Sparmatseto
Βιβλίο

Γνωρίστε τον Αιγαιακό πολιτισμό μέσα από εξαιρετικά λευκώματα ανοικτής πρόσβασης

 

Γνωρίστε τον Αιγιακό πολιτισμό μέσα από εξαιρετικά λευκώματα ανοικτής πρόσβασης

Από την Ανοικτή Βιβλιοθήκη

 

Γνωρίστε τον Αιγαιακό πολιτισμό

Η Ανοικτή Βιβλιοθήκη μας προσφέρει την ευκαιρία μέσα από τα χιλιάδες ανοικτής πρόσβασης βιβλία που διαθέτει, να γνωρίσουμε και να εντρυφήσουμε σε διάφορα αντικείμενα. Σήμερα παρουσιάζουμε τρία λευκώματα, σημεία αναφοράς στην ιστορική έρευνα την σχετική με τον Αιγιακό Πολιτισμό και τις Κυκλάδες.

Τα λευκώματα που προτείνουμε είναι τα εξής:

 

Αιγαίο – Άνθρωποι και Πολιτισμός (Τόμοι Α’ και Β’) – Λεύκωμα της Ειρήνης Σαρόγλου-Τσάκου

Με τη συγγραφή του τέταρτου βιβλίου της «Τετραλογίας», Αιγαίο – Άνθρωποι και πολιτισμός, η παρουσίαση των διάφορων περιοχών του Αιγαίου –Κρήτη, Μυκήνες/μυκηναϊκή ηπειρωτική Ελλάδα, Κυκλάδες και, πλέον, τα υπόλοιπα, μεγάλα και μικρά, νησιά– ολοκληρώνεται.

 

 

Η προσέγγιση του υλικού στον τόμο αυτό είναι, εκ των πραγμάτων, διαφορετική. Δεν εξετάζεται μόνον, και κυρίως, η πολιτισμική συνέχεια, δεν προβάλλονται αποκλειστικά τα μνημεία, κινητά και μη, αλλά παρατίθενται, διεξοδικά, τα δεδομένα που συνθέτουν ευρύτερη την εικόνα των τόπων αυτών, από την εποχή του Λίθου μέχρι και την περίοδο του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου – ενίοτε και αργότερα. Προσφέρεται πλήθος πληροφοριών, κατανεμημένων σε τρεις ενότητες, που αφορούν στο περιβάλλον -φυσικό και ανθρωπογενές, καθώς και ό,τι άλλο περιλαμβάνεται σε αυτό, όπως η χλωρίδα και η πανίδα-, στους μύθους και στις παραδόσεις, όπου εμπεριέχονται διηγήσεις και εμπειρίες περιηγητών, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις έδρασαν και ως αρχαιοκάπηλοι, παρέδωσαν όμως σημαντικά στοιχεία που διαφορετικά δεν θα είχαν διασωθεί, στις μεγάλες ιστορικές στιγμές του κάθε μέρους, αλλά και στις οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων, παρελθούσες και σύγχρονες, στην ανάδειξη σημαντικών προσωπικοτήτων και πολλές άλλες ακόμη.

Αποκτήστε πρόσβαση και κατεβάστε δωρεάν τα λευκώματα κάνοντας κλικ ΕΔΩ και ΕΔΩ

 

 

Κυκλαδικός Πολιτισμός – Λεύκωμα της Ειρήνης Σαρόγλου-Τσάκου

Το τρίτο βιβλίο της «Τετραλογίας του Αιγαίου» έχει ως θέμα τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στις Κυκλάδες στους χρόνους της Προϊστορίας και στους προ της γέννησης του Χριστού ιστορικούς χρόνους.

Καθώς η γιατρός μας ολοκλήρωνε τη συγγραφή, σχηματοποιήθηκε στο νου μου μια άποψη: αυτή η συστάδα των νησιών, που βρίσκεται στο μέσο σχεδόν του Αιγαίου κι έχει στο κέντρο της το ιερό νησί της Δήλου, αποτελεί τη γενέτειρα της ελληνικής ναυτοσύνης.

Αν κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, θα δούμε ότι η γέννηση της ελληνικής ναυτιλίας χρονολογείται στα τέλη της Νεολιθικής εποχής και στις αρχές της Εποχής του Χαλκού, που για τις Κυκλάδες ταυτίζεται με την Πρωτοκυκλαδική Ι περίοδο. Από αυτήν κιόλας την περίοδο τα κυκλαδονήσια βρέθηκαν στην πρωτοπορία του ελληνικού ναυτικού θαύματος – πράγμα που συνεχίζεται και στην εποχή μας.

 

 

Κάπως έτσι ξεκίνησε η ενότητα που αφορά τον Πρωτοκυκλαδικό πολιτισμό – που σχεδόν ταυτίζεται, θα έλεγα, με την έννοια Κυκλαδικός πολιτισμός. Σχεδόν αυθόρμητα, τα συγγραφικά βήματα της γιατρού οδηγήθηκαν στη Μεσοκυκλαδική εποχή και στον πολιτισμό που μεσουράνησε την εποχή εκείνη, τον πολιτισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας. Κι εξίσου αυτονόητα φάνηκε πως η αναφορά στις Κυκλάδες της αρχαιότητας θα ήταν ελλιπής αν δεν σκιαγραφούσε, με αδρές έστω γραμμές, τη διαδρομή τους στους ιστορικούς χρόνους, δηλαδή την πρώτη προχριστιανική χιλιετία.

Αυτή είναι η ιστορία του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας. Ενός βιβλίου γεμάτου αγάπη και θαυμασμό εκ μέρους όλων των συντελεστών του, για τη ναυτοσύνη και τη δημιουργικότητα των νησιωτών μας, για την ιστορία του τόπου μας, για τον πολιτισμό που γεννήθηκε εδώ και ακτινοβολεί αιώνες τώρα στα πέρατα του κόσμου.

 

Αποκτήστε πρόσβαση και κατεβάστε δωρεάν τα λευκώματα κάνοντας ΚΛΙΚ  ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα

Τζόρτζ Όργουελ \ Διαβάστε ελεύθερα το μυθιστόρημα 1984

Βασίλειος Μακέδος

Βιβλιοπαρουσίαση | Ε, και; (Ελένη Περινού)

ΡΟΜΠΕΡΤ ΦΙΣΕΡ και «Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία»

Θανάσης Μουσόπουλος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X