Sparmatseto
Αφιερώματα Πρόσωπα

Γεώργιος Κωστάκης – Ο “ευεργέτης” της Ρωσικής avant-garde

Ένας παγκόσμιος θησαυρός εκτίθεται τις τελευταίες δεκαετίες στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την φημισμένη Συλλογή Κωστάκη, την πιο σημαντική συλλογή Ρωσικής Πρωτοποριακής Τέχνης εκτός της Ρωσίας.

Η συλλογή περιλαμβάνει έργα που εκδηλώνουν όλα τα ρεύματα και τις τάσεις αυτής της πιθανώς πιο πρωτοποριακής και μαγευτικής εποχής στην παγκόσμια τέχνη, μια εποχή που άνθισε στη Ρωσία κατά τις αρχές του 20ού αιώνα και η οποία έρχεται τις τελευταίες δεκαετίες να προσελκύσει σταθερά το έντονο ενδιαφέρον των μεγάλων μουσείων σε όλη την Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Ποιος ήταν ο Γιώργος Κωστάκης και πώς απέκτησε την ιδέα για να χτίσει τη συλλογή του;

Ο Γιώργος Κωστάκης γεννήθηκε το 1913 στη Μόσχα από Έλληνες γονείς. Εργάστηκε ως οδηγός στην Ελληνική Πρεσβεία της Μόσχας. Παρόλο που δεν είχε ιδιαίτερη καλλιτεχνική καλλιέργεια, είχε μια σπάνια προδιάθεση και ένα αλάθητο ένστικτο.

Ο Κωστάκης ξεκίνησε αγοράζοντας θρησκευτικές εικόνες, αντικείμενα λαϊκής τέχνης και πίνακες ολλανδών ζωγράφων του 18ου αιώνα.

Το ενδιαφέρον του για τη συλλογή ρωσικής πρωτοποριακής τέχνης ξεκίνησε το 1946 όταν συνάντησε έναν πίνακα από την Olga Rozanova. Κατά την εποχή του Στάλιν, η μοντερνιστική τέχνη απαγορεύτηκε και πουλιόταν σε εξευτελιστικές τιμές, με τους καλλιτέχνες είτε να περιθωριοποιούνται ή να μην βρίσκονται καν στη ζωή.

Για μια περίοδο περίπου τριάντα ετών και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70, ο Κωστάκης συγκέντρωσε μια τεράστια συλλογή ρωσικής πρωτοποριακής τέχνης, της μεγαλύτερης στον κόσμο, πιστεύοντας ότι «οι άνθρωποι θα την χρειαστούν και θα την εκτιμήσουν κάποια μέρα» , όπως έλεγε συχνά, σώζοντας αυτά τα έργα από κάποια λήθη και καταστροφή. Ήλπιζε να χτίσει ένα μουσείο στη Μόσχα για να φιλοξενήσει τη συλλογή έργων τέχνης του, αλλά το όνειρό του δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Το 1977 εγκατέλειψε τη Σοβιετική Ένωση και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, έχοντας δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του στην γκαλερί Tretyakov, ενώ απέκτησε άδεια εξαγωγής και μετέφερε τα υπόλοιπα έργα τέχνης στην Ευρώπη. Πέθανε στην Αθήνα, το έτος 1990.

Liubov Popova-Painterly architectonics (1918)

Πότε ανακάλυψε η Δύση τη ρωσική πρωτοπορία;

Μέχρι τη δεκαετία του 1970, η ρωσική πρωτοπορία ήταν ελάχιστα γνωστή στη Δύση. Η μόνη εξαίρεση ήταν ένα βιβλίο της Βρετανίδας ιστορικού τέχνης και συγγραφέως Camilla Gray με τίτλο «The Russian Experiment in Art» (Το ρωσικό πείραμα στην τέχνη), το οποίο εκδόθηκε το 1969 στην αγγλική γλώσσα, και κάποιες περιστασιακές εκθέσεις που αφορούσαν έργα καλλιτεχνών που είχαν αποφύγει τη Δύση από τη Σοβιετική Ένωση (Wassily Kandinsky, Marc Chagall, Natalia Goncharova, Michael Larionov και άλλοι).

Το 1977 ο Κωστάκης κατάφερε να ανακτήσει μέρος της συλλογής του που είχε απομείνει στη Σοβιετική Ένωση, κατόπιν συμφωνίας με το Υπουργείο Πολιτισμού της ΕΣΣΔ.

Στη συνέχεια, μέρος των έργων τέχνης άρχισε να εκτίθεται σε όλο τον κόσμο. Η πρώτη στάση ήταν το Ντίσελντορφ, ακολουθούμενη από εκθέματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αγγλία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη αναγνώριση της συλλογής έγινε το 1981 με την έκθεση στο Μουσείο Guggenheim στη Νέα Υόρκη.

 

Πώς κατέληξε η συλλογή στη Θεσσαλονίκη;

Όταν ο Γιώργος Κωστάκης εγκατέλειψε τη Σοβιετική Ένωση στα τέλη της δεκαετίας του ’70 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, παίρνοντας μέρος της συλλογής του μαζί του. Το 1995 διοργανώθηκε η πρώτη έκθεση των έργων στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, με την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Άννας Καφέτση.

Το 1998 το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού έλαβε την τολμηρή απόφαση να αγοράσει τη Συλλογή. Το 2000 η Συλλογή αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με δάνειο από την Εθνική Τράπεζα.

Το δάνειο εξοφλήθηκε το 2010 και τότε η συλλογή πέρασε στην δικαιοδοσία του ελληνικού κράτους. Με τη συνεργασία της Αλίκης Κωστάκη, κόρης του συλλέκτη, τα έργα αποκτήθηκαν από το Μουσείο, μαζί με τα αρχεία του συλλέκτη που δόθηκαν ως δωρεά.

Από τότε, επιλεγμένα έργα από τη Συλλογή παρουσιάζονται σε περιοδικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, ή σε άλλους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Kazimir Malevich – Workers of the world, unite! (1918)

Τι περιλαμβάνει η Συλλογή;

Η Συλλογή Κωστάκη στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης περιλαμβάνει 1277 έργα τέχνης (πίνακες, σχέδια, κατασκευές, κεραμικά κ.λπ.) από καταξιωμένους Ρώσους πρωτοπόρους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων Kazimir Malevich, Liubov Popova, Vladimir Tatlin, Alexander Rodchenko, Ivan Kliun, Gustav Klutsis, Solomon Nikritin, Olga Rozanova, Varvara Stepanova, Nadezhda Udaltsova, Mikhail Matyushin και Pavel Filonov.

Θεωρείται ότι περιλαμβάνει όλες τις τάσεις και τα ρεύματα του ρωσικού πρωτοποριακού κινήματος.

 

Ποια είναι τα κυριότερα εκθέματα;

Υπάρχουν πάνω από 200 έργα της Liubov Popova, που καλύπτουν πλήρως την ανάπτυξη των διαφόρων στυλ που εξέφρασε αυτή η αξιόλογη καλλιτέχνης.

Ένας μεγάλος αριθμός έργων του Solomon Nikritin, καλλιτέχνη της δεύτερης γενιάς avant-garde και ιδρυτής της ομάδας προβολής (το μεγαλύτερο μέρος του έργου του μοιράζεται αυτή τη στιγμή η Πινακοθήκη Tretyakov της Μόσχας και το SMCA της Θεσσαλονίκης).

Περίπου 80 σπάνια έργα του Gustav Klutsis, ενός Λετονού καλλιτέχνη που εκτελέστηκε από το καθεστώς του Στάλιν το 1938. Πολύ λίγα από τα έργα του έχουν επιβιώσει, με την πλειονότητα να βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Λετονίας στη Ρίγα.

Ένας μεγάλος αριθμός σχεδίων του Ivan Kliun, που μας επιτρέπουν να ανακατασκευάσουμε πολλά από τα χαμένα έργα του καλλιτέχνη.

Έργα από τα αδέλφια Ender (δύο αδελφές και δύο αδέλφια, όλοι μαθητές του Mikhail Matiushin).

Συλλογή έργων ζωγραφικής και ζωγραφικής από τον Aleksandr Rodchenko με ημερομηνία πριν από το 1921 (μετά ο καλλιτέχνης αποσύρθηκε από τη ζωγραφική και στράφηκε στη φωτογραφία).

Συλλογή αντικειμένων από πορσελάνη από καλλιτέχνες όπως οι Wassily Kandinsky, Nathan Altman, Nikolai Suetin και άλλοι.

 

Τι είναι τόσο ξεχωριστός ο ρωσικός μοντερνισμός;

Ο ρωσικός μοντερνισμός είναι ένας όρος που εμφανίστηκε στο δυτικό κόσμο για να περιγράψει τα καλλιτεχνικά, οπτικά, λογοτεχνικά, μοντερνιστικά κινήματα που εμφανίστηκαν στη Ρωσία από το 1905 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1930.

Οι καλλιτέχνες εκείνη την εποχή έρχονται σε σύγκρουση με τις προηγούμενες τάσεις του ρεαλισμού και του συμβολισμού και αναζήτησαν μια νέα γλώσσα έκφρασης. Δεν μπορούσε κανείς να δει αυτή τη μορφή τέχνης ξεχωριστά λόγω της ανάγκης για επαναστατικές αλλαγές στην κοινωνία στην προ-επαναστατικής Ρωσίας.

Και αυτός ακριβώς ο επαναστατικός τρόπος σκέψης χαρακτηρίστηκε ως επικίνδυνος και απαγορεύτηκε τη δεκαετία του ’30 κατά την άνοδο του Στάλιν.

Οι πρώην εξέχοντες καλλιτέχνες του κινήματος του ρωσικού μοντερνισμού απομακρύνθηκαν από το σταλινικό καθεστώς, διώχθηκαν σκληρά και σε ορισμένες περιπτώσεις εκτελέστηκαν για να δώσουν χώρο στους εκπροσώπους του σοσιαλιστικού ρεαλισμού.

 

Πώς προωθείται η Συλλογή Κωστάκη;

Τα τελευταία χρόνια η Συλλογή ταξιδεύει συνεχώς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έργα από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχουν φιλοξενηθεί σε εκθέσεις στα MOMA, Guggenheim, Tate Modern, Royal Academy of Arts, Martin Gropius Bau, MUMOK, Maillol Museum, Reina Sofia, La Caixa Forum και αλλού.

Υπάρχει επίσης πολλή δραστηριότητα στον ερευνητικό τομέα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς τα τελευταία χρόνια μια νέα γενιά ερευνητών του ρωσικού μοντερνισμού συνέβαλε με νέες προσεγγίσεις και ανακαλύψεις στη μελέτη αυτού του μεγάλου αισθητικού φαινομένου.

Ο απώτερος στόχος είναι να καταστεί το Μουσείο ζωτικό κέντρο έρευνας και δημιουργικότητας, καθώς και ένα φόρουμ για την συζήτηση και την προώθηση θεωρητικών θεμάτων.

(Το άρθρο βασίζεται στο κείμενο Costakis Collection – The World Treasure of Russian Modernism in Thessaloniki της Chryssa Nanou)

Σχετικά άρθρα

«Όλες οι τέχνες για τον Καραγκιόζη» | Έκθεση για το θέατρο Σκιών στην Ξάνθη

Σαν σήμερα έφυγε ο αγωνιστής συγγραφέας Γιάννης Μαγκλής

Λειτουργισμός (ή φονξιοναλισμός) | Θα μπορούσε η τεχνητή νοημοσύνη να έχει συνείδηση

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X