Sparmatseto
Εικαστικά

Οπτικοποιώντας την ανθρωπότητα | Μια ψηφιακή έκθεση των μεγαλύτερων μουσείων της χώρας

 

Οπτικοποιώντας την ανθρωπότητα | Μια ψηφιακή έκθεση των μεγαλύτερων μουσείων της χώρας  

 

 

Οπτικοποιώντας την ανθρωπότητα

Μία ψηφιακή έκθεση σε τρεις ενότητες, βασισμένη στα έργα των μόνιμων συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του MOMus – Mητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Δικτύου Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ.

 

Πέρα από την παγκόσμια ανθρωπιστική και οικονομική κρίση, στην Covid-19 εποχή η ανθρωπότητα καλείται να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες προκλήσεις που σχετίζονται με την αυξανόμενη οικονομική ανισότητα, το ανεξέλεγκτο κλίμα φόβου, τον αυθαίρετο περιορισμό ατομικών ελευθεριών και την εργασιακή αβεβαιότητα. Προκλήσεις που καθιστούν πιο επίκαιρη από ποτέ τη συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, 70 χρόνια μετά την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η τέχνη μπορεί να ξεπεράσει εμπόδια όπως η γλώσσα, η κουλτούρα και η πολιτική. Καταγράφει, ερμηνεύει και αποκαλύπτει αλήθειες πέρα από το ορατό. Η έκθεση Οπτικοποιώντας την Ανθρωπότητα επιχειρεί να παρουσιάσει, άλλοτε με ευθύ και άλλοτε με υπαινικτικό τρόπο, εικόνες θάρρους και αδικίας, ελπίδας και απελπισίας, μικρές και μεγάλες επιτυχίες και αποτυχίες του ανθρώπου να προστατέψει τον άνθρωπο.

 

 

Η έκθεση

Η έκθεση είναι διαρθρωμένη σε τρεις ενότητες κάθε μία από τις οποίες περιλαμβάνει έργα και από τους τρεις συμμετέχοντες φορείς. Η ενότητα με τίτλο Animus Immortalis Est θίγει το φλέγον ζήτημα της αξίας της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε μια εποχή που ο φονταμενταλισμός, ο φασισμός, ο θρησκευτικός εξτρεμισμός και η τρομοκρατία απειλούν τις ανθρωπιστικές αξίες πάνω στις οποίες δομήθηκε η Ευρώπη μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Η δεύτερη ενότητα με τίτλο Κάτι Σαν Σπίτι, ασχολείται με την έννοια της Εστίας τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά: η παγκοσμιοποίηση έχει μετατρέψει εκατομμύρια ανθρώπους από πολίτες σε μετανάστες, το δικαίωμα στην κατοικία, στην ασφάλεια αλλά και στον αυτοπροσδιορισμό είναι λιγότερο δεδομένα από ποτέ. Τί σημαίνει «σπίτι» για τον καθένα από μας; Τέλος η ενότητα με τίτλο Κλιματική Κρίση παρουσιάζει έργα που στόχο έχουν να καταδείξουν το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των μοιραίων περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών της, ήδη παγκοσμίως αισθητών, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα, εάν η ανθρωπότητα πλέον δύναται και σκοπεύει να διορθώσει τα περιβαλλοντικά λάθη της.

 

 

Δίκτυο Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού ΥΠΠΟΑ –  Project 1

Το Δίκτυο Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Εικαστικών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ και λειτουργεί υπό τη μορφή συνεργατικής πλατφόρμας στην οποία συμμετέχουν οι εποπτευόμενοι μουσειακοί φορείς σύγχρονου πολιτισμού.

Η ιδέα προέκυψε από την επιτακτική ανάγκη των καιρών μας και τα προτάγματα της διεθνούς μουσειακής πρακτικής για τη δημιουργία ενός πλέγματος συνεργειών και συνεργασιών με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, την εξεύρεση συνεργατικών τρόπων και εργαλείων, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την από κοινού ανάδειξη των έργων που ανήκουν στις δημόσιες συλλογές της χώρας.

Η ψηφιακή έκθεση “Οπτικοποιώντας την ανθρωπότητα” αποτελεί την πρώτη επίσημη δράση του Δικτύου για την οποία συνεργάστηκαν η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης.    Εγκαινιάστηκε μ’ αυτόν τον τρόπο ένα συλλογικό εκθεσιακό εγχείρημα, στο οποίο για πρώτη φορά τα μεγαλύτερα μουσεία μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης της χώρας συνεργάστηκαν για την υλοποίηση μιας υψηλού επιπέδου διεθνούς έκθεσης αφιερωματικού χαρακτήρα.

 

Απολαύστε τις εκθέσεις κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα

Takis αφιέρωμα | Όλο το αφιέρωμα του sparmatseto στον μεγάλο γλύπτη

Βασίλειος Μακέδος

Art Traveling | ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ 500: Ένα σύγχρονο μουσείο στην καρδιά της Σόφιας

Δήμητρα - Μαρία Στεργίου

Δεν υπάρχουν σκουπίδια, μόνο τέχνη..!!!(Θάνος Μαυροδής)

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X