Sparmatseto
Βιβλίο

Εγχειρίδια ψυχικής υγείας ελεύθερα στο διαδίκτυο

 

Εγχειρίδια ψυχικής υγείας ελεύθερα στο διαδίκτυο

 

Εγχειρίδια ψυχικής υγείας ελεύθερα στο διαδίκτυο

Το διαδίκτυο μας προσφέρει την ευκαιρία να μελετήσουμε ιδιαίτερα χρήσιμα και αξιόπιστα εγχειρίδια ψυχικής υγείας. Σήμερα σας προτείνουμε δύο από αυτά μέσα από την Ανοικτή Βιβλιοθήκη.

 

Η Διαχείριση της Ψυχικής Ασθένειας. Το Παράδειγμα της Κατάθλιψης. Ανάμεσα στον Ψυχίατρο, τον Ιερέα και τον Μάγο

Η συγκεκριμένη μελέτη εγγράφεται στο επιστημονικό πεδίο της κοινωνικής ανθρωπολογίας και περισσότερο συγκεκριμένα της ανθρωπολογίας της υγείας, και αποσκοπεί στη μελέτη των αντιλήψεων για την ψυχική υγεία, στην πόλη των Ιωαννίνων, εξετάζοντας τις παράλληλες ή εναλλακτικές θεραπείες σε νέες ψυχικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη.

Τα δεδομένα της έρευνας στηρίζονται σε ιστορικά ζωής ατόμων που τους αποδόθηκε η διάγνωση της κατάθλιψης στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων και σε επιτόπια παρατήρηση της ερευνήτριας των άλλων θεραπευτικών πρακτικών (ιερείς ή μοναχούς και μάγους ή μέντιουμ). Τα δεδομένα δείχνουν ότι κυρίως οι γυναίκες είναι αυτές που κινούνται ανάμεσα στους θεραπευτικούς σταθμούς και οι πιθανοί λόγοι μπορεί να είναι οι εξής: χρησιμοποιούν τακτικότερα τις υπηρεσίες υγείας (πηγαίνουν ευκολότερα στο γιατρό), είναι υπεύθυνες για τις καλές σχέσεις της οικογένειας με το υπερφυσικό (βλέπουν όνειρα, έχουν οράματα) και με την εκκλησία (αναλαμβάνουν τα θρησκευτικά καθήκοντα).

Στην εν λόγω μελέτη εξετάζεται μια άλλη άποψη της γυναικείας κατάθλιψης: φαίνεται ότι, ως υπερβολή του ψυχικού πόνου, χρησιμεύει στην κατασκευή ενός γυναικείου επιτελεστικού χώρου και παρέχει μια γλώσσα, ένα είδος ιατρικοποιημένου θρήνου για τη ζωή και τα προβλήματά της, για την κατασκευή του γυναικείου εαυτού. Έτσι, η αντίληψη ότι οι γυναίκες υφίστανται πολλά βάσανα, υποφέρουν δηλαδή περισσότερο από τους άνδρες, δικαιολογεί τα παράπονά τους και βρίσκει έκφραση μέσα από τη διάγνωση της κατάθλιψης.

Αποκτήστε δωρεάν πρόσβαση στο βιβλίο κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας

Άγχος, φοβίες, διαταραχή πανικού- αγοραφοβία, κοινωνική φοβία, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, μετατραυματική διαταραχή άγχους, σωματόμορφες διαταραχές, ανορεξία, βουλιμία, κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, διαταραχές προσωπικότητας, αλκοολισμός, κεφαλαλγίες, θεραπεία ζεύγους, σεξουαλικές διαταραχές : ψυχικές διαταραχές που δημιουργούν σύγχυση, φόβο, αβεβαιότητα…

Ο οδηγός «πρώτων βοηθειών» που κρατάτε στα χέρια σας θα σας βοηθήσει να τις κατανοήσετε και να τις αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα μάθετε για τα βασικά χαρακτηριστικά της κάθε διαταραχής (πώς ξεκινά, ποια πορεία ακολουθεί, πού μπορεί να οφείλεται και ποιες συνέπειες έχει στη ζωή σας)· θα διαβάσετε για τους μύθους που τη συνοδεύουν· και θα πληροφορηθείτε για τις δυνατότητες αντιμετώπισής της και τους τρόπους θεραπείας της. Το τόσο διαδεδομένο γνωσιακό-συμπεριφοριστικό μοντέλο ψυχοθεραπείας, που σας προτείνουν οι συγγραφείς, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, άρτιο, κατανοητό και προπάντων αποτελεσματικό.

 

Αποκτήστε δωρεάν πρόσβαση στο βιβλίο κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα

Παίζοντας με τις λέξεις: Φυλή ή Φύλο | Προσεγγίζοντας το μυθιστόρημα «Ναϊρί» της Χαράς Κοσεγιάν

Θανάσης Μουσόπουλος

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ | ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΤΟΥ Μ.Ο.ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Θανάσης Μουσόπουλος

Η τύχη του Φάουστο | Βιβλιοπρόταση

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X