Sparmatseto
Αφιερώματα

21η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Η  ποίηση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο, να τους εμπνέει να επιδιορθώνουν τους δεσμούς μεταξύ τους δημιουργώντας αρμονία και σεβασμό .

Ωστόσο, η ποίηση από πολλούς μπορεί να θεωρηθεί τέχνη που πεθαίνει σε έναν κόσμο γεμάτο από τεχνολογία και προηγμένους τρόπους επικοινωνίας και ακαλαισθησίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αποσκοπεί κάθε χρόνο στο να εκτιμηθεί το συναίσθημα που μπορεί να δημιουργήσει η ποίηση, σχηματίζοντας ουσιαστικές σχέσεις επεκτείνοντας τις σκέψεις μας για την ιστορία και τον πολιτισμό.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάζεται κάθε χρόνο για να τιμήσουμε το αγαθό της ποίησης και γενικά της γραφής και της ανάγνωσης σε όλο τον κόσμο.

Δηλώθηκε από την UNESCO το 1999 εξηγώντας  ότι ο σκοπός της ημέρας αυτής είναι:

«Η υποστήριξη της γλωσσικής ποικιλομορφίας μέσω της ποιητικής έκφρασης και την ανάγκη της ενίσχυσης γλωσσών που απειλούνται με εξαφάνιση»

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αφορά επίσης την προβολή και αναγνώριση διεθνών, περιφερειακών και εθνικών ποιητικών κινημάτων.

Γενικά αυτή είναι μια μέρα που έχει δημιουργηθεί για να εμπνέει και να εκπαιδεύει, καθώς και να δίνει σε όλους ποιητές του κόσμου την αναγνώριση για τη δημιουργική τους προσφορά!

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θεσμοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της 30ης Γενικής Διάσκεψης στο Παρίσι το 1999.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης τιμά τους ποιητές αναβιώνοντας την τέχνη τους και προωθώντας την ποίηση ως μια μορφή τέχνης που συνδέει τους ανθρώπους με την φύση τους.

Από γενιές σε γενιές ποιητών και ανάμεσα σε χρονικές περιόδους η ποίηση μπορεί να μας δώσει ολοκληρωμένες απόψεις και σκέψεις για τις ιδέες που επικρατούσαν και τα συναισθήματα της κάθε εποχής.

Παρακολουθώντας επίσης ρεσιτάλ ποίησης, οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν τις γλώσσες μέσω των οποίων χρησιμοποιούνται λέξεις και συναισθήματα και να βιώσουν τους συναισθηματικούς δεσμούς με άλλους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης διοργανώνεται από τον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, ένα υποτμήμα των Ηνωμένων Εθνών που προωθεί την προώθηση του πολιτισμού μέσω και της επικοινωνίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάζεται κάθε χρόνο από σχολεία, οργανισμούς, ιδρύματα, πολιτιστικούς συλλόγους και εκδότες σε όλο τον κόσμο μέσα από πολυποίκιλες εκδηλώσεις.

Πως πρέπει να την γιορτάζουμε;

Γιορτάστε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης διαβάζοντας ποιήματα. Αναζητήστε ποιητές όπως η Sylvia Plath, ο John Keats, ο William Wordsworth, ο Ezra Pound και φυσικά Έλληνες όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Γιώργος Σεφέρης, η Κική Δημουλά κ.ά διαβάζοντας και την βιογραφία τους.

Αν θέλετε επίσης συμμετάσχετε σε κάποια εκδήλωση γι’ αυτούς ζωντανά ή εξ αποστάσεως, ακούστε κάποια podcast και διαβάστε, βιαβάστε ποίηση, διαβάστε πολύ!!!

Γενικά υπάρχουν πολλοί και συναρπαστικοί τρόποι που μπορείτε να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Αντί να διαβάζετε ένα ποίημα, γιατί να μην παρακολουθείτε ποίηση;

Χάρη στους χρήστες του YouTube, έχουμε πρόσβαση και επομένως δεν είναι δύσκολο να βρούμε μια ανάγνωση ποίησης που μας ενδιαφέρει.

Εάν έχετε παιδιά, η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης είναι η τέλεια ευκαιρία για να αυξήσετε την ευαισθητοποίησή τους για αυτήν τη λογοτεχνική μορφή και να τους δείξετε πόσο διασκεδαστική και συναρπαστική η ποίηση μπορεί να είναι.

Τα ποιήματα μπορούν να μας προβληματίσουν, να μας κάνουν να δακρύσουμε αλλά να μας κάνουν και να γελάσουμε, ειδικά εκείνα που χρησιμοποιούν έξυπνο λεξιλόγιο και λογοπαίγνια.

Μπορείτε να βρείτε πολλά υπέροχα βιβλία ποιημάτων που έχουν γραφτεί αποκλειστικά για παιδιά αντλώντας από την σύγχρονη αλλά και την λαογραφική μας παράδοση.

Εάν η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης σας εμπνέει γιατί να μην γράψετε ακόμα και το δικό σας ποίημα; Δεν χρειάζεται να είστε ο επόμενος Εμπειρίκος για να απολαύσετε τη σύνταξη της ποίησης!

Εάν αποφασίσετε να το κάνετε μετά μοιραστείτε το με άλλα άτομα ή κρατήστε το για τον εαυτό σας, από εσάς εξαρτάται.

Τι ελπίζετε να πετύχετε γράφοντας ένα ποίημα;

Σίγουρα θα επιτύχετε στο να επικοινωνήσετε, αν όχι με τους άλλους τότε σίγουρα με τον εαυτό σας.

Θα εξωτερικεύσετε τον προβληματισμό, την χαρά και την λύπη. Θα εξωτερικεύσετε τα συναισθήματα, τις σκέψεις σας.

Μοιραστείτε τα, αν είστε θαραλέος/α  στα κοινωνικά μέσα χρησιμοποιώντας το hashtag #WorldPoetryDay.

Ενημερώστε τους φίλους και την οικογένειά σας για τον εορτασμό της ημέρας  για να εκτιμήσουν κι αυτοί μαζί σας την γλώσσα και τον τρόπο που «εμείς οι άνθρωποι;» επικοινωνούμε μεταξύ μας.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

“μιλώ”

Σχετικά άρθρα

Οι παλιoί μας λογοτέχνες – ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου και το πλούσιο έργο του (μέρος Β)

Θανάσης Μουσόπουλος

Η ποίηση της Μαρίας Μουσοπούλου: Από το «…σαν βροχή…» στο «βλέμμα ένδον»

Τάσος Συμεωνίδης: ο ποιητής και τραγουδοποιός της Ξάνθης

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X