Sparmatseto
Αφιερώματα Πρόσωπα

Το ημερολόγιο ενός διαφθορέα, μια διαφορετική θέαση του έρωτα | Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Ανέκαθεν έτρεφα μεγάλη εκτίμηση στον Δανό φιλόσοφο Σαίρεν Κίρκεγκορ (Søren Aabye Kierkegaard), ο οποίος θεωρείται επίσημα ως ο πρώτος Υπαρξιστής φιλόσοφος. Ο Λούντβιχ Βιτγκενστάιν είχε χαρακτηρίσει τον ίδιο ως έναν από «τους σπουδαιότερους φιλοσόφους του 19ου αιώνα» με την επιρροή του να διαφαίνεται και σε μεταγενέστερες μορφές του πνεύματος.

Ο Κίρκεγκορ (1813-1855) προσέγγισε με ευαισθησία και οξυδέρκεια σημαντικά θρησκευτικά θέματα, απόρροια της θρησκευτικής του φύσης αλλά και του τρόπου με τον οποίο ο ίδιος μεγάλωσε στα παιδικά του χρόνια.

Έβδομο παιδί του Μίκαελ Πέντερσεν Κίρκεγκωρ (Michael Pedersen Kierkegaard), ενός βαθιά θρησκευόμενου ανθρώπου και συνταξιούχου έμπορου ειδών ιματισμού, ο οποίος καλλιέργησε στα παιδιά του το φόβο ότι θα πεθάνουν πριν από τα 33 τους χρόνια, την ηλικία στην οποία σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός, ως τιμωρία για τις δικές του αμαρτίες.

Ο φόβος του τελικά δεν ευοδώθηκε, καθώς δύο από τα παιδιά του επέζησαν μετά από τα 33 τους χρόνια, αλλά η εμφύσηση του φόβου αυτού στο παιδί και αργότερα έφηβο Κίρκεγκορ, τον έσπρωξαν στη θρησκευτική αναζήτηση, την εμβάθυνση στον υπαρξιακό φόβο.

Σε όλη του τη ζωή ο Κίρκεγκορ διερεύνησε θρησκευτικά θέματα, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του δε δίσταζε να αντιπαρατεθεί και δημόσια με την επίσημη Εκκλησία επειδή θεωρούσε ανούσιες και τυπολατρικές πολλές από τις πρακτικές της.

Το Ημερολόγιο Ενός Διαφθορέα ανήκει στο δικό μου αγαπημένο βιβλίο του συγκεκριμένου στοχαστή, ένα βιβλίο-εξομολόγηση που πραγματεύεται το βίωμα του Έρωτα από την πλευρά ενός ανθρώπου ο οποίος χαρακτηριζόταν παίκτης, μέχρι τη στιγμή που αποφασίζει να αφοσιωθεί στο συναίσθημα αυτό ολοκληρωτικά. Σε μία εποχή όπως η σημερινή όπου πολλοί άνθρωποι προσπαθούν μέσω των υλικών απολαύσεων και αγαθών η του σεξ να καλύψουν το κενό μέσα τους, τέτοια βιβλία πάντοτε αξίζει να έρχονται στο προσκήνιο και να μελετάμε εμείς οι αναγνώστες τις ανάγλυφες αλήθειες τους.

Ο Κίρκεγκορ με εμβάθυνση στη Χριστιανική Θεολογία αλλά και την κυρίαρχη αντίληψη του Υπαρξισμού, δημιουργεί μία μυθοπλασία με κυρίαρχο συναίσθημα την ειρωνεία προς τον Έρωτα και τη διαρκή αναζήτησης της σαρκικής και μόνο ικανοποίησης.

Το άγαλμα του Σαίρεν Κίρκεγκορ στην Κοπεγχάγη

Πρωταγωνιστής στο έργο αυτό του Κίρκεγκορ είναι ο έξυπνος, με δόλο και στρατηγική στον Έρωτα Ιωάννης. Οι άλλες γυναίκες δεν είναι Υπάρξεις, αλλά αντικείμενα που σκοπό έχουν να τονώσουν το Εγώ του και να καλύψουν –έστω και επιδερμικά-το κενό της ύπαρξής του. Και ενώ ο Ιωάννης είναι ένας Δον Ζουάν, ζει σε μία πνευματική αναστάτωση διαρκώς, διότι δεν έχει αντιληφθεί τον πραγματικό του ρόλο και τη συνέπεια των πράξεών του.

Ο Κίρκεγκορ περιγράφει εξαιρετικά δυνατά τον αγώνα του κυρίαρχου ήρωα για απεγκλωβισμό από τα εσωτερικά του δεσμά με απώτερο σκοπό την ένωση με τον πραγματικό εαυτό του.

Θεωρώ το Ημερολόγιο Ενός Διαφθορέα ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία του μεγάλου Δανού φιλοσόφου, μία ευαίσθητη και ταυτόχρονα δυναμική προσωπική εξομολόγηση ενός ατόμου η οποία προβάλλει τις κυρίαρχες αισθητικές και ηθικές πεποιθήσεις του ίδιου του φιλοσόφου. Αξίζει να το διαβάσει ο κάθε αναγνώστης που ενδιαφέρεται για Φιλοσοφία και που ασχολείται ιδιαίτερα με το φιλοσοφικό κίνημα του Υπαρξισμού.

Σχετικά άρθρα

Εμμανουήλ Ροΐδης | Ανεπανάληπτος Μαέστρος του Λόγου (μέρος Ι)

Βασίλειος Μακέδος

Ψαλμοί | Ένα βιβλίο θεραπεία της ψυχής

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή | ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X