Sparmatseto
Αφιερώματα Πρόσωπα

158 χρονιά από τη γέννηση του κ. Π. Καβάφη: τέσσερα ποιήματα στο κανάλι του ιδρύματος Ωνάση στο youtube

 

158 χρονιά από τη γέννηση του κ. Π. Καβάφη: τέσσερα ποιήματα του αλεξανδρινού ποιητή με νέα πνοή στο κανάλι του ιδρύματος Ωνάση στο youtube

 

29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1863 – 29 AΠΡΙΛΙΟΥ 2021

 

158 χρονιά από τη γέννηση του κ. Π. Καβάφη

158 και 88 χρόνια, αντίστοιχα από τη γέννηση και τον θάνατο του ποιητή, το Ίδρυμα Ωνάση καλεί έναν νέο Έλληνα ράπερ να απαγγείλει τέσσερα ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη. Ο Saske απορροφάται από τους στίχους του Καβάφη, κάνοντας μια βόλτα στις σκέψεις που αποτύπωσε στο χαρτί ο ποιητής. Παράλληλα με αυτό, ο διεθνής αναγνωρισμένος animator, Ανδρέας Καραουλάνης συνοδεύει τις απαγγελίες με εικόνα και μουσική, ολοκληρώνοντας την εμπειρία. Ένας σύγχρονος καλλιτέχνης με ειδίκευση στη δημιουργία animation και στην υλοποίηση καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων στο πεδίο της οπτικοακουστικής τεχνολογίας και για χρόνια πρωτοπόρος της σύνθεσης των ήχων με την εικόνα, καθηγητής οπτικών εφέ και καλλιτεχνικού βίντεο περιεχομένου με έργα του να έχουν εκτεθεί σε μουσεία στις ΗΠΑ, το Λονδίνο, τη Μόσχα, το Παρίσι, καθώς και σε πολλές γκαλερί σε όλη την Ευρώπη, δημιουργεί τέσσερα animated videos collage. Τα ποιήματα «Θυμήσου, Σώμα…», «Τα Παράθυρα», «Η Πόλις» και «Απ’ τες Εννιά —» έρχονται με νέα ορμή για να δώσουν νέα πνοή στο έργο του Καβάφη, με οδηγό τη φωνή του Έλληνα ράπερ και τα σχέδια του διεθνή αναγνωρισμένου animator.

 

 

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

Ο Κωνσταντίνος Π. Καβάφης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 29 Απριλίου 1863 και έφυγε από τη ζωή στις 29 Απριλίου 1933, δημιουργώντας μια αξιοσημείωτη ληξιαρχική σύμπτωση: έναν απόλυτα στρογγυλό κύκλο ζωής. Ξεκίνησε να γράφει ποιήματα για τον έρωτα, τον θάνατο, τη βία, τη μέθη της εξουσίας, τον πολιτικό οπορτουνισμό και τη διάψευση των μεγάλων ιδανικών, από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Η ιδιομορφία της ποίησής του, οι ιδιορρυθμίες του χαρακτήρα του και η μοναχική ζωή του, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς τηλέφωνο, συνιστούσαν μια εξαιρετική περίπτωση που παρέκκλινε από τα συνήθη πρότυπα της εποχής. Με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς η ποίησή του άρχισε να εξαπλώνεται τόσο στις παροικίες της Αιγύπτου, όσο και στον κυρίως ελληνικό χώρο και να αποκτά πιστούς θαυμαστές, αλλά και φανατικούς πολέμιους.

Ο Καβάφης φρόντιζε να συγκεντρώνει και να αρχειοθετεί το έργο του συστηματικά, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό λογοτεχνικό και προσωπικό αρχείο. Το Αρχείο Καβάφη περιλαμβάνει χειρόγραφα καβαφικών ποιημάτων, έντυπες αυτοσχέδιες εκδόσεις, πεζά λογοτεχνικά κείμενα, άρθρα, μελέτες και σημειώσεις του ποιητή. Το Αρχείο Καβάφη περιήλθε στη διαχείριση του Ιδρύματος Ωνάση στα τέλη του 2012, εξασφαλίζοντας την παραμονή του στην Ελλάδα και αποφεύγοντας ενδεχόμενο κατακερματισμό του. Σκοπός του, είναι η ανοιχτότητα και η ελεύθερη πρόσβαση του Αρχείου σε κοινό και ερευνητές, καθώς και η διάδοση του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησης του Κ. Π. Καβάφη, ύστερα από την ψηφιοποίηση και εκ νέου τεκμηρίωσή του.

 

Μάθετε περισσότερα στο κανάλι του Ιδρύματός Ωνάση στο youtube 

Σχετικά άρθρα

Πλατών Ροδοκανάκης (1883 – 1919) – εκατό χρόνια από το θάνατο του σμυρνιού δημιουργού, (μέρος IV)

Θανάσης Μουσόπουλος

“Χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει. Υπάρχουσι χυδαίοι άνθρωποι” (Λορέντζος Μαβίλης)

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ | Ο ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ

Θανάσης Μουσόπουλος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X