Sparmatseto
Βιβλίο

Ο Βασίλειος Γ. Φαρασόπουλος και «Ο Γλυκασμός των Αγγέλων»

 

Ο Βασίλειος Γ. Φαρασόπουλος και «Ο Γλυκασμός των Αγγέλων»

 

Ο Γλυκασμός των Αγγέλων

Τον Βασίλη Φαρασόπουλο τον γνώρισα πριν από δύο δεκαετίες, μέσα από τα γραπτά του, τις δημοσιεύσεις του σε θρακικά περιοδικά και εφημερίδες. Ταύτισα την έντονη προσωπικότητά του με το θρακιώτικο παραμύθι και τραγούδι. Όσες φορές τον συνάντησα αυτή την αίσθηση την επιβεβαίωσα με το παραπάνω. Οι αφηγήσεις και απαγγελίες του μας θυμίζουν μια εποχή που οι φωνές ήταν τρανταχτές, τα βλέμματα ήταν καθαρά κι έβλεπες στα μάτια τους άλλους.

Συναντηθήκαμε πρόσφατα στον Ίασμο σε μια ποιητική σύναξη, μετά από χρόνια, και σε λίγο είχα τη χαρά να δεχτώ το νέο, τρίτο βιβλίο του, «Ο Γλυκασμός των Αγγέλων – Ήθελαν να είναι ελεύθεροι», Στους πρόποδες του Ισμάρου, Ασκητές Ροδόπης, Δεκέμβριος 2018, σελ. 160.

Πρόκειται για ένα τεκμήριο της θρακικής λαϊκής ψυχής του 20ου αιώνα.

Στον Πρόλογό του διαβάζουμε: «Το βιβλίο περιέχει εικόνες από τη ζωή, τη δράση και τα παθήματα των ανθρώπων στα χρόνια 1931 – 1944. Είναι ένα σκευοφυλάκιο μέσα στο οποίο υπάρχουν περιγραφές από πραγματικά γεγονότα με πρωταγωνιστές ζωντανούς ανθρώπους που έχουν ονόματα και τόπους διαμονής».

Μεσοπόλεμος, πόλεμος, κατοχή. Η περιγραφή τελειώνει με την απελευθέρωση το Φθινόπωρο 1944. Ο χώρος αναφοράς είναι ο νομός Ροδόπης: Ιάσιο, Ασκητές, Κρωβύλη, φυλακές Κομοτηνής, Χάσκοβο Βουλγαρίας. Κεντρική θέση καταλαμβάνει ο πατέρας του συγγραφέα, ιερέας Γαβριήλ Φαρασόπουλος που γεννήθηκε στην Καππαδοκία το 1903 και η ζωή του (έφυγε από τούτη τη ζωή το 1993) είναι μια βασανιστική πλην δημιουργική πορεία του προσφυγικού ελληνισμού. Το βιβλίο στηρίζεται σε μαγνητοφωνημένες αφηγήσεις του πρωταγωνιστή, παπά Γαβριήλ, αλλά και άλλων αφανών ηρώων.

 

Το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε μέρη:

  • Στο πρώτο μέρος, σελ. 17 – 98, η αφήγηση της ζωής του ιερέα Γαβριήλ Φαρασόπουλου,
  • στο δεύτερο μέρος, σελ. 99 – 124, περιέχονται διάφορες μαρτυρίες,
  • στο τρίτο μέρος σελ. 125 – 128 βιογραφίες του παπα – Γαβριήλ, του παπα – Δημήτρη Καβάζη και του Δ.Μ. Σαχαρίδη,
  • στο τέταρτο μέρος σελ. 129 – 138 διάφορα μνημεία στο νομό Ροδόπης για ήρωες της περιόδου,
  • ενώ το τελευταίο πέμπτο μέρος σελ. 139 – 158 αναφέρεται στο χωριό Ασκητές.

 

Το διάβασα το βιβλίο με πολύ ενδιαφέρον, πέρα από το ζωντανό ύφος, σημειώνω ότι έμαθα πολλά για την περίοδο του Μεσοπολέμου και κυρίως της Βουλγαρικής κατοχής – για τα βάσανα που τράβηξαν οι κάτοικοι της Θράκης.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Βασίλη Φαρασόπουλο για το πόνημά του και του εύχομαι καλή δημιουργική συνέχεια.

 

 

Βασίλειος Φαρασόπουλος

Παραθέτω ένα σύντομο βιογραφικό του Βασίλη Φαρασόπουλου και ένα κείμενο από τον Πρόλογο του βιβλίου του για τα Παραμύθια της Καππαδοκίας.

Ο Βασίλης Φαρασόπουλος έχει γεννηθεί στο χωριό Ασκητές της Ροδόπης το έτος 1940. Οι γονείς του κατάγονται από το χωριό Άγιοι Ανάργυροι – Αγυρνάς Καισαρείας Καππαδοκίας. Τα πρώτα γράμματα διδάχτηκε στο Δημοτικό Σχολείο Ασκητών και συνέχισε στο Γυμνάσιο Κομοτηνής. Σπούδασε στην Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης και είναι απόφοιτος της ΣΕΛΔΕ Αλεξανδρούπολης. Υπήρξε δάσκαλος σε διάφορα σχολεία του νομού Ροδόπης και τρία χρόνια σε σχολεία της Γερμανίας.

Διετέλεσε προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό Καβάλας και Σύμβουλος Εκπαίδευσης στη Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βουκουρέστι. Είναι παντρεμένος με τη Δήμητρα Ανδρεαδάκη και έχουν δύο παιδιά. Σήμερα είναι συνταξιούχος. Ασχολείται με τη μελέτη και την έρευνα θεμάτων που αναφέρονται στον βίο και τα έργα των Ελλήνων προσφύγων και προσφυγογενών της μεγάλης μετοικεσίας.

Έχει δημοσιεύσει σχετικές μελέτες σε εφημερίδες και περιοδικά.

 

«Η Καππαδοκία δικαιούται να ονομάζεται “παραμυθένια χώρα της ανατολής” γιατί το τοπίο και η φυσική όψη του εδάφους της δίνει φτερά στην ανθρώπινη φαντασίωση. […] Οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Καππαδοκίας αποτελούν αδύναμη μειοψηφία μέσα σε όγκο αλλοφύλων και αλλοθρήσκων μαζί με τους οποίους είναι υποχρεωμένοι να βιώσουν και να επιβιώσουν. […] Μέσα στο πολύμορφο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον υπάρχουν άνθρωποι με παρατηρητικότητα και φαντασία, με πνευματική οξυδέρκεια και ευρύτητα αντιλήψεων, οι οποίοι με τα χαρίσματα που διαθέτουν αξιολογούν τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής και συνθέτουν παραμύθια, ιστορίες, ανέκδοτα και διδακτικά αποφθέγματα χρήσιμα για την ομαλή συμβίωση των ανθρώπων. […] (από τον πρόλογο)».

Σχετικά άρθρα

“Κόκκινο, γράφουμε”, Γιάννης Παπαϊωάννου- Τσαρούχης

Ανοίγει τις πύλες του το 39ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου στην Θεσσαλονίκη

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Δοκίμια: 99 μικρά κείμενα για την τέχνη του Τάσου Σταμπούλογλου

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X