Sparmatseto
Αφιερώματα

Η Ψυχολογία της Τέχνης: Έννοιες και Χαρακτηριστικά

Η ψυχολογία ανοίγει την πόρτα σε μια άλλη προοπτική της τέχνης γεμάτη από την ανθρώπινη ψυχή. Η ψυχολογία της τέχνης είναι ένα πεδίο ψυχολογίας που μελετά τη δημιουργικότητα και την καλλιτεχνική εκτίμηση από ψυχολογική άποψη.

Οι στόχοι της ψυχολογίας της τέχνης είναι παρόμοιοι με εκείνους που επιδιώκονται από άλλους σχετικούς κλάδους της ψυχολογίας. Εδώ μπορούμε να συμπεριλάβουμε τους κλάδους που μελετούν βασικές διαδικασίες όπως αντίληψη, μνήμη και συναίσθημα, καθώς και τις υψηλότερες λειτουργίες της σκέψης και της γλώσσας.

Ωστόσο, ο στόχος αυτής λειτουργίας δεν είναι μόνο πρακτικός αλλά και θεωρητικός. Προσπαθεί να επεξεργαστεί τις θεωρίες τόσο της δημιουργικής όσο και της αντιληπτικής ικανότητας. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο, δεν παραβλέπει τις θεμελιώδεις έννοιες και τις αρχές της επιστημονικής ψυχολογίας.

Η ψυχολογία της τέχνης δεν περιλαμβάνει μόνο τα δικά της πεδία, αλλά και εκείνα που μελετά η ψυχολογία και που σχετίζονται μαζί της. Έτσι η ψυχοβιολογία, η εξελικτική ψυχολογία, η ψυχοπαθολογία ή οι μελέτες της προσωπικότητας είναι τομείς με τους οποίους η τέχνη έχει σχέση με τις διαφορετικές πτυχές που έχουν κοινό σκοπό.

Για πολλές χώρες, η ψυχολογία της τέχνης είναι μια νέα πραγματικότητα. Πολλοί ψυχοθεραπευτές ήθελαν να μελετήσουν και να δοκιμάσουν τα θεραπευτικά αποτελέσματα της τέχνης τόσο μεμονωμένα όσο και σε ομάδες.

Ωστόσο, η λεγόμενη ψυχολογία της τέχνης έχει γίνει αρκετά δημοφιλής. Βασίζεται στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και στη μείωση του άγχους χάρη στην εκμάθηση κλασικών καλλιτεχνικών τεχνικών (ζωγραφική, γλυπτική και συμπληρωματικές πλαστικές τέχνες κ.ά.).

Οι ψυχολόγοι με εμπειρία στον τομέα των πλαστικών τεχνών μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργική παραγωγή ως διαμεσολαβητή σε θεραπευτικές τεχνικές. Με αυτόν τον τρόπο παρακολουθούν συμπεριφορές που σχετίζονται με τον ψυχισμό, την υποκειμενικότητα, τον πολιτισμό και την κοινωνία.

“Art can permeate the very deepest part of us, where no words exist-Eileen Miller”

Υπήρξαν πολλές ποικίλες αναφορές σε αυτήν την πρακτική. Η σχολή Gestalt, οι Gustav Fechner, Sigmund Freud, Vygotsky και Gardner ήταν οι κύριοι συγγραφείς που έχουν αναπτύξει έναν σχετικό ρόλο στη δημιουργία της.

Για τον Vygotsky, ο υψηλότερος βαθμός ευγένειας είναι η έκφραση της τέχνης και του πολιτισμού ως ένα μέσο κοινωνικο-ιστορικής εξέλιξης. Η διδακτορική του διατριβή για την ψυχολογία της τέχνης αποτέλεσε ορόσημο στην ψυχολογία,  κάνοντας το «ασυνείδητο» να καθορίσει τις βασικές πτυχές της τέχνης.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν πρόσφατα ότι η ζωγραφική επιτρέπει την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, της ορμόνης που αναδυκνύει το αίσθημα της ικανοποίησης και των ενδορφινών, των ορμονών που δίνουν το αίσθημα της ευεξίας που απελευθερώνονται όταν ασκούμαστε.

Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε ότι όταν τελειώνει ένα έργο τέχνης μας παρέχει ένα αίσθημα ευτυχίας παρόμοιο με αυτό που βιώνεις όταν έχεις παιδιά. Αυτό οφείλεται στην απελευθέρωση της οξυτοκίνης.

Μερικά από τα κύρια οφέλη της είναι τα εξής:

  • Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων.
  • Απελευθέρωση από το άγχος .
  • Ψυχική και ψυχολογική ευμάρεια.
  • Έλεγχος της συμπεριφοράς.
  • Εργασία στο υποσυνείδητο ως γνωσιακή μέθοδο.

Εν ολίγοις, αν και η τέχνη της ψυχολογίας είναι μια πρόσφατη τεχνική, μέρος της προέλευσής της είναι η αρχική διατριβή του Vygotsky. Αυτή η διατριβή θεωρείται σαν μέθοδος αυτογνωσίας όταν εργάζεστε με το υποσυνείδητο. Είναι επίσης ένα ουσιαστικό στοιχείο της μελέτης σε διαφορετικούς κλάδους της ψυχολογίας.

Για παράδειγμα, στο πλαίσιο μιας ψυχολογικής αξιολόγησης χρησιμοποιείται ως απάντηση σε πιο συγκεκριμένα ενδιαφέροντα του αξιολογητή, ενώ σε εργαστήρια καλλιτεχνικής θεραπείας οι ειδικοί την χρησιμοποιούν ως δωρεάν θεραπευτικό εργαλείο για την ενίσχυση της αυτογνωσίας.

Η επίγνωση της ψυχολογίας της τέχνης ανοίγει τις πόρτες σε έναν υπέροχο κόσμο έκφρασης σε οποιονδήποτε τομέα της κάθε καλλιτεχνικής εκδήλωσης.

Σχετικά άρθρα

Βασίλης Ταβουλτσίδης, η νέα ποιητική φωνή της Ξάνθης | Του Θανάση Μουσόπουλου

Θανάσης Μουσόπουλος

Casa Azul | Κάντε μια ψηφιακή ξενάγηση στο σπίτι-μουσείο της Frida Kahlo

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Steve Miller Band-Bingo- Από την άγρια Δύση στο σήμερα!!!

Βασίλης Δελιάδης

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X