Sparmatseto
Αφιερώματα

Το Μεγαλείο της αναμονής | Του Άρι Ασσαριωτάκη

Γενικά η αναμονή ως στάση ζωής, κατέχει ένα μεγάλο μερίδιο του πολύτιμου χρόνου που μας αναλογεί ως όντα σ αυτή τη ζωή.

Θα μπορούσε κανείς να πει ακόμα πως, ίσως όλη τη ζωή μας απαρτίζεται από  ποικίλες χρονικές διάρκειες αναμονής.

Υπάρχουν στη ζωή μας αναμονές με τεράστια ποικιλία  χρονική και ποιοτική  που γι’  αυτό το λόγο άλλωστε τη καθιστούν εξαιρετικά νοηματική και ενδιαφέρουσα.

Το έμβρυο αναμένεται μέσα σε διάστημα 9 μηνών να γεννηθεί ως νεογνό, έπειτα αναμένεται να γίνει παιδί, έπειτα έφηβος, ενήλικας κλπ, κλπ.

Αναμονή για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων, αναμονή για την απόκτηση του πτυχίου, αναμονή για τη τελετή αποφοίτησης

Αναμονή ευρέσεως εργασίας, αναμονή ανταπόκρισης του εργοδότη για το βιογραφικό του υποψηφίου εργαζόμενου.

Αναμονή ανακοίνωσης εκλογικών αποτελεσμάτων, αναμονή μια δικαστικής απόφασης, αναμονή μικροβιολογικών εξετάσεων, αναμονή έκβασης εγχειρητικής επέμβασης, αναμονή συντάξεων, αναμονή έγκρισης δανειοδότησης, αναμονή βελτίωσης καιρικών συνθηκών, αναμονή διακοπών, αναμονή καλοκαιρινής άδειας  , αναμονή πτήσης , αναμονή ασφαλτόστρωσης του παράδρομου της γειτονιάς σου, αναμονή στο ακουστικό σου, αναμονή για το τερματισμό  μιας φασιστικής διακυβέρνησης, αναμονή για την αποδοτικότητα των μέτρων προστασίας κοινού (lockdown), αναμονή αποτελεσματικού εμβολίου για μια πανδημία  και ούτω καθεξής.

Αλλά και αναμονή για ερωτική ανταπόκριση, ένα ερωτικό φιλί,  αναμονή για φιλική ανταπόκριση, αναμονή για ένα σημαντικό τηλεφώνημα ή μήνυμα ,αναμονή για ένα add φιλίας στο facebook, αναμονή να κερδίσεις το λαχείο.

Δε θα έπρεπε να παραλείψουμε την αναμονή του καλλιτέχνη για την έκβαση του φιλοτεχνήματος του, την αναμονή για την αποδοχή ή μη του δημιουργήματος του.

Φιλοσοφικά, θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε και την αναμονή ζωής και θανάτου στα όρια της αισιόδοξης άποψης για το πρώτο και της απαισιόδοξης για το δεύτερο.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την ύπαρξη των χρονικών αναμονών στη καθημερινότητα μας, η ποιότητα των οποίων καθορίζουν στο μέγιστο βαθμό και τη ποιότητα της καθημερινότητας αυτής

Αυτό το γεγονός μας «αναγκάζει» να πάρουμε θέση απέναντι σ αυτό το αναπόφευκτο φαινόμενο της διάχυτης παντού αναμονής.

Μπορούμε να συμπεράνουμε αβίαστα πως η αναμονή είναι η μήτρα της προσδοκίας ,είτε αυτή είναι οπτιμιστική(αισιόδοξη), είτε είναι πεσιμιστική(απαισιόδοξη).

Όμως πρέπει να διαλέξουμε το πρόσημο της προσδοκίας που γεννά η αναμονή για να την καταστήσουμε πιο παραγωγική και όσο γίνεται εκεί που απαιτείται ανώδυνη.

Τι Διαλέγουμε λοιπόν; το:…. «Η Ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας για επιβίωση, με τη βεβαιότητα ότι στο τέλος θα ηττηθείς»(Σόπενχάουερ)…ή μήπως διαλέγουμε το:…. «Ακόμα κι αν ήξερα ότι αύριο ο κόσμος θα εξαφανιζόταν, εγώ πάλι θα φύτευα σήμερα τη μηλιά μου.»( Μάρτιν Λούθερ Κινγκ)

Ο Κάρλ Πόππερ έλεγε ότι ο κόσμος χωρίζεται σε αισιόδοξους και απαισιόδοξους. Έλεγε επίσης ότι οι απαισιόδοξοι συνήθως έχουν δίκιο, αλλά ο κόσμος προόδευσε χάρη στους αισιόδοξους. Θεωρούσε τον οπτιμισμό ηθική υποχρέωση των επιστημόνων και διανοούμενων, όχι υπό την έννοια της βεβαιότητας των προκατασκευασμένων εμμονών τους, αλλά ως προϋπόθεση για να δημιουργούν κίνητρα και ελπίδες και να ενισχύουν πίστη στη δυνατότητα του ανθρώπου να αλλάζει και να δημιουργεί.

Η δική μου άποψη συνοψίζεται σ αυτό που είπε ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ « Η απαισιοδοξία ποτέ δεν κέρδισε καμιά μάχη.

Σκεφτείτε την ανυπέρβλητη δύναμη των στιγμών  της αναμονής του ερωτικού σου συντρόφου, είναι  ακόμα πιο δυνατές και από την  ίδια τη συνάντηση μαζί του.

Σκεφτείτε τον καρδιοπαθή που επέζησε, αναμένοντας αισιόδοξα και παραγωγικά το baypass που του έσωσε τη ζωή.

Καλό είναι να αξιοποιήσουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο  το «εργαλείο» αναμονή και να το χρησιμοποιήσουμε για  θετικές   προσδοκίες  και αισιόδοξες ενεργειακές στάσεις απέναντι στο καθηλωτικό μεγαλείο και  θαύμα της Ζωής.

Σχετικά άρθρα

ΝΤΕΪΣΜΟΣ ή ΔΕΪΣΜΟΣ – Υπάρχει αυτονόητο στην αλήθεια;

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Θανάσης Μουσόπουλος | 50 χρόνια στα γράμματα και στον πολιτισμό και ο Στέφανος Ιωαννίδης

Θανάσης Μουσόπουλος

Ζήσε ελεύθερο, παιδί της καταχνιάς. Henry David Thoreau, 1817-1862

Μάρθα Αποστολίδου

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X