Sparmatseto
Βιβλίο

Μυθιστορήματα που αφορούν την Ναυτική Ζωή | Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Η ναυτική ζωή πολλές φορές αποτέλεσε το κύριο θέμα της Ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας. Η ζωή κοντά στη θάλασσα, οι όμορφες και ανέμελες στιγμές σε συνδυασμό με την απώλεια της οικογένειας, το βαρύ αίσθημα της μοναξιάς και όλοι οι κίνδυνοι που ακολουθούν το συγκεκριμένο επάγγελμα, πάντοτε γεννούσαν ιστορίες και σκέψεις για διηγήματα και ιστορίες.

Πολλές φορές, ένα διήγημα καλλιεργεί μέσα μας μία βαθύτερη ενσυναίσθηση πολλών καταστάσεων, μας γεννά συναισθήματα και μεγαλύτερη συνειδητοποίηση.

Η Ελλάδα, μία χώρα με ναυτική παράδοση, πανέμορφες θάλασσες και διαχρονική αγάπη για θάλασσα, πάντοτε συγκινείται για οτιδήποτε αφορά και εμπεριέχει αυτή.

Ας δούμε μερικά γνωστά μυθιστορήματα, διηγήματα και συλλογές  με κύριο θέμα τους τη ζωή των ναυτικών.

Μόμπι Ντικ – Χέρμαν Μέλβιλ (1851)

Μόμπι Ντικ –Χέρμαν Μέλβιλ: Ο Χέρμαν Μέλβιλ υπήρξε γνωστός ως ένας συγγραφέας που ασχολήθηκε πολλές φορές με θέματα που αφορούν τη θάλασσα και τη ναυτική ζωή. Έγινε γνωστότερος για το κλασικό πλέον έργο του «Μόμπι Ντικ» του 1851 το οποίο πλέον θεωρείται από τα κλασικότερα της παγκόσμιας μυθιστοριογραφίας. Το βιβλίο ως θέμα είναι η αφήγηση του ναύτη Ισμαήλ στη καταναγκαστική αναζήτηση  του Αχαάβ, καπετάνιου του φαλαινοθηρικού πλοίου Πίκοουντ. Η καταδίωξη σκοπεύει στην  εκδίκηση ενάντια στον Μόμπι Ντικ, μια γιγάντια λευκή φάλαινα φυσητήρα η οποία στο προηγούμενο ταξίδι του Πίκοουντ δάγκωσε το πόδι το Αχαάβ στο γόνατο.

Μηχανικός στη μηχανή και ναύτης στο τιμόνι: Ένα βιβλίο το οποίο αναλύει όλες τις δυσκολίες αλλά και τη μαγεία της ναυτικής ζωής. Τα συχνότερα προβλήματα των πλοίων, η μαγεία της θάλασσας, η πολύπαθη ζωή των ναυτικών που ακροβατούν ανάμεσα στη νοσταλγία και την ωμή πραγματικότητα, όλα αποδίδονται μέσα από μία γραφή ρεαλιστική, ευαίσθητη και αληθινή. Ένα βιβλίο του Γιώργου Αρίστου για όσους θέλουν να γνωρίσουν τη ζωή του ναυτικού και τα μυστήρια της θάλασσας σε βάθος.

Μαραμπού και Πούσι – Νίκος Καββαδίας (1947)

Μαραμπού και Πούσι: Δε νομίζω να υπάρχει άλλος Έλληνας ποιητής που να έχει υμνήσει τόσο τη θάλασσα και τη ναυτική ζωή, όσο ο Νίκος Καββαδίας. Το Μαραμπού και το Πούσι, δύο ποιητικές συλλογές που εξυμνούν τη ζωή του ναυτικού, τη γοητεία της θάλασσας και σε μεγάλο βαθμό εμπνέονται και από τη δική του προσωπική εμπειρία (ο ίδιος υπήρξε και ναύτης). Κάθε Έλληνας πρέπει να έχει αυτή την ποιητική συλλογή, διότι ανεξαρτήτως του ναυτικού της περιεχομένου, αποτελεί μία ανθολογία με βαθιά ποιητική ευαισθησία και λυρικότητα.

Λόγια της Πλώρης: Πρόκειται για μία ανθολογία ποιημάτων του μεγάλου μας συγγραφέα Ανδρέα Καρκαβίτσα και αποτελεί ένα από τα γνωστότερα έργα του. Εμπεριέχει διηγήματα όπως η θάλασσα Οι φρεγάδες Η δικαιοσύνη της θάλασσας και πρωτοδημοσιεύτηκαν το 1899, ενώ  περιλαμβάνει συνολικά 20 διηγήματα.

Έρως- Ήρως: Ένα από τα γνωστότερα έργα του «Άγιου» των Ελληνικών Γραμμάτων, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ένας ναύτης βιώνει τον Έρωτα για μία κοπέλα και βιώνει εσωτερική συντριβή μπροστά στο φόβο πως θα χάσει αυτό που αγαπάει και επιθυμεί περισσότερο από οτιδήποτε: την αγαπημένη του. Ένας πόθος που κινδυνεύει την ίδια του τη βάρκα να ωθήσει σε μία παράνομη αρπαγή, πριν εκείνη κατακτηθεί από κάποιον άλλο, έναν μεγαλύτερο άνδρα. Ο έρως υπάγεται στη λογική και τότε, ο έρως γίνεται ήρωας.

Διαβάζοντας τα παραπάνω έργα, ένα είναι βέβαιο: θα αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο τη μαγεία και τον ανεξερεύνητο ατελείωτο κόσμο, που λέγεται θάλασσα.

Σχετικά άρθρα

Βιβλιοπρόταση | ΑΪΒΑΛΙ (graphic novel)

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Άτομα με Αναπηρίες και Κοινωνική Κριτική

Βασίλειος Μακέδος

Ήρωες και ανώνυμοι, αφανείς και επώνυμοι στις παρυφές της ιστορίας και της τέχνης

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X