους προβληματισμούς, με όλα όσα διαμορφώνουν την πορεία του χορού στην Ελλάδα στα χρόνια της δραστηριοποίησής του. Και κάθε χρόνο καλεί τους νέους καλλιτέχνες να τροφοδοτήσουν με την έρευνα και τις προτάσεις τους το πνεύμα του Φεστιβάλ και να παρουσιάσουν στο κοινό την απάντησή τους στα επείγοντα αιτήματα των καιρών.

Για το 2021, το φεστιβάλ ζήτησε από τους νέους δημιουργούς να αναστοχαστούν πάνω στις πρωτόγνωρες διαδικασίες που επέβαλε σε παγκόσμια κλίμακα η υγειονομική κρίση και να δημιουργήσουν έργα μικρής κλίμακας (σόλο ή ντουέτα) με αναφορά στην κοινή εμπειρία και στο προσωπικό τους βίωμα.

Οι prime movers, αυτοί ακριβώς που φέρουν την υπόσχεση της κίνησης στο μέλλον, κλήθηκαν να διηγηθούν τη στάση, τις συνθήκες περιορισμού του σώματος στα όρια ενός δωματίου, μιας οιονεί μικρής σκηνής. Τι διαδικασίες προσαρμογής χρειάζονται; Πόσα πρέπει να ξεχάσει το σώμα για να επιβιώσει χωρίς την ενέργεια της τριβής του με άλλα σώματα; Και πόσο αλλάζει με τον τρόπο αυτό το κινητικό λεξιλόγιο;

Ένα πρωτότυπο έργο τους μικρής διάρκειας μεταφέρει στο κοινό τον τρόπο με τον οποίο καθένας και καθεμιά έχει συλλάβει την ανοίκεια εμπειρία της ζωής σε ένα παρόν που είναι διαμεσολαβημένο και μοιάζει ατελείωτο.

Στη συνέχεια (ARC_dialogues) συνομιλούν με τη χορογράφο Χρυσάνθη Μπαδέκα τις ιδιαίτερες διεργασίες της δημιουργικής διαδικασίας τους και της προσωπικής τους χορευτικής γλώσσας.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

MAIN FEST 27 – 30 Μαΐου 2021

Το πρόγραμμα του ARC_MAIN FEST εξερευνά τους πολλούς τρόπους με τους οποίους κινούμαστε και συνκινούμαστε, εξετάζει τους ρυθμούς, τους χτύπους, τους παλμούς, τις αμέτρητες παραλλαγές της κίνησης που κατατέμνουν τον χρόνο και παρεμβάλλουν χρόνους σε άλλους χρόνους.

Το ARC14 εστιάζει στην έξαψη των σωμάτων που κινούνται σε αλληλεπίδραση με τον χρόνο. Γιορτάζει την απελευθέρωση που δίνει η συναίσθηση των διαρκώς μεταβαλλόμενων πραγματικοτήτων. Προτείνει μια απόπειρα συμφιλίωσης με την πίεση που δημιουργεί η έννοια της διάρκειας.

Το ARC14 ανοίγεται στον τρόπο που βιώνει τον χρόνο καθένας από εμάς, μέσα στην πόλη και στο πλαίσιο των εντατικών απαιτήσεων του σήμερα και του αύριο. Παρουσιάζει τον χορό ως έναν τρόπο να θεραπεύσουμε την πάσχουσα σχέση μας με τον χρόνο.

Το ARC14 καλεί καλλιτέχνες και κοινό να αδράξουν τον χρόνο κι έτσι να τον ανατροφοδοτήσουν μέσω μιας κίνησης συμβολικά παλινδρομικής: από τον ΚΑΙΡΟ ΓΙΑ ΧΟΡΟ στον ΧΟΡΟ ΓΙΑ (ΤΟΝ) ΧΡΟΝΟ.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

HOTHOUSES 28 – 29 Μαΐου 2021

Η παιδαγωγική της κίνησης αποτελεί πάντα καίρια φροντίδα του ARC for Dance Festival και, παρά την ιδιόμορφη συνθήκη που έχει διαμορφωθεί την περίοδο 2020-2021, αλλά και με αφορμή αυτή τη συνθήκη, το ARC14 υλοποιεί δύο χορευτικά-χορογραφικά workshops που εστιάζουν στη βαθύτερη διερεύνηση της προσωπικής κίνησης, στην (αυτο)παρατήρηση και (αυτ)επίγνωση, στον αυτοσχεδιασμό και στη δυνατότητα διαρκούς (ανα)δημιουργίας του «νέου» ως απόκριση στις αναπάντεχα μεταβαλλόμενες συνθήκες του χορού, της παράστασης, της ζωής.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΑ, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη

Βασίλειος Μακέδος

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2020 από το ΚΘΒΕ

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ορισμός της ομορφιάς, όπως καθιερώθηκε στην Αρχαία Ελλάδα.

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X