Sparmatseto
Αφιερώματα Πρόσωπα

ΝΤΕΪΣΜΟΣ ή ΔΕΪΣΜΟΣ – Υπάρχει αυτονόητο στην αλήθεια;

Ο Ντεϊσμός είναι μια μορφή φιλοσοφικής τέχνης που βασίζεται στην πεποίθηση ότι ο Θεός υπάρχει, αλλά όχι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως τον πιστεύουμε στον παραδοσιακό Χριστιανισμό. Οι Ντεϊσμός πιστεύουν ότι η ύπαρξη του Θεού μπορεί να φανεί στη φύση, χρησιμοποιώντας τη θεόσταλτη ικανότητα της λογικής – και δεν πρέπει να εξαρτόμαστε από την πίστη.

Οι Ντεϊστές επίσης δεν πιστεύουν στην υπακοή σε μια εκκλησία ή σε ένα βιβλίο ή σε υπερφυσικές εκδηλώσεις. Πιστεύουν στην επιστήμη και τη φυσική ιστορία και βλέπουν τον Θεό ως έναν μεγάλο κοσμικό ωρολογοποιό, ο οποίος σχεδίασε το σύμπαν, το έλυσε και στη συνέχεια το άφησε να λειτουργήσει.

Οι λέξεις Ντεϊσμός και Θεϊσμός σχετίζονται στενά. Η ρίζα της λέξης Ντεϊσμός είναι από το λατινικό Deus, που σημαίνει θεός, ενώ η ρίζα της λέξης Θεϊσμός προέρχεται από το ελληνικό θεός. Ωστόσο, ο θεϊσμός μπορεί να περιλαμβάνει πίστη ή αποκάλυψη ως βάση των πεποιθήσεων, ενώ ο ντεϊσμός περιλαμβάνει μόνο πεποιθήσεις που μπορούν να υποστηριχθούν μέσω της λογικής.

Θεωρούμε ότι κάποιες αλήθειες είναι αυτονόητες: θεωρούμε ότι όλοι οι άνθρωποι γεννούνται ίσοι, ότι είναι προικισμένοι από τον δημιουργό τους με ορισμένα αναφαίρετα δικαιώματα, μεταξύ αυτών είναι η ζωή, η ελευθερία και η επιδίωξη της ευτυχίας (Thomas Jefferson – Διακήρυξη της ανεξαρτησίας)

Ο Ντεϊσμός εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του Διαφωτισμού και βασιζόταν σε μια ορθολογική μεταρρύθμιση των παραδοσιακών θρησκευτικών δογμάτων. Σύμφωνα με τον Ντεϊσμό, ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τον Θεό είναι να εκτιμήσουμε τη φύση και να μάθουμε γι ‘αυτήν χρησιμοποιώντας την επιστήμη.

 

Ντεϊσμός εναντίον Θεϊσμού

Ο Ντεϊσμός είναι μια μορφή θεϊσμού ή πίστης σε έναν Θεό. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να σας πουν ότι αυτό που διακρίνει τον Ντεϊσμό είναι η πεποίθηση ότι ο Θεός δεν μπορεί να παρέμβει στις ανθρώπινες υποθέσεις, ωστόσο, αυτό δεν υπήρξε ποτέ πεποίθηση όλων των Ντεϊστών, είναι περισσότερο μια ψευδή κατηγορία που ορισμένοι χριστιανοί στοχαστές κάνουν εναντίον τους. Υπάρχει μια ομάδα Ντεϊστών όπου μερικοί πιστεύουν σε έναν παρεμβαίνοντα θεό ενώ κάποιοι άλλοι όχι.

Υπάρχουν αμέτρητες διαφορετικές μορφές θεϊσμού, με διαφορετικές ιδέες για το πόσο εμπλέκεται ο Θεός (ή θεοί) στην καθημερινότητα μας. Ο Ντεϊσμός δεν λέει απαραίτητα ότι ο Θεός δεν ενεργεί ποτέ στη ζωή των ανθρώπων, αλλά πιστεύει ότι η φύση δεν απαιτεί την παρέμβαση του Θεού για να λειτουργήσει.

Οι Ντεϊστές πιστεύουν ότι ο Θεός δημιούργησε τους νόμους που ανακαλύπτουν οι επιστήμονες και ότι ο κόσμος τους ακολουθεί – που φαίνεται να κάνουν τον Θεό λιγότερο σημαντικό από ό, τι στον φονταμενταλιστικό Χριστιανισμό.

Επιπλέον, οι Θεϊστές συχνά εκτιμούν την πίστη ή πιστεύουν στον Θεό χωρίς αποδείξεις ή κάποιους συγκεκριμένους λόγους. Αντίθετα, οι Ντεϊστές υπογραμμίζουν τον λόγο, τα αποδεικτικά στοιχεία και τον ορθολογισμό και γενικά δεν αφήνουν τίποτα στην πίστη. Εάν η ιδέα ενός δημιουργού Θεού αντιφάσκει με επιστημονικά στοιχεία, οι Ντεϊστές πιθανότατα θα τα ακολουθούσαν και θα σταματούσαν να πιστεύουν στον δημιουργό.

 

Η Ιστορία και η Σημασία της Φιλοσοφίας

Ο Ντεϊσμός αναδύθηκε από τον Διαφωτισμό στα τέλη του 1700. Ήταν δημοφιλής στους καλά μορφωμένους στοχαστές και ηγέτες της Ευρώπης και της Αμερικής, οι οποίοι πίστευαν ότι ο Χριστιανισμός είχε πολύτιμα ηθικά διδάγματα, αλλά ότι η επιστήμη ήταν ένας καλύτερος τρόπος να κατανοήσουμε την πραγματικότητα.

Εκείνη την εποχή, ο Ντεϊσμός θεωρήθηκε μια επιστημονική υπόθεση αιχμής: θεωρήθηκε ως ο καλύτερος τρόπος να εξηγήσεις τα επιστημονικά στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι το σύμπαν σχεδιάστηκε ως ένα πλήρες και ορθολογιστικό σύνολο.

Είναι απολύτως προφανές στο μυαλό μου ότι υπάρχει ένα αναγκαίο, αιώνιο, υπέρτατο και έξυπνο ον. Αυτό δεν είναι θέμα πίστης, αλλά λογικής (Βολταίρος)

Οι Αμερικανοί προπάτορες του δεν συμφωνούσαν σε τίποτα και η θρησκεία δεν αποτελούσε εξαίρεση σε αυτό. Μερικοί, όπως ο George Washington και ο James Madison, ήταν παραδοσιακοί Χριστιανοί. Άλλοι, όπως ο Thomas Jefferson και ο Ben Franklin, ήταν Ντεϊστές που απέρριψαν τον παραδοσιακό Χριστιανισμό και την εκκλησία.

Ο Thomas Jefferson έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο, «Η ζωή και τα ήθη του Ιησού της Ναζαρέτ», στο οποίο εξέθεσε ποια μέρη της Βίβλου βρήκε χρήσιμα και ποια πίστευε ότι θα μπορούσαν να απορριφθούν. Σαν Ντεϊστής, κράτησε όλες τις ενότητες σχετικά με την ταπεινότητα, την ειλικρίνεια, τη μη βία και τη συμπόνια και απέρριψε όλα τα μέρη που αντιφάσκουν στην κατανόηση της επιστήμης.

Ο Ντεϊσμός έπεσε σε παρακμή αφού ο Charles Darwin αποκάλυψε τον μηχανισμό της φυσικής επιλογής, ο οποίος μετέτρεψε την κατανόησή μας για τον φυσικό κόσμο, δείχνοντας πώς η εμφάνιση του σχεδιασμού θα μπορούσε να προκύψει από τις αλληλεπιδράσεις των τυφλών (αλλά όχι τυχαίων!) φυσικών δυνάμεων.

Ο Darwin κατέστησε δυνατή την εξήγηση του φυσικού σχεδιασμού χωρίς να καταφύγει σε έναν πραγματικό δημιουργό. Έτσι, οι επιστήμονες δεν χρειάζονταν πλέον τη θεϊκή παρέμβαση η οποία και γενικά εγκαταλείφθηκε.

Ωστόσο, παρόλο που ο Ντεϊσμός δεν είναι πλέον η μεγαλύτερη θρησκεία μεταξύ επιστημόνων και φιλοσόφων όπως ήταν στην Αμερική και τη Βρετανία του 18ου αιώνα, οι ιδέες του υπάρχουν ακόμη και μέχρι σήμερα.

Για παράδειγμα, ορισμένοι Χριστιανοί αντιμάχονται ότι η Μεγάλη Έκρηξη (BigBang) ήταν πράξη του Θεού, αλλά ότι δεν υπήρξαν ποτέ θαύματα ή θεϊκές παρεμβάσεις. Ο Θεός, υποστηρίζουν, δημιούργησε το σύμπαν και στη συνέχεια επέστρεψε για να το παρακολουθήσει.

Για παράδειγμα, ορισμένοι εξελικτικοί βιολόγοι σήμερα είναι Ντεϊστές, πιστεύοντας ότι ο Θεός δημιούργησε την πρώτη σπίθα που προκάλεσε για να γεννηθεί ζωή, αλλά από τότε η εξέλιξη ενεργεί χωρίς καμία βοήθεια ή παρέμβαση του. Παρ ‘όλα αυτά, η πλειοψηφία των ιστορικών Ντεϊστών θεωρούνται σήμερα άθεοι.

Σχετικά άρθρα

Η ποίηση της Μαρίας Μουσοπούλου: Από το «…σαν βροχή…» στο «βλέμμα ένδον»

Ποίηση για την Επανάσταση του 1821

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Παλιές εγκυκλοπαίδειες που η αξία τους δε χάνεται | Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X