Sparmatseto
Αφιερώματα Πρόσωπα

Γιάννης Βουλτσίδης | ο λαϊκός δημιουργός της Θράκης

 

Γιάννης Βουλτσίδης |  ο λαϊκός δημιουργός της Θράκης

 

Γιάννης Βουλτσίδης

Εδώ και δύο δεκαετίες γνωρίζω μια πληθωρική φυσιογνωμία της Θράκης, έναν λαϊκό δημιουργό, τον Γιάννη Βουλτσίδη. Στον επιμελημένο χώρο του στον Ίμερο, στις Γιορτές Παλιάς Πόλης, και σε άλλους χώρους τον θαύμασα ως καραγκιοζοπαίχτη, ως παραμυθά, ως ποιητή. Πρόσφατα στο Καφενείο του Καμενίδη στην Κομοτηνή τον απολαύσαμε στην ποιητική βραδιά.

 

Πριν από χρόνια το 2003 πρωτοείδαμε ένα βιβλίο του με Καραγκιόζη, έκδοση του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Διαβάζουμε σχετικά στο οπισθόφυλλο:

«Άσκηση και χαρακτήρας, αυτά τα δύο διότι το πρώτο χωρίς το δεύτερο ξεπέφτει σε επιδειξία και το δεύτερο χωρίς το πρώτο παρακμάζει. Πάνω σ’ αυτό το δίπτυχο δουλεύουν και οι δυο ψυχούλες του Θρακικού Θεάτρου Σκιών Δον Σάντσο Βουλτσίδης ιερέας δραματουργός καραγκιοζοπαίχτης και Γεωργία Γιαννόπουλου, ζωγράφος- μουσικός. Το παρόν έργο με τα δύο μέρη του: “Ο Καραγκιόζης και ο γερο-πλάτανος” και το “Εγκώμιο της μεταφοράς, προσφέρεται, για μικτή παράσταση με Καραγκιόζη – ηθοποιούς, συνοδεία ζωντανής μουσικής. Όσο αφορά τη χρήση του βιβλίου, πέρα από την απόλαυση της ανάγνωσης, δίνει και τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους για δημιουργική απασχόληση, με τις διαφάνειες και τα σχέδια που εμπεριέχει να κατασκευάσετε τις δικές σας φιγούρες (σκαλιστές – ζωγραφιστές) και να στήσετε το δικό σας μπερντέ. Ο Μικρός Διάκοσμος, ο χώρος τέχνης και αναψυχής που έχουμε δημιουργήσει στην παραλία Ιμέρου, προσφέρεται για καλλιτεχνική παιδεία σε συνεργασία με δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια κ.ά., για εκθέσεις, παραστάσεις, θέατρο σκιών, προβολές, εργαστήρια κατασκευής φιγούρας και κεραμικών, σεμινάρια, εκπαιδευτικές εκδρομές κ.ά. […]»

 

Σε μια πρόσφατη εργασία μου που παρουσιάστηκε προ της πανδημίας ως ομιλία με τίτλο «Λαογραφικά στοιχεία στη Θρακική και Ξανθιώτικη Λογοτεχνία» (20 Φεβρουαρίου 2020, οργάνωση Σύλλογος Φίλων Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης) ανάμεσα στους άλλους δημιουργούς, αναφέρθηκα και στον Γιάννη Βουλτσίδη. Παραθέτω σχετικά αποσπάσματα.

Νιώθω την ανάγκη, μια και μιλούμε για λαογραφία και λαϊκό πολιτισμό, να αναφερθώ στον Γιάννη Βουλτσίδη, που εδώ και δεκαετίες παλεύει μέσα από τον Καραγκιόζη, και όχι μόνο, να ανθίσει ο τόπος μας. Δημιούργησε στην παραλία Ιμέρου της Μαρώνειας τον Μικρό Διάκοσμο, που κάνει μεγάλα πολιτιστικά θαύματα. Είναι δημιουργός και των κειμένων και των παραστάσεων, με τη σύντροφό του Γεωργία Γιαννοπούλου, που τα κάνουν όλα. Ο Γιάννης είναι συγγραφέας εκπρόσωπος του λαϊκού στοιχείου της Θράκης.

 

Θα παραθέσω κάποια αποσπάσματα από συνέντευξη του Γιάννη, που αναδεικνύουν το σκεπτικό και τη φιλοσοφία του, γιατί ότι κάνει έχει φιλοσοφία.

 

«Ο Καραγκιόζης βιώνει μια αυτάρκεια, είναι ένα είδος κυνικού φιλόσοφου, δηλαδή δεν είναι ένας άνθρωπος τον οποίο θα έβαζαν οι προτεστάντες σηματάκι στο πέτο τους, ούτε η Nestle θα τον έκανε εξώφυλλο. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει τους χρόνους του, έχει τους τρόπους του, δεν πάει με το ρολόι αλλά με τα αισθήματα, δεν πάει με την μόδα αλλά με την αίσθηση, γιατί στην εποχή μας η μόδα και η αίσθηση είναι σε κόντρα. Ο Καραγκιόζης είναι άνθρωπος της παρέας, που θέλει να βρίσκεται με τους άλλους κι αυτό στην εποχή μας είναι ανάγκη πλέον πέρα από διασκέδαση. Όσο κλεινόμαστε στον εαυτό μας είμαστε πιο ευάλωτοι στο παιχνίδι που είναι στημένο, για να συγκεντρώνεται ο πλούτος στα λίγα χέρια.”. Σε άλλο σημείο του λόγου του, δεν έκρυψε πως “υπάρχει μία επανεκτίμηση της έννοιας του λαϊκού, καθώς, ο κόσμος βαρέθηκε τις μιμήσεις και τα δήθεν, το φολκλόρ. Εγώ ως καλλιτέχνης έχω την ευθύνη να προσαρμοστώ στην εποχή, για να μπορούν μερικά πράγματα να περάσουν στον κόσμο. Όταν λέμε παραδοσιακό δεν μιλάμε για παγωμένο και ακίνητο, αλλά ανήσυχο. Το λαϊκό απλά παίρνει από το παρελθόν αυτά που πρέπει για να χτίσει το μέλλον».

 

Από ένα δημοσίευμα της Μαρίας Νικολάου (στην εφημερίδα Μακεδονία του 2009) σε συζήτηση με τον Γιάννη Βουλτσίδη διαβάζουμε:

 

«Ο Κολλητήρης λέει: Πατέρα, μας πετάνε πέτρες και λάσπη, και ο Καραγκιόζης απαντά: Δεν πειράζει, Κολλητήρη, τζάμπα σπίτι χτίσαμε.

Σκεφτείτε κι εσείς αυτό που υπάρχει δίπλα σας. Ο περιπλανώμενος καλλιτέχνης, ένας με το ζουρνά του, άλλος με το βιολί ή με το κλαρίνο, είναι μεγαλύτερης αξίας πολλές φορές από όλον αυτόν το συρφετό των φεστιβάλ.

Δείτε δίπλα σας τι υπάρχει».

 

Χαίρομαι που στην περιοχή μας δημιουργεί ο Γιάννης Βουλτσίδης, προσθέτοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα στη θρακική ψυχή και φωνή.

 

Σχετικά άρθρα

“Αναμονή” | Της Ειρήνης Ποντίκη

Ειρήνη Ποντίκη

Βασιλική Νευροκοπλή: “Τα παραμύθια παραμένουν πάντα επίκαιρα”

Βασίλειος Μακέδος

Το έργο του Κώστα Κρυστάλλη (μέρος IV)

Θανάσης Μουσόπουλος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X